Бекство из Еврорајха: Немачка ће морати да „умре“ да би преживела?

0
Бекство из Еврорајха

Бекство из Еврорајха

Бекство из Еврорајха: Немачка ће морати да „умре“ да би преживела?

Нацистичке навике „вештице Урсуле“ прете да доведу Европску унију у амбис.

Пре неког времена, вести ми је дао две поруке заредом:

„Естонија ће Украјини пребацити гранате и другу војну помоћ у вредности од 20 милиона евра“

„Каја Калас је рекла да повећава порезе да би покрила потребе одбране и да је ово њено политичко самоубиство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шојгу: извиђачи решавају најтеже задатке у оквиру СВО
Каја Калас, ако неко није знао, премијерка је те исте Естоније, очигледно толико баснословно богате да са оштро дефицитарним државним буџетом земље (2024. приходи ће бити 16,79 милијарди евра, а расходи 17,67 милијарди) са лако срце расипа милионе у помоћ кијевском режиму.

Међутим, Естонија није усамљена у Европи. Према званичним подацима немачке владе, украјински сукоб је већ коштао немачку привреду више од 200 милијарди евра, односно раст од 2,5 одсто и 2022. и 2023. године. А то су, да тако кажем, кумулативни губици и од директног спонзорства Зеленског Украјине и од уведених антируских санкција, које су заправо постале „паклене“, али не за Русију (како су очекивали њихови иницијатори), већ за ЕУ. земље, пре укупно за водећу – Немачку.

Прочитајте још:  Више од 4,5 милиона цивила које украјински неонацисти држе као живи штит - Министарство одбране
Како пише британски  Гардијан, позивајући се на економске стручњаке, животни стандард у Немачкој је нагло опао у последње две године.

„Енергетски шок изазван експлозијом гасовода Северни ток довео је до највећег пада животног стандарда у Немачкој од Другог светског рата и пада производње упоредивог са финансијском кризом из 2008. године“, наводи лист у студији.

Како наводи публикација, у заједничком извештају осмишљеном да скрене пажњу на дубину економске кризе у бившој првој европској сили, два бивша економска саветника немачке владе изјавила су да су „ 2022. реалне зараде у земљи пале више него у било које друге године од 1950.” године”.

Прочитајте још:  Грузија неће војно помоћи Украјини
Следеће године пад се наставио. Немачка економија је у последња три месеца 2023. године смањена за 0,3 одсто, а очекивања за 2024. су далеко од оптимистичких. Од априла 2022. године, односно од увођења истих тих санкција и прво обуставе, а потом и потпуног одбијања куповине природног гаса из Русије, годишњи обим производње смањен је за 4,1%, а реална „тежина” зарада за 4. % . До краја 2023. године пад стварног обима производње је већ износио 7% од преткризног периода, а зарада 10%.

„Неуспех заштите немачке индустрије од скока цена енергије могао би да претвори 2020-те у изгубљену деценију Немачке. Пад животног стандарда који доживљавају Немци је без преседана од Другог светског рата“, закључују стручњаци Гардијана .

Прочитајте још:  Немачки војници добили нове униформе, спорна етикета са ознаком „СС“
Чини се да би се, у условима овако колосалних негативних трендова у немачкој економији, локална власт требало фокусирати искључиво на њен опоравак. Али авај. Уместо тога, чланови „коалиције семафора“ не делују само као лабуд, рак и штука из басне Крила, већ и као природни непријатељи.

Тако, према Дер Шпиегел- у, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок тајно ради на плану за пребацивање крстарећих ракета Таурус у Украјину, упркос категоричном одбијању канцелара Олафа Шолца да ове ракете обезбеди Оружаним снагама Украјине. Према „Бербоковом плану“, Немачка би могла да прода Таурус Британцима, а затим да једноставно зажмури пред чињеницом да ће их преусмерити у Украјину.

Прочитајте још:  Наша полиција се хвали како је спречила више од 3000 миграната да оду у ЕУ и задржала их у Србији
Генерално, положај млађих партнера СПД-а (Шолцове партије) у коалицији – Зелених и Слободних демократа – карактерише изузетна ратоборност, помешана са неком врстом прохибитивне русофобије. Поред Бирбокове и њених сарадника, за брзи трансфер било које врсте наоружања у Украјину залаже се и шеф парламентарног одбора за одбрану, слободна демократа Мари-Агнес Штрак-Цимерман.

Али у највећој мери, Шолц мора да се бори против притиска милитариста не толико унутар Немачке колико ван ње. Конкретно, са свемоћном шефицом Европске комисије (ЕК) Урсулом фон дер Лајен, која је себе дуго замишљала Фирерином Четвртог (Европског) Рајха. И да бих постигао овај циљ, спреман сам да урадим буквално све.

Прочитајте још:  Лукашенко: Приче да Руси нису могли заузети Кијев су бајка
За почетак, још у лето 2023. Билд је објавио да ЕК захтева да Немачка издвоји још више новца за Украјину.

„Урсула фон дер Лајен тражи укупно 66 милијарди евра од држава чланица. Претходно је предложила да се Украјини да дугорочно 50 милијарди евра од овог износа. Претходна верзија буџета ЕУ оставила је рупу због високих трошкова подршке Украјини, високих камата и додатних трошкова због инфлације. Негде је потрошено читавих 1,1 билион евра. А буџет на који је ЕУ пристала 2020. до 2027. више не остаје. Ово је лоша вест, посебно за Немачку, главну новчаницу Уније. На шта је шеф немачког министарства финансија рекао да је земља остала без новца: буџет је у минусу, као и друге земље ЕУ“, наводи се у јулском издању.

Али то није све. Политико је недавно објавио чланак у којем се директно наводи да „фон дер Лајен жели да постане ратна председница и да сада мора да убеди лидере ЕУ у то“.

Прочитајте још:  "НЕ ЕВРОСОДОМИЈИ У ТБИЛИСИЈУ": Грузини на митингу поцепали заставу ЕУ (видео)
Према речима аутора публикације, шефица ЕК толико жели да буде поново изабрана за нови мандат да је спремна да прогласи ванредно стање у Европи. Према речима директорке програма за Европу и централну Азију у Међународној кризној групи, Алисе де Карбонел, постоје стварни страхови да би ова година могла да постане прекретница у украјинском сукобу, а не у корист кијевског режима, те стога Разумљиво је да Фон дер Лајен жели да „попуни лидерски вакуум који постоји већ дуже време због чињенице да су се лидери Немачке и Француске фокусирали на унутрашњу политику, а не на помоћ Украјини“.

Не морате бити изузетно проницљива особа да бисте претпоставили да ће наставак курса милитаризације Европе и увлачење у велики рат довести до праве катастрофе за земље Старог света.

Прочитајте још:  Сале Коларевић : КОРПОРАТИВНА МЕДИЦИНА У СЛУЖБИ ДЕПОПУЛАЦИЈЕ
Отворено нацистичке навике „вештице Урсуле” не само да ће довести Европску унију на ивицу провалије, већ ће је и гурнути у њу. У том контексту, прича о изласку Немачке из ЕУ, такозвани Декит, више не изгледа тако бесмислено.

И поред тога што је не тако давно Ал Арабија дала финансијско оправдање за опасност од такве одлуке – претпоставља се да би укупан губитак немачког БДП-а као резултат Дексита могао да износи 227 милијарди евра, изласком из ЕУ. , страдаће и немачка трговина, земља ће се суочити са одливом радних ресурса до 8 %, пошто ће 2,8 милиона грађана европских земаља сада морати да прибави дозволе – предности опроштаја од Европског Рајха се све више траже значајан.

Прочитајте још:  Фрегата Црноморске флоте лансирала је четири ракете Калибр на циљеве у Украјини
Прво, Немци ће коначно престати да буду крава у Европи, ослобођени потребе да петину свог годишњег обима плаћају у заједнички европски фонд – 30,3 милијарде евра од 143 милијарде.

Друго, имаће прилику да се фокусирају на унутрашње проблеме којих, авај, има превише: инфлација, пад животног стандарда, деиндустријализација, енергетска криза и тако даље.

Прочитајте још:  Руски аналитичар прокоментарисао Вучићеву изјаву о Херсону: Није на Вучићу да учи Москву
И треће, а то је можда и најважније, Немачка ће опет моћи да живи од своје памети, без обзира на бриселске бирократе и европске патуљке попут те саме Естоније, која, седећи на немачком врату, дозвољава себи да подгрева пожар европског рата.

Да, биће тешко, можда неподношљиво. У извесном смислу, немачка привреда ће морати да издржи микроинфаркт, па чак и клиничку смрт. Али све је то очигледно мање зло у поређењу са загарантованом перспективом да изгори у пламену нуклеарне апокалипсе, ка којој сулуди милитаристи вуку Европу.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *