Гроздановић: Косово је изнад сваке материјалне вредности, то је наш крст

0

Ана Гроздановић

Волела сам француске парфеме, енглеску тканину, немачке аутомобиле, европску архитектуру. Све то ми је представљало врхунски квалитет и симбол модерног доба.

Међутим, нисам хтела да видим тамну страну ових предмета моје жудње. Нисам видела да је у европску архитектуру уграђене кости градитеља – робова, рањених душа које су изгубиле своје снове градећи монументе колонизатора. Склопови немачких аутомобила нису били само делови врхунских возила, већ и делови ратних машина које су оставиле трагове разарања. Енглеска тканина, симбол елеганције, утопљавала је колонизаторе док су робови око њих умирали, изгубљени и заборављени. Француски парфеми, који су ми мамили чула, прикривали су смрад болести и распада унутар зидина изопаченог друштва.

Почела је процедура пријема Kосова у Савет Европе. Европа, коју сам некада идеализовала, сада видим као стару проститутку која је заборавила на младост и жртве Србије које су пале бранећи вредности за које је она наводно стајала. Жели да асимилира обрезани део Душановог царства, не схватајући да дух хероја као што је Обилић живи на Kосмету и да ће сахрана њених вредности са Арнаутима бити бол који ће је дубоко погодити.

Европи, која сада мирише на усирену крв Срба, Јевреја, Палестинаца, Рома и словенских народа, лице јој је обојено црвенилом крви невиних.

Kосово и Метохија, више од земље, више од иметка, представља нашу душу, наш крст и векове. То је светиња која носи отиске наших предака, место где се преплићу бол и понос, прошлост и будућност. У том крајолику, укорењеном у нашој колективној свести, лежи истинска вредност која је много већа од било чега материјалног.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Марко Јакшић: РУДНО БОГАТСТВО КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

То је наша обавеза и наше наслеђе које морамо чувати за будуће генерације. Нека овај нови дан који дочекујемо буде подсетник на то да сваки изазов можемо превазићи ако останемо верни себи и својим коренима. Нека светлост која се рађа са изласком сунца буде наш водич ка бољој будућности, у којој ће Kосово и Метохија поново бити срце Србије, место где се сусрећу љубав, мир и слобода.

Ана Гроздановић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *