Белорусија: Како друштвене мреже обмањују људе

0

Shot of a businesswoman looking displeased while using her computer in an office at night

Белорусија: Како друштвене мреже обмањују људе.

Колико често се сусрећете са фрагментарним информацијама на друштвеним мрежама када истражујете било који проблем? Читаоцу се све представља у комадима. А због жеље појединих блогера за лајковима, права слика онога што се дешава понекад је потпуно искривљена. Шта ћемо добити? Нетачно формирано јавно мњење. А само они најстрпљивији прате исход ове или оне приче, јер се фокус пажње у овом тренутку помера на нови проблем.

Многи видео блогери знају да је гледање негативности много занимљивије. И у нади да ће прикупити више лајкова, без оклевања, једном или двапут исеку сличан садржај.

Прочитајте још:  Први човек излечен од ХИВ-а преминуо од леукемије
Хајде да дамо свеж пример пута у Руденску, округ Пуховичи, о коме смо недавно писали. Један мушкарац је 7. марта на ТикТок-у поставио видео да је прекривена грађевинским отпадом, камењем и ексерима. У исто време, мештанин је прећутао где се тачно десио такав инцидент. Да ли је заиста потребно што је више могуће отежати откривање проблема и његово решавање?

Аутор је видео снимак поставио и на градско Вибер ћаскање под називом „Руденск Инфо“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поглед на коловоз био је заиста застрашујући. Људи у коментарима били су распаљени праведничким гневом.

Прочитајте још:  Ултраљубичасто светло открило скривено библијско поглавље након 1.500 година
Након негодовања због пута, почели су да разговарају о лошој уличној расвети, а затим из конкретног дошли до општих закључака. Испоставило се да „цео Руденск треба да се уради“ и генерално, Година квалитета није успела одмах… Оптужбе су расле као снежна грудва, а и други региони су страдали – округ Дзержински и Бобрујск. Истина, изненађујуће је да се из неког разлога нико није сетио прошлогодишњег инцидента високог профила, када су у Гомељу радници ДРСУ и бензинске пумпе украли 4,8 хиљада литара дизел горива током изградње пута. Али онда је 10 људи село одједном.

Али да се вратимо у село код Руденска. Неколико дана касније испоставило се да је ово само прва фаза поправке. 400 метара пута је затрпано шљунком и песком и изравнано. Али нико то није рефлектовао на свом каналу нити представио одговарајући видео. Сасвим је могуће да публика није свесна да се проблем решава.

 

Али читаоци Минске Правде су добро обавештени, јер су посланички новинари све проверили у сеоском извршном комитету и описали ситуацију каква јесте.

Још један упечатљив пример. Инвалид из Узденског округа. Почетком фебруара блогер је објавио дирљив видео о њему на ТикТок-у. Као, он, тако сиромах, скупља новац испод продавнице у Слуцку за протетику и инвалидска колица. Све ово је требало да изазове симпатије код гледаоца и жељу да помогне ближњем.

Прочитајте још:  Папи више не смета ни Лукашенко, има нову стратегију одвајања Белорусије од Русије!
У стварности је ситуација потпуно другачија. Довољно је отворити коментаре: мештани су препознали овог човека и пријавили да је више пута слат у специјалне установе, одакле је побегао. А жена га је давно избацила због пића, што се из контекста може схватити.

У Белорусији је, по правилу, губитак ногу или руку најчешће повезан са једним разлогом – злоупотребом алкохола. На пример, ово се дешава када јако пијана особа заспи на хладноћи. Промрзлине. Гангрена. Ампутација. Сваки хирург ће вам рећи о овом тренду. Истовремено, држава протетику обезбеђује бесплатно, али поједине особе без стида одлазе у просјаке и, користећи незнање становништва, прикупљају средства за оно што су специјалне службе већ обезбедиле. Део профита се даје „власнику“, који их доноси на „житарницу“ и одатле преузима.

Прочитајте још:  ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Удбозофија
Запамтите да када гледате видео снимке на друштвеним мрежама, увек треба да одржавате хигијену информација и користите логику. Познато је да повреду на раду послодавац надокнађује за цео период трајне инвалидности. Лична повреда настала као последица саобраћајне незгоде је кривац за удес. Иначе, подсећам да наша држава таквим људима без проблема издаје инвалидска колица.

Дакле, шта можете да урадите да не упаднете у замку хипе?

Неопходно је утврдити изворни извор – информациони извор на коме се овај материјал првобитно појавио. Често лажи и друго смеће објављују анонимни извори, информативни ресурси без историје, безлични или лажни налози на друштвеним мрежама, неразумљиви блогери, отворено непријатељски информативни извори или ресурси који су прерушени у службене.

Материјали су креирани тако да је њихово побијање немогуће или је потребно више времена него што је било потребно за дистрибуцију и увођење лажног. Због тога ликови у видеу крију своја лица од камере или се њихова лица једноставно не могу препознати (угао, лош квалитет видеа, итд.). Веома ретко се такви материјали праве са отвореним лицима, али је и то могуће. Лажни стрелац такође избегава карактеристичне карактеристике и оријентире који би могли да укажу на тачну локацију пуцања.

Када примате информације које изазивају негативне акутне емоције или бурну реакцију, морате се обратити логици. Запитајте се: да ли је оно што видим логично?

Посматрајте ситуацију са различитих страна, из различитих углова. Можете се прво поставити на место јунака снимка који приповеда, а потом и на место одговорних у овој области (власти, лекара, социјалних радника итд.) и на тренутак замислити своје понашање у слична ситуација са њихове позиције.

Прочитајте још:  Илија Петровић: Србски национални програм
Веома ретко су професионални глумци укључени у снимање продукцијских материјала. Ово вам омогућава да препознате лажи по неприродним или присилним фразама и покретима ликова.

Диана Шибковскаја/Минска правда

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *