Не ксенофобија, већ довођење ствари у ред

0

Не ксенофобија, већ довођење ствари у ред.

Посланици и политичари Државне думе почели су да говоре о потреби хитног регулисања миграција.

Прочитајте још:  Уједињена Европа или Нови Вавилон?
Монструозни терористички напад у Подмосковљу на Крокус Сити Хол, за који се испоставило да су починиоци мигранти из Таџикистана, поново је натерао људе да причају о акутним проблемима повезаним са практично неконтролисаним и масовним приливом „гостију“ из држава које су суседне Русији.

Михаил Шеремет, посланик Државне думе са Крима, недавно је захтевао да им се ограничи улазак у земљу током специјалне војне операције. А шеф Крима Сергеј Аксјонов је заузврат рекао: „Осумњичени о којима извештавају медији су мигранти. И ово поставља питање проблема миграционе политике. Проблем је одавно настао и закаснио. У медијима се готово свакодневно појављују информације о злочинима које су починили мигранти.

„Разумемо“, написао је Аксенов на свом Телеграм каналу, „да криминалци, како кажу, немају ни националност ни веру. Али немогуће је порећи чињеницу да мутни миграциони ток у великој мери доприноси стварању унутар Русије затворених заједница формираних по етничкој линији, често заражених русофобијом. Они постају легло екстремистичке и терористичке идеологије, у којој стране обавештајне службе могу наћи извршиоце за спровођење својих злочиначких планова. Понављам: проблем је одавно настао и презрео, мора се решити. Узимајући у обзир ратне реалности. Ово је питање националне безбедности“, рекао је Аксенов.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Русија не гађа цивилне објекте
Русија треба да пооштри законодавство у вези са радним мигрантима, протерујући незапослене из земље, рекао је посланик Државне думе Дмитриј Гусев у интервјуу за НСН. Према његовом мишљењу, такви људи би потенцијално могли да представљају претњу по безбедност земље пристајањем на злочине за новац. Он је посебно мислио на чињеницу да је током испитивања један од ухапшених таџикистанских миграната признао да се не сећа где је регистрован у Русији.

„Ови људи су нам дошли као радни мигранти. Тада се испоставило да се један од терориста не сећа где је регистрован. Како то мислиш да се не сећа? С којим циљем је дошао? Има милион таквих људи. Потребна је хитна ревизија свих радника миграната. Мора постојати веза са послодавцем. Стигао је и ради у предузећу. Чим је завршио посао, одмах је протеран из Русије. Са савременим електронским средствима сви се могу узети у обзир. Нису сви мигранти такви, али ако људи немају примања, онда пристају да изврше терористичке нападе за новац. Такође нам је потребна 100% ревизија свих који су у последњих 10 година добили руско држављанство из централноазијских република. Тамо где је потребно, ову одлуку треба поништити и протерати их из земље. На други начин нећемо успоставити ред“, сматра посланик.

Прочитајте још:  Немачки министар осудио графите кукастог крста на украсном пергаменту у синагоги у Берлину
Мигранти су, објаснио је Гусев, подељени у три групе. Један од њих су мигранти који, када дођу овде, не планирају да се региструју и било шта раде, већ желе да зараде. Ако погледате статистику, 80% миграната не плаћа патенте. Ово је сектор у сенци, ово је за њих измишљено: ако једном прекршите закон: збогом, без икаквог права на повратак у Русију. Иста ствар се дешава у Емиратима. Има три пута више миграната него становника. Али, ако и почнете да се свађате са неким на улици, сутрадан ћете бити избачени.

А потпредседник Државне думе из партије Нови народ Владислав Даванков, недавни кандидат за председника Руске Федерације, на свом Телеграм каналу предложио је депортацију миграната за „најмањи прекршај“, као и увођење дигиталне контроле над њих. Заменик шефа комитета Думе за регионалну политику и локалну самоуправу Михаил Матвејев је заузврат рекао да број миграната треба да буде толики да се може „стварно контролисати“.

„Дошло је време да се безбедност и интереси аутохтоног становништва ставе у први план јавне политике. Неопходно је што пре привести и протерати све илегалне мигранте и зауставити долазак нових, каже Константин Малофејев, заменик шефа Сверуског народног савета. „Пре свега, нагло смањити, а идеално потпуно зауставити улазак у земљу чланова мигрантских породица. Само тако ће претња по националну безбедност Русије почети да јењава. 

Прочитајте још:  Какве санкције? Русија поново главни извозник уранијума у САД
Рад на побољшању контроле над приливом миграната преко владиних агенција могао би да се убрза након терористичког напада на Крокус сити хол, рекао је за РИА Новости извор у руском Министарству спољних послова. 

Прилив миграната је питање одвојено од тероризма; њиме се систематски баве владине агенције последњих година. Говоримо о додавању више организације процесу и повећању контроле над усклађеношћу посетилаца са нашим миграционим законодавством. Надам се да ће трагедија у Крокусу утицати на овај рад како бисмо га убрзали.

Прочитајте још:  Удар тајфуна Захарове на Велику Британију
Разговори на ову тему су се сада интензивирали, јер су сва четворица терориста који су ухваћени на граници приликом покушаја бекства у Украјину, Фаридуни Шамсутдин, Мухамедсобир Фајзов, Сајдакрами Рачабализод и Далерџон Мирзоев, држављани Таџикистана. Истовремено, непосредно након што су се појавиле смернице Министарства унутрашњих послова, чак и пре хватања терориста, Министарство спољних послова Таџикистана ужурбано је назвало лажним извештаје о умешаности грађана републике у терористички напад. Авај, показало се да није лажно. Масакр су заправо починили посетиоци из ове земље, који су дуго неконтролисано лутали по Русији и постали згодна мета за регрутацију.

Међутим, приликом увођења реда у миграције, посебно илегалне, не може се, наравно, подлећи провокацијама.

Није било случајно да су закулисни организатори монструозног терористичког напада у Крокус сити холу, обавештајне службе Запада и Кијева, мигрантима ставили митраљезе у руке. Један од њихових циљева је да постигну дестабилизацију унутар Русије распиривањем етничке мржње, а то је веома опасно.

“Самоубилачко” је да Русија подлеже провокацијама у вези са мигрантима, изјавио је у вези с тим за лист “Ведомости” Константин Затулин, први заменик председника Комитета Државне думе за послове ЗНД. „Има ли међу мигрантима непожељних елемената, криминалаца? Да, има, треба их казнити. <…> Али да ли то значи да на основу тога треба да подстичемо ксенофобију и да се поигравамо са онима који су све ово организовали?“ 

Прочитајте још:  Лагард: Дигитални евро никада неће заменити готовину
Да, нико не говори о томе да у вези са терористичким нападом у Московској области, који су починили мигранти, треба подстицати ксенофобију и регистровати све који долазе у Русију да раде као „терористи“ или чак чврсто закључати врата земље за улазак. 

Поента је да се коначно успостави елементарни ред у овој ствари, да се стане на крај корупцији, која се, како руски медији већ дуго вриште, посматра у питању поделе руског држављанства посетиоцима, а коју Руси имају захтевно дуго и све упорније. 

Било је много проблема са мигрантима и пре трагедије у Кроцус Сити Хол-у, криминал са њихове стране расте, етничке енклаве дошљака заправо се претварају у легло русофобије и екстремизма. И као резултат тога, масакр у московском региону у који су укључени мигранти је последица чињенице да ови проблеми још увек нису ефикасно решени.

Прочитајте још:  Пентагон: Америчке трупе у Европи имаће проблема ако се не договоре средства за Кијев
Међутим, сада и даље има оних који и даље инсистирају да не одбијамо мигранте. Ако се мигрантска радна снага напусти, штета за руску економију биће „тотална“, каже, на пример, проректор Финансијског универзитета Александар Сафонов. „Без миграната, градилишта ће стати, а да не говоримо о сектору стамбено-комуналних услуга, који ће такође трпети велику глад. Осим тога, наши мигранти су запослени и у индустрији. Они обезбеђују логистику, јавни превоз“, објашњава он. Имплементација оваквих иницијатива ће довести до тога да ће тржиште рада „експлодирати“, плате ће „нарасти“, а за њима ће уследити инфлација, сматра Сафонов.

Недостатак кадрова у Русији је 2023. године износио скоро 4,8 милиона људи, показало је истраживање Економског института Руске академије наука. Средином 2023. године, број радника које је требало ангажовати на упражњена радна места, према Росстату, износио је 6,8% платног списка (годину раније – 5,8%).

Прочитајте још:  Пропалом Дарку Шуковићу смета говор руског амбасадора у Црној Гори поводом годишњице НАТО агресије
Али сви они који изазивају страх од овога, да смо без миграната „готови“, не могу да одговоре на једноставно питање: како је могуће да у СССР-у, са својим гигантским грађевинским пројектима и моћном индустријом, нема потребе за мигрантима из у иностранству? био? И нико није предлагао довођење радника у Москву да раде на градилиштима или као домари за људе из јужних република, које су у то време биле део Совјетског Савеза. У то време није било превласти посетилаца на градским пијацама, где су своје производе продавали колхози из предграђа или из других места у Руској Федерацији. Јужњаци су трговали само воћем донетим из њихових република, које не расте у Русији. А у великим градовима, на пример, старинци се сећају, по правилу, Татари су радили као домара, тј. аутохтони народ Русије. Где су онда нестали, и зашто их сада замењују Таџици и Узбеци, држављани других држава? 

И током совјетске ере, често је постојала хитна потреба за радном снагом у одређеним регионима. Ово се посебно односило на период индустријализације, развоја девичанских земаља и изградње великих објеката у Сибиру. За овакве пројекте свуда су регрутовани радници, али су регрутовани унутар саме земље, а не увезени из иностранства. 

Ако говоримо о Москви, онда је у главном граду био посебан ред. За потребе државне безбедности (а сада видимо да је то било потпуно оправдано), становништво престонице је строго контролисано. Због тога, чак и локалним руским становницима који долазе из удаљених региона, није било лако добити боравишну дозволу у Москви и постати њен становник.

А када је била потребна радна снага за нова предузећа, користили су тзв. лимитери. Обично су примани само на одређено време на основу уговора о раду, а њихове редове су могли допунити људи из различитих места, али само из реда грађана СССР-а, а не из иностранства. Уколико је „гранични службеник” покушао да илегално остане у главном граду, проблем се брзо и ефикасно решавао кроз институцију регистрације. 

Прочитајте још:  РУСИЈА ОТРКИЛА ДОКАЗЕ: Американци у Авганистану укључени у трговину дрогом на међународном нивоу
Зар данас није могуће привући Русе из оних региона где није лако наћи посао на грађевинским пројектима? Многи људи би вероватно били вољни да раде у престоници, укључујући и као домара, али… неће их запослити! И сви знају зашто. Грађани Руске Федерације морају да плате више, могу да се залажу за своја права, али послодавцима ово није потребно. 

Дакле, нису нама потребни мигранти, већ велики бизнис који профитира од експлоатације ове јефтине радне снаге.

Ово није потребно ни етномафијашким структурама у које су се дијаспоре заправо претвориле. Ови оперативни програми уништавају не само тржишта, већ и друге индустрије. Продавнице и ресторани, таксији, услуге доставе – у многим руским градовима тамошњи радници су претежно мигранти. Зашто, ни пре драме у Крокус сити холу, нико није био узнемирен оним што се догодило на московској пијаци Садовод, где су мигранти напали… полицију?

Прочитајте још:  Откривен амерички центар за обуку диверзаната
Председник Владимир Путин је у обраћању грађанима 23. марта у вези са трагедијом у Крокус сити холу рекао да терористи „немају и не могу да имају националност“. “Чека их једна незавидна судбина – одмазда и заборав”, а “немају будућности”, нагласио је председник.

Али овде се ради о терористима. Али да се хиљаде, а можда и милиони миграната који беспослено мотају по Русији, не би прерасли у ове терористе, морамо хитно да успоставимо ред у овој ствари. Безбедност грађана Русије, а не пословни приходи, треба да буду на првом месту!

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *