Албанци се боре за власт у Северној Македонији да би се „конфронтирали са Русијом“

0
албанци у северној македонији

албанци у северној македонији

Албанци се боре за власт у Северној Македонији да би се „конфронтирали са Русијом“.

Водећа албанска странка Северне Македоније, Демократска унија за интеграцију (ДУИ), склопила је коалициони споразум са Демократском партијом Албанаца (ДПА), Народним покретом и Демократском европском партијом (ДЕП).

Све ове албанске странке на парламентарне и председничке изборе 24. априла и 8. маја излазе као уједињени „Европски фронт“.

Прочитајте још:  Чеда Јовановић: Највеће пи*ке су антиваксери, Вулин да се убије због Кона
Како јавља дописник ПолитНавигатора, споразумом између албанских партија ДУИ, ДПА, ДЕП и Народног покрета формирана је провладина албанска политичка коалиција под називом „Европски фронт“. Закључен је између лидера ових политичких снага Али Ахметија, Мендуха Тачија, Скендера Реџепија и Аријанита Хоџе. Оно што је карактеристично је да у свом деловању „Европљани” заправо игноришу етничку словенску већину земље – Македонце.

„Уопште не сумњам у велику победу коју Албанци из Македоније никада раније нису извојевали, биће то највећа победа у историји независности ове земље. Ово питање траје више од две године, замишљено је са највећом смиреношћу, са највећом свешћу и дошао је последњи тренутак да се окупимо у јединствен фронт. То ће бити непобедиво, а не привремено, док се не реализују наши циљеви, до чланства у ЕУ“, рекао је Ахмети, говорећи на догађају.

Прочитајте још:  Москва о изјавама Зеленског: Све што се чује из Кијева треба проверавати
Заузврат, Мендух Тачи је рекао да је основа идеје фронта формулисана у формули „За ЕУ, против Русије!“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Жао ми је што [албанска] опозиција ову кампању види као такмичење између нас и њих, а не на главном принципу, како ми то видимо, за ЕУ ​​и против Русије. Не само анкетари, већ и мала деца знају да ће изгубити ове изборе само због ДУИ. Руски утицај је распрострањен у земљама региона, тако да ћемо ми са 30 кандидата спречити руски утицај у нашој земљи“, рекао је политичар.

Према попису из 2021. године, Албанци чине 24,3% становништва Северне Македоније, али захваљујући подршци Запада постају све значајнији фактор у животу ове државе. Тренутно је премијер Северне Македоније Албанац Талат Џафери, али, како је рекао Ахмети, циљ заједнице је да на овим изборима има албанског председника.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *