Бањалука одговорила: Шмиту и Марфију прети робија од осам година?

0

Кристијан Шмит (Фото: Getty © Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency)

Коришћење претњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, у циљу да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно деловање дела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савета безбедности Уједињених нација, биће сматрано актом тероризма.

Ово је један од Закључака који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, уз Нацрт изборног закона Српске. На овај начин Бањалука је директно одговорила на потез Кристијана Шмита, високог представника којег РС не признаје, а који је наметнуо Изборни закон БиХ, активирајући поново тзв. бонска овлашћења.

У пракси ово значи да ће Шмит, али и амерички амбасадор у Сарајеву Мајкл Марфи, уколико наставе да прете грађанима и функционерима Српске, бити пријављени за кривично дело тероризам по Кривичном законику РС, за шта је запрећена казна од најмање осам година затвора. Уз то, биће гоњени и у својим државама!

Процедура је следећа: МУП РС по службеној дужности подноси пријаву надлежном Тужилаштву за кривично дело тероризам, онако како је дефинисано Закључцима Народне скупштине РС.

Угњетавање народа

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ненад Стевандић, председник НС РС, каже, за “Новости”, да је Српска усвојеним закључцима и нацртом свог Изборног закона јасно поручила Шмиту, Марфију и сличнима, да игра активну улогу на политичкој сцени и да има више потеза:

“Они који су произвели ову кризу сада имају сужен маневарски простор и сваки резултат на крају ће ићи на њихову штету. Када је реч о акту тероризма, за који ће бити пријављени Шмит и Марфи ако наставе да угњетавају грађане Српске, то је дефинисано и у Повељи о људским правима УН. Тамо јасно стоји да је угњетавање народа без икаквих законских основа акт тероризма.”

Прочитајте још:  Заробљени украјински војници примили руско држављанство и у ДНР формирали батаљон

Он каже да ће институције РС, Шмита, Марфија и остале теретити пред домаћим правосуђема, али и пред правосуђем у њиховим земљама:

“Варају се ако мисле да ће грађани у њиховим земљама, када чују да су оптужени за акт тероризма, то игнорисати. Па, нико није луд да штити терористе. Српској је битно да пробије медијску блокаду и да покаже земљама из којих долазе ове острашћене дипломате да они угњетавају један народ. Многи у Немачкој и САД не знају какве пакости раде њихове дипломате.”

Милорад Којић, посланик СНСД у Парламенту БиХ, каже, за “Новости”, да апсолутно подржава закључке Народне скупштине, указује да је закон дефинисао казнену политику која се односи на тероризам, те сматра да Република Српска треба да се придржава тог прописа.

Иначе, у усвојеним закључцима Народне скупштине Шмиту и странцима је поручено да ће се, уколико не буде договора домаћих политичара око Изборног закона БиХ и одбацивања наметнутих одлука, представници РС повући из институција БиХ и свих договора!

Институције РС су затражиле да се у року од седам дана пониште све одлуке Кристијана Шмита, а у супротном ће предузети мере.

Република Српска ће се повући из свих споразума о војсци, индиректним порезима, ВСТС, а у исто време поштујући Устав БиХ. Народна скупштина Републике Српске ће донети своју декларацију и потврдити територијални интегритет БиХ, предвиђен Уставом БиХ са два ентитета и три конститутивна народа.

Председник Републике Српске Милорад Додик још једном је јасно поручио да није спреман да промени политику очувања РС и привржености сарадњи са Србијом. Он је казао да је свестан да ће стенограм његовог говора из Скупштине узети Тужилаштво с намером да га још једном криминализује.

Прочитајте још:  Градоначелница Ниша: Више од 40 одсто запослених у градској и општинским управама прима минималац

Новости

БОНУС ВИДЕО

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *