Самарска област разматра сарадњу са Србијом

0
Самарска област разматра сарадњу са Србијом

Самарска област разматра сарадњу са Србијом

Самарска област разматра сарадњу са Србијом.

Гувернер Дмитриј Азаров  одржао је састанак са представницима народних позоришта Републике Србије: шефом диригентом Народног позоришта у Београду, саветником председника Републике Србије за културу  Дејаном Савићем  и директором оперске трупе Народног позоришта у Београду. Српско народно позориште у Новом Саду Жељко Андрић . Тема састанка било је јачање социокултурне сарадње Самарске области и Србије.

Подсетимо, гости из Србије учествују на међународном оперском фестивалу „Словенски дом“, који се ове године први пут одржава у Самари од 15. марта до 7. априла. Фестивал се заснива на идеји јединства народа, јачању културних веза међу словенским народима и подржавању традиционалних духовних вредности.

Прочитајте још:  Котењук: Обични народ у Србији демантовао Вучића
30. марта на сцени Самарског академског позоришта опере и балета по имену. Д.Д. Шостаковичеву оперу представио је П.И. Чајковског „Евгеније Оњегин”. Диригент ове фестивалске представе био је шеф-диригент Народног позоришта Београд Дејан Савић, а улогу Оњегина извео је солиста Српског народног позоришта Жељко Андрић.

На почетку састанка, гувернер је изразио захвалност гостима на учешћу на оперском фестивалу: „ Драго ми је што лично учествујете на нашем фестивалу, који је већ постао културни догађај – оперском фестивалу Словенске куће. Искрено се захваљујем свима што сте донели такву одлуку и украсили наш фестивал. Надам се да ће се и ова сарадња наставити .”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дмитриј Азаров је рекао да су питања сарадње региона и Републике Србије постала главни фокус на недавном састанку са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Србије у Руској Федерацији, доктором медицинских наука, професором Медицинског факултета. Универзитета у Београду Момчило Бабић. „ Разговарали смо о низу области рада: у области економије, образовања, науке и технологије, али најважнији слој је наша сарадња у развоју културних веза “, рекао је челник региона.

Прочитајте још:  Тајна заједничке валуте БРИКС-а
Дејан Савић је напоменуо да су први пут у Самарској области и захвалио се гувернеру на пријему. Он је истакао да је руски народ братски српском народу и да је сарадња у области културе најважнија област интеракције. Изградња културних веза важна је за два национална позоришта Србије – у Београду и Новом Саду.

Према речима саветника председника Републике Србије за културу, овај међународни фестивал, који афирмише идеје љубави, мира и културне сарадње, добија посебан значај у овом тешком историјском периоду. „ Поносни смо што су српски уметници позвани на први фестивал “, рекао је он.

Саговорници су разговарали о могућностима јачања културне размене. Губернатор је говорио о Међународном руско-српском фестивалу културе и уметности Витјаж „Витјаз фест – дух Словена“ који је планиран да се одржи у Самарској области крајем јуна на Виддан – државни празник Србије. Он је навео и договоре о припреми размене привредних мисија са Србијом. „ Са задовољством пожелимо добродошлицу представницима српског бизниса и сами припремамо делегацију “, рекао је Дмитриј Азаров.

Прочитајте још:  У Србији од сутра забрањено кретање од 20 до пет сати
Шеф региона је рекао да је на састанку са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Србије у Руској Федерацији било речи ио формирању сталне радне групе уз учешће представника амбасаде за обављање комуникација, укључујући и разне индустрије и јавне институције Србије.

Током састанка, гувернер и саветник за културу председника Републике Србије разговарали су о могућностима комбиновања пословних и културних мисија. Размотрено је и питање учешћа српских музичара на међународном антифашистичком форуму „Гитаре по реду” у Самари почетком маја ове године, као и могућност позивања филмског редитеља и глумца Емира Кустурице као учесника .

Прошле године фестивал је одржан по први пут, дошли су уметници из различитих земаља – музичари различитих музичких жанрова. „ То су људи који разумеју са каквим се злом Русија данас суочава, јер ниједна идеологија у читавој историји цивилизације није нанела више штете човечанству од нацистичке идеологије “, рекао је гувернер. Ове године, како је рекао челник региона, то неће бити само музички фестивал – биће то дискусиона платформа на којој ће учествовати политиколози из разних земаља. Одржаће се почетком маја, уочи Дана победе.

Прочитајте још:  Амерички покрет тражи склапање бракова родитеља са децом
Гувернер је говорио и о сусрету на Светском фестивалу младих са делегацијом Србије, једне од највећих страних делегација на овом форуму. Међу учесницима делегације били су и музичари. На овом састанку разговарано је и о темама културне интеракције Србије и Русије. Омладински форум „иВолга“, који се традиционално одржава у Самарској области, изазвао је интересовање младих.

Питање доласка српских представника на овај форум покренуто је и на састанку шефа региона са изванредним и опуномоћеним амбасадором Републике Србије у Руској Федерацији Момчилом Бабићем. Како је приметио Дмитриј Азаров, постигнут је прелиминарни договор о овој посети.

„ Веома нам је важно да радимо са Русијом “, истакао је Дејан Савић током састанка. Размотрене су и могућности заједничких пројеката оперских кућа Самаре и Србије.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *