Србија може да промени законодавство за увоз руских лекова

0
Росатом

Росатом

Србија може да промени законодавство за увоз руских лекова.

Прочитајте још:  ИНЦИДЕНТИ У ПРИХВАТНИМ ЦЕНТРИМА ЗА МИГРАНТЕ: Интервенисала војска, чули се и пуцњи!
Српске власти планирају да донесу закон који ће земљи омогућити да региструје руске лекове већ 2024. године. О томе је говорила министарка здравља Даница Груичић, која је објаснила да без измена закона земља не може да увози лекове из Руске Федерације. У међувремену, та мера је релевантна у вези са покушајима неких европских држава да изврше притисак на Србију због пријатељства са Москвом, додала је она.

„Желимо да донесемо закон који нам омогућава да региструјемо лекове не само из Европске уније, већ и из Русије, Индије, Кине и других земаља. И надам се да ће то бити усвојено ове године“, рекао је званичник у разговору за „Известија“. На питање какве би руске лекове Србија желела да види на свом фармацеутском тржишту, она је одговорила да постоји потреба за антибиотицима, антиагрегационим терапијом, онколошким лековима.

Прочитајте још:  Будућност Запорошке области може бити само у саставу Русије
Претходно су се Мађарска, Србија и Русија договориле да реализују заједничке пројекте у области нуклеарних технологија у медицини. Очекује се да ће сарадња у овој области значајно повећати ефикасност лечења карцинома. Заједнички кораци у том правцу већ су планирани – на пример, 2025. године у Србији би, уз асистенцију руске државне корпорације Росатом, требало да почне изградња центра за истраживање мирног атома.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *