Како би легализација марихуане могла напунити државну касу

0

Марихуана (Фото Пиксабеј)

Поводом напора и ресурса који се улажу у обуку полицијских снага за борбу против наркотика, како то илуструје пример Центра за обуку на Гочу, постаје јасно да тренутни приступ сузбијању илегалних дрога носи са собом и значајне изазове.

Из тог разлога, идеја о легализацији марихуане излази у први план као потенцијално решење које би могло умањити неке од ових изазова. Са једне стране, овај потез би могао ослободити важне полицијске ресурсе који би се уместо на прогоњење корисника и мале дистрибутера марихуане, могли усмерити на борбу против организованог криминала и сузбијање тешких дрога.

С друге стране, легализација марихуане нуди могућност за генерисање значајних прихода кроз опорезивање, који би могли бити реинвестирани у здравствене и образовне програме, као и у програме превенције зависности. При томе, контролисана продаја кроз легализоване канале доприноси већој безбедности производа, смањујући ризике по здравље који прате употребу супстанци са непознатог или непровереног извора.

Посебно је значајно истаћи да би легализација марихуане могла допринети смањењу стигме која прати њену употребу, омогућавајући бољи приступ информацијама и ресурсима за оне који је користе у медицинске сврхе. Истовремено, економски ефекти овакве одлуке укључују и стимулацију нових пословних подухвата, од узгоја до продаје, чиме се подстиче развој и диверсификација економије.

У закључку, док тренутни напори у борби против илегалних наркотика показују посвећеност  полицијских снага, поглед на могућу легализацију марихуане открива нови спектар могућности за друштво. Од смањења оптерећења на правосудни систем до генерисања прихода и смањења јавног здравственог ризика, предности оваквог приступа заслужују детаљно разматрање и дискусију на свим нивоима друштва.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Kинези променили методу откопавања у руднику Чукару Пеки, али биће последица на животну средину

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *