Србија у обручу непријатеља: Од обичне НАТО обуке, до четврте највеће НАТО базе на Балкану у БиХ!

0
косово

(Фото: Весна Веизовић / НАТО)

У последњих неколико деценија, присуство НАТО на Западном Балкану постало је кључна тема у међународној безбедносној дискусији. С постепеним ширењем НАТО база, од Албаније преко Косова и Метохије до Румуније, ова динамика приказује комплексан сет стратегијских, политичких и безбедносних питања која се преплићу на овом геополитички осетљивом подручју.

Најновија иницијатива око обучавања официра за НАТО у Босни и Херцеговини само додатно компликује већ захтеван контекст.

Присуство и распоред НАТО база на Западном Балкану не могу се посматрати искључиво кроз призму милитаристичког ширења или доминације. Уместо тога, они се морају анализирати у контексту шире стратегијске слике која укључује питања регионалне стабилности, интеграционих процеса, као и геополитичке напетости између НАТО-а и других светских сила, попут Русије.

Присуство базе у Албанији, као и значајна инфраструктура на Косову и Метохији и у Румунији, указује на стратегијску намеру Алијансе да осигура своје интересе и прошири свој утицај у региону који се историјски налази на раскрсници значајних сфера утицаја.

Покретање програма за обучавање официра у Босни и Херцеговини, у сарадњи са америчким војним аташеом и НАТО колеџом у Риму, представља нову фазу у стратегији НАТО-а. Ово не само да подстиче ближу сарадњу између Босне и Херцеговине и НАТО-а већ такође наглашава тежњу ка стварању кадрова који су едуковани у складу са стандардима и вредностима Алијансе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Распоред војних база НАТО-а и иницијативе за образовање у региону носе са собом значајне геополитичке импликације. Оне су индикатори не само војне, већ и политичке ангажованости НАТО-а у Западном Балкану, што доприноси комплексности међународних односа у региону. Са друге стране, постоји и ризик да овакви потези изазову контрамере од стране других глобалних актера, што може довести до повећања напетости.

Прочитајте још:  Столтенберг имплицитно признао да је Косовска полиција фактор дестабилизације на северу

Динамика распореда НАТО база на Западном Балкану и развој образовних програма за обуку официра нуди увид у сложеност савремене безбедносне и политичке сцене у региону, али и јасно показује да се Србија без помоћи јединих стратешких партнера Русије и Кине налазе у најгорем могућем положају.

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *