Бернс: ОВК убијала и киднаповала српске цивиле

0
курти

Бернс: ОВК убијала и киднаповала српске цивиле.

Амерички дипломата Шон Бернс сведочио је пред судом за злочине терориста ОВК у Хагу да су припадници ОВК 1998-99, киднаповали и убијали српске цивиле.

Бернс, у то време шеф Косовске дипломатске посматрачке мисије САД (КДОМ), то је изјавио на суђењу тадашњим вођама ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију, оптуженим за ратне злочине на Косову и у Албанији.

Сведок је рекао да је и сам на неколико локација под контролом ОВК видео „заробљене Србе“ и да су то били „земљорадници и сељаци које су тек тако покупили“.

Да ОВК отима и убија Србе, Бернсу је више пута, како је казао, скретао пажњу тадашњи челник МУП Србије на Косову, генерал Сретен Лукић. Када је америчка мисија покушавала да код старешина ОВК испослује ослобађање отетих, они су тврдили да су српски цивили били наоружани и да су били борци, изјавио је Бернс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Земљотрес магнитуде 3,9 у Албанији
Судија Кристоф Барте питао је сведока да ли је ОВК неке од отетих српских цивила и убила.

“Јесте”, одговорио је Бернс.

Он је потврдио да је ОВК, поред Срба, киднаповала и убијала Албанце, које је сумњичила за “колаборацију” са српским властима.

Јакуп Краснићи и друге старешине ОВК са којима је контактирао поводом нестанка Албанаца у јесен 1998., негирали су да се то дешава, рекао је Бернс.

Бернс ће на питања судија наставити да одговара сутра.

Оптужница у 10 тачака терети Тачија (55), Весељија (56), Сељимија (52) и Краснићија (73) за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *