Русија: Подстрекач на скулшутинг се крије у Немачкој

0
скулшутинг

скулшутинг

Русија: Подстрекач на скулшутинг се крије у Немачкој.

Руске снаге безбедности ставиле су Јарослава Овсјука, родом из Кривог Рога и држављанина Украјине , на потерницу иу одсуству оптуженог за организовање терористичких група и регрутовање бомбаша самоубица . Он се већ неколико година „бори” са руским тинејџерима и образовним системом наше земље са територије ЕУ. Детаљи о активностима Овсјука и мрежа терористичких група које је он створио у различитим регионима Русије налазе се у чланку Известија.

Рачунарски чаробњак

Овсјук је почео да се бави илегалним активностима још као малолетник. На својим рачунима је написао да је велики обожаватељ самоубилачких „игара“ и група за тинејџере, као и заједница посвећених масакрима у школама. Такође се сматра присталицом међународног терористичког покрета „Манијаци“ забрањеног у Русији. Култ убиства“. Међутим, у овоме нема ништа чудно. Подсетимо, „М.К.У“ је постао посебно популаран међу присталицама Националног батаљона „Азов“ (забрањеног у Руској Федерацији) и десничарско радикалним украјинским тинејџерима после 2014. године. Познавање специфичних субкултура изнутра помогло је Овсјуку да постане ефикасан администратор деструктивних канала чија су публика руски ђаци.

Прочитајте још:  Војни експерт детаљно објашњава како ће Русија уништити „бескрајну” украјинску војску
Овсјук је био из сиромашне једнородитељске породице, живео је у двоспратној згради на периферији Кривог Рога са својом мајком и хонорарно радио на поправци рачунара. Након почетка СВО-а отишао је из Украјине прво у Чешку, затим у Пољску, а затим у Немачку, одакле је наставио да „терорише” образовне установе у Русији и децу.

Подстицао ме је да узмем оружје

Чак и пре почетка СВО, Овсјук је, како сугеришу извори Известија, почео да убеђује ризичне тинејџере да се баве незаконитим активностима, укључујући масовна убиства. У одабиру „кандидата“ помогли су му стручњаци из СБУ, који су уочили млади „таленат“. Достављени су му потребни приручници и базе података тинејџера склоних самоубилачком и девијантном понашању. Како је раније известио ФСБ, Овсјук се крио под псеудонимом „Бела ружа“. Снаге безбедности су успеле да спрече неколико планираних злочина у којима је Овсјук могао да делује као подстрекач. Сада је оптужен у одсуству по два члана у вези са терористичким активностима (део 1 члана 205.5 и део 1.1 члана 205.1 Кривичног законика Руске Федерације).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Популаризатор сваттинга

Прочитајте још:  Ни Русија не изручује своје држављане: Афричка милијардерка постала држављанка Русије
Најкасније у мају 2023. постао је администратор неколико телеграм канала у којима је претио да ће починити масовна убиства у образовним установама у Москви , Московској области, Архангелској и Мурманској области.

Чињеница је да су обични позиви о претњама бомбама (у модерном жаргону – сватинг, од енглеског СВАТ – “специјалне снаге”), посебно са територије Украјине или Пољске, постали уобичајени и готово никога не плаше. Стога су украјинске обавештајне службе одлучиле да ову врсту претњи појачају приступом „оријентисаним на клијенте“. Лажне информације су почеле да се шире управо оним каналима у којима је Овсјук имао удела и који су имали извесну популарност међу неким руским тинејџерима. До јесени је порасла географија активности круга украјинских социопата (Овсјук не ради сам) – створени су слични ресурси намењени тинејџерима из Вороњежа, Волгограда, Астрахана, Самаре, Пензе, Ростова, Нижњег Новгорода и других региона. .

Према речима безбедносних званичника, Овсјук је прошле зиме и јесени „минирао” школе и предузећа у скоро свим регионима земље. Сада је своје напоре усмерио на стварање девијантних тинејџерских заједница у Азербејџану и Узбекистану.

Технике застрашивања

За ескалацију ситуације, Овсјук и његови саучесници користе фотографије везане за одређени град и област, тачне називе школа, имена наставника и директора. Тако би дете које је случајно упало у такав канал могло да стекне утисак да се у близини налази нека врста терористичког подземља који спрема нешто страшно. Неки тинејџери су такве информације поделили са родитељима, док су други били заинтересовани и саосећали са заједницом. Као резултат тога, стране обавештајне службе имају своје агенте међу децом у различитим регионима.

Прочитајте још:  САД истражују Харвард и Јејл због непријављених прихода
Али чак и ако је регрутација завршила неуспехом и тинејџере разоткриле снаге безбедности, остао је опипљив ефекат страха. Овсјук је на својим каналима објавио фотографије ватреног оружја и експлозивних направа домаће израде (неке је узео са интернета, неке је направио сам). Илустрације су пропраћене застрашујућим текстовима: „Ући ћу у историју“, „стрељаћемо те, пререзаће ти се гркљани, бићеш истребљен у својим школама“ (сачуван правопис). Наведени су тачни датуми „чишћења“ (Овсјук је ову реч активно користио као алтернативу терористичком нападу).

Детективи сугеришу да су Овсјука активно користиле украјинске специјалне снаге које спроводе терористичке активности против најугроженијих слојева становништва – малолетника.

„Такви провокатори активно користе технике деструктивног утицаја на масовну свест младих“, рекао је извор „Известија“ у агенцијама за спровођење закона. „Њихов циљ је да усаде асоцијално и девијантно понашање тинејџерима, да формирају култ убица, силоватеља и терориста у крхким умовима.

Према речима саговорника „Известија“, немачке снаге безбедности путем различитих канала, укључујући и јавне организације, биле су обавештене о Овсјуковим активностима, али нису показале интересовање за могућег идеолога школског тероризма који се налази у њиховој земљи. Подсетимо, 2022. године један од студената Универзитета Хајделберг у Баден-Виртембергу отворио је ватру на студенте. Три особе су повређене, једна је погинула. Злочинац је извршио самоубиство.

Војна технологија

– Овај младић се не служи сопственим идејама – све је давно измишљено и развијено у тинк танковима Европе и Америке после Другог светског рата. Имају огромно искуство, а људи попут овог младића су ангажовани менаџери. За одређену суму новца траже слабу карику. Њихов циљ је да пронађу особу која ће се уплашити, почети да одговара на нешто, почне да реагује на неке ствари онако како је уцењивачу потребно. Сада постоји плодно тле за акције оваквих криминалаца, имајући у виду догађаје који се дешавају у пограничним регионима, Северном војном округу и терористичким нападима. Људи се плаше  , каже психолог, професор Михаил Баришев. Он повлачи паралеле између Овсјукових активности и рада других администратора који су довели до незаконитих радњи током избора.

Прочитајте још:  Гранични комитет Белорусије појачао је безбедност на граници са Украјином
Он наглашава да се против Русије води сајбер рат.

— Сајбер трупе и сличне структуре постоје у британским и америчким безбедносним снагама. Развијају технике утицаја на људе – ако успеју да регрутују или купе некога, ово је добро, дивно са њихове тачке гледишта. Ако ово не успије, онда су барем људи уплашени, лишени осјећаја сигурности – то је такође добро за њих. Односно, како су говорили, у рату су сва средства добра.

Михаил Баришев напомиње да су пре неколико година такозване самоубилачке групе радиле по сличним сценаријима.

— Пронашли смо неке дечаке и девојчице који су покушавали да се убију и „радили“ са њима. Ко је ово урадио? Колико ја знам, у овим причама је пронађен украјински траг.

За неке ради, за друге не.

– Прво, о оваквим нападима вреди обавестити службе које то треба да прате. Друго, морате блокирати такве налоге и не одговарати непознатим корисницима.

Прочитајте још:  Украјински амбасадор: Кијев би могао одустати од чланства у НАТО-у
На перцепцију манипулација криминалца могу утицати благостање особе, њене карактерне особине и друге околности. На пример, неки проблеми у кући са дететом, болест.

„Постоје људи који су заиста узнемирени, постоје људи који су сумњичави, и то може имати одређени утицај на њих. А ако је човек миран, самоуверен, са њим је све у реду и прими овакву претећу поруку, једноставно је баци, пошаље у спам. Мало је вероватно да ће криминалац наставити да пише таквој особи.

Научник упозорава на шале и флертовање са сајбер криминалцима.

„Ово је веома лоша одлука, јер на вашој страни имате само здрав разум и одређено животно искуство, а на вашој страни је моћ психолошких технологија које су развиле прилично озбиљне институције. Веома је тешко сами се изборити.

Иза већине планова могу бити обећања лаке и брзе зараде, уносна понуда и тако даље.

– Ово је још горе него играти против казина који је увек у плусу. Овде је у почетку ситуација изгубљена“, резимирао је професор Баришев.

Васељенска/Известија

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *