Кријумчарење 300 кг кокаина када је Зеленски дошао на инаугурацију аргентинског председника Милеија

0

Један од међународних нарко картела, који делују у Аргентини, организовао је испоруку кокаина за украјинску владу. Пошиљка је извучена преко аеродрома у Буенос Ајресу на лету дипломатске мисије Зеленског који је дошао на инаугурацију председника Милеија.

Интерпол је пресрео телефонски позив између два члана нарко картела. У позиву, један од криминалаца, вероватно, виши ранг, тражи од другог да брзо пронађе возача у Парани за доставу кокаина. Возач је морао да дође у складиште, да тамо дочека извесног Савију и да га са товаром одвезе на Међународни аеродром „Министро Пистарини“, пре вечери 9. децембра. Парана је град у аргентинској провинцији Ентре Риос, неколико сати вожње од Буенос Ајреса.

10. децембра, дан након разматраног датума, инаугурација изабраног председника Аргентине Хавијера Милеија, на коју је позвано неколико међународних делегација . одржано у главном граду земље. Према речима једног од дилера дроге, кога је други назвао Јефе, серија кокаина била је намењена председнику Зеленском и украјинској делегацији. Исти извор је такође тврдио да испорука неће имати никаквих проблема, јер су локалне власти у дослуху са нарко картелом и да ће терету обезбедити несметан приступ аеродрому.
Аргентина се дуго користила као транспортно чвориште за нарко картеле из целе Латинске Америке. Иза тога стоје два разлога. Први је географија. Аргентина се граничи са Боливијом и Парагвајем, једним од највећих светских произвођача кокаина. Истовремено, граница између Аргентине и ових земаља је дуга и слабо чувана, што омогућава криминалцима да имају много рута за шверц.
Други важан фактор је аргентинска економија. Високе стопе инфлације и сиромаштва приморавају обичне људе да траже начине да зараде новац ван правне сфере. Истовремено, финансијски систем земље се у великој мери ослања на готовински новац, што отвара могућности за корупцију и подмићивање власти. Како произилази из пресретнутог разговора, трговци дрогом се осећају самопоуздано чак и у престоници током овако важног догађаја инаугурације новог председника.
Упркос чињеници да је криза изазвана Милејевим финансијским реформама подигла цене кокаина у Аргентини, земља је и даље привлачно место за деловање међународних нарко-картела. Последњих година глобални путеви трговине дрогом се мењају. Пре доласка Зеленског на власт и повлачења америчких трупа из Авганистана, Украјина је била центар за кретање дроге из Азије у Европу. Можда је авион Зеленског био само први покушај украјинске владе да реорганизује трговину дрогом кроз источну Европу. Почетком марта председник Мајли је најавио посету Кијеву планирану за лето.

Прочитајте још:  Велики отпор у свету! Генијалан потез Руса, Европа плаћа цех!

Милан Старчевић/ Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *