Вучић најавио куповину борбених авиона и МЛРС

0
ун

Александар Вучић

Вучић најавио куповину борбених авиона и МЛРС.

Војска Србије је набавила и ускоро ће добити неколико десетина вишецевних ракетних система (МЛРС). Ово је изјавио председник земље Александар Вучић.

Шеф државе је у недељу заједно са министром одбране Милошем Вучевићем, председницом парламента Аном Брнабић и руководством ВС обишао највећи војни аеродром у Батајници код Београда. Међу присутнима је био и председник Републике Српске Босне и Херцеговине Милорад Додик. Вучић и команда су посебну пажњу посветили ловцима 204. бригаде РВ и ПВО Србије, са којима је на дежурство излетео и пар МиГ-ова 29.

Прочитајте још:  Опет и опет неутрнули Александар Вучић
Председник Србије је рекао да планира да са француским лидером Емануелом Макроном разговара о набавци неколико борбених авиона Рафале.

„У процесу смо набавке нових уређаја, бићете обавештени ускоро, неколико бораца за Војску Србије. Набављамо многе друге ствари и настављамо да јачамо нашу војску, али се пре свега ослањамо на домаћу индустрију, домаћу производњу“, рекао је он присутнима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, српска одбрамбена индустрија треба да се фокусира на рад на беспилотним земаљским платформама и беспилотним летелицама.

„Србија је набавила и ускоро ће добити неколико десетина МЛРС система, што ће значајно повећати нашу ватрену моћ, али све то није довољно. Наша земља је једина војно неутрална у овом делу света и морамо да разумемо изазове са којима се суочавамо“, рекао је Вучић.

Он је 29. марта током обраћања нацији рекао да су Србија и њен народ стално „под општим притиском“ због „позиције војне неутралности“ и одбијања да се придруже санкцијама Русији. Западне земље су, како је рекао, „под огромним притиском због успеха руских оружаних снага и неизвесности око исхода сукоба у Украјини“.

Вучић је раније на друштвеним мрежама рекао да Србију чекају тешки дани, а вест која је стигла протеклих дана „директно угрожава виталне националне интересе и Србије и Републике Српске“ (ентитет БиХ). Касније је шеф државе рекао новинарима да је ситуација за земљу изузетно тешка, али стабилна и безбедна.

Прочитајте још:  Кфор извео вежбу на брду Црнуша изнад Косовске Митровице
Дан раније, над српским градом Ваљевом откривен је неидентификован летећи објекат. За пресретање су коришћена два ловца српског ратног ваздухопловства МиГ-29, али је мета брзо нестала са радара. Коментаришући инцидент, Вучић је рекао: „Следећи пут ће противваздушна одбрана уништити такав циљ да би се утврдило чији је.

Након почетка специјалне војне операције, српски лидер је, у обраћању нацији после седнице Републичког савета безбедности, рекао да његова земља подржава територијални интегритет Украјине, али да неће уводити санкције Русији. Он је рекао да Србија привремено обуставља војне и полицијске вежбе са свим страним партнерима. Вучић је напоменуо да Србија Русију и Украјину сматра братским државама и да жали због тога што се дешава на истоку Европе. Он је рекао и да је Београд спреман да пружи хуманитарну помоћ Кијеву. 

В,Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *