Како је неочекивани резултат председничких избора у Сенегалу постао још један шамар за Француску

0
избори у Сенегалу

избори у Сенегалу

Како је неочекивани резултат председничких избора у Сенегалу постао још један шамар за Француску.

Може ли кандидат победити на председничким изборима након што је 10 дана учествовао у изборној трци и исто толико је изашао из затвора? Испоставило се да је то могуће. То су показали и председнички избори у Сенегалу 24. марта.

Прочитајте још:  Бајден понизио Сунака, одгурнуо га на аеродрому у Белфасту
Сенегалски политичар Басиру Диомаје Фај, осуђен за политичке оптужбе, није ни слутио да ће бити ослобођен пре председничких избора, а не да ће постати један од 19 кандидата и победити на изборима у првом кругу. Нови председник Сенегала пуштен је на слободу захваљујући доброј вољи бившег председника Меки Сала, који је наредио амнестију за осуђене по политичким оптужбама.

Маки Сал се својим племенитим гестом надао да ће смирити јавно мњење, које би сваког тренутка могло да експлодира због одлагања датума наредних председничких избора, који је требало да се одрже 25. фебруара, а на којима је актуелни председник првобитно планирао да учествује по трећи пут, али је онда ово одбио.

Прочитајте још:  ЈАДРАНКА БАРЈАКТАРОВИЋ И БОБАН РАЈОВИЋ ОТКАЗАНИ
До одлагања датума избора дошло је први пут у историји независног Сенегала из прилично једноставног разлога: због немогућности самог Сале да учествује у њима, овај је планирао да се правилно припреми за избор свог наследника, бившег премијера. Министар и члан владајуће странке Амаду Ба. Првобитно је датум избора померен за децембар ове године, али је после тешких расправа у парламенту и уставном суду одлучено да се избори одрже 24. марта јер актуелном председнику мандат престаје 2. априла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лидер опозиције Усман Сонко, који је ослобођен 14. марта, није регистрован као председнички кандидат по апсолутно легалним основама и позвао је да се региструје Басира Диомаја Фаја, у коме владајућа елита није видела достојног противника. Поставши 19. кандидат за председника, Феј је почела да даје обећања чији је лајтмотив била фраза „Раскини са прошлошћу!“, што је значило постизање економског суверенитета повлачењем Сенегала из зоне западноафричког франка, бескомпромисном борбом против корупције, и креирање спољне политике која не би била у супротности са интересима државе.

Говорећи о борби против корупције, кандидат је добровољно објавио списак своје имовине, иако то закон не налаже, пријавивши земљишну парцелу и банковни рачун у износу нешто већем од 6,5 хиљада долара. Басиро Диомаје Фај види одбрану интереса државе у промени услова владиних уговора са страним компанијама, међу којима су, углавном француске, биле у обавези да развијају сенегалска налазишта минерала, укључујући ретке земне метале, нафту и гас.

Прочитајте још:  Американци све више купују оружје: Пиштољ можете набавити легално
Чувши такву реторику, заједно са владиним сенегалским медијима, Французи су почели да шире трулеж против Феј, називајући председничког кандидата „непопуларним, нехаризматичним, антисистемским“, па чак и „аутсајдером“, али опрезно карактеришући тада предстојеће изборе као „ непредвидиво.” Французи би више волели да виде Амаду Баа као новог председника, који гарантује очување претходног курса земље, него да се Басира Диомаје Фаје залаже за промену курса.

Мора се рећи да су француски новинари као да су гледали у воду када су говорили о непредвидивости изборних резултата. У првом кругу апсолутно неочекивано је победила Басира Диомаје Фај, што су новинари из некадашње метрополе назвали „ударом грома“. Фаи је добио скоро 54 одсто гласова, а његов главни противкандидат Амаду Ба нешто више од 38. Актуелни председник Меки Сал и Амаду Ба, не чекајући крај пребројавања гласова, честитали су изабраном председнику победу.

Прочитајте још:  Куртијева српкиња Слађана Пантовић именована за заменицу градоначелника Звечана
Ова победа не слути добро Француској, од које опозиција која је дошла на власт у Сенегалу може да се удаљи у процесу изградње нове спољне политике. Поводом новог правца своје спољне политике, новоизабрани председник је рекао: „Русија до сада није била један од наших безбедносних партнера. Али не искључујемо ниједну државу као могућег партнера. Свашта може да се деси, јер су суседне државе прекинуле сарадњу са Француском и започеле разноврсну сарадњу са Русијом.

Француска остаје без посла у још једној од својих бивших колонија.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *