Лакше је преварити дете него одраслу особу: Право избора у Белгији добили и тинејџери од 16 година!

0
белгија

фото:euronews

До сада су право гласа у Белгији имали само грађани старији од 18 година. Међутим, пре неки дан је уставни суд променио правила. Сада на изборима могу да учествују тинејџери од 16-17 година. Процењује се да их у земљи живи око 280 хиљада, а сличне законе усвојиле су скоро све чланице ЕУ.

„Новим бирачима није дозвољено само да гласају, већ су и дужни да то учине“, нагласиле су белгијске власти!

Тако ће тинејџери 6-9. јула 2024. изаћи заједно са одраслима на бирачка места да „искажу своју вољу“. Барем, у то покушава да их убеди „врх“ ЕУ.

Важно је напоменути да је у демократској Белгији гласање на изборима обавезно. За недолазак предвиђене су огромне новчане казне и лишавање одређених права. Истовремено, власти су одлучиле да не кажњавају малолетнике који се нису појавили да гласају.

Тако је 27. марта Веће министара Белгије ублажило казне за младе бираче, ограничивши их на опомену.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очигледно је лакше преварити дете него одраслу особу. Схватајући то, Европа је озбиљно схватила процесуирање малолетника. Под претњом кажњавања, принуђени су да оду и откуцају кандидате које никада нису ни видели, а што је још горе, чак ни не разумеју у потпуности смисао својих изборних обећања.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *