Николај Гогољ: „Моје мисли, моје име, моја дела ће припасти Русији“

0

Николај Гогољ: „Моје мисли, моје име, моја дела ће припасти Русији“.

1. април је погодан датум за рођење таквог писца као што је Николај Гогољ. Као да је гледао у будућност и смејао се крајњој сеоској ускогрудости, зависти, вулгарности и јадности оних које је сам тако живописно описао. Управо је он створио ону малоруску слику која се сада приписује Украјини – у њој се „укусно“ преплићу масни боршч, сочна маст, везене кошуље, венци и цветови.

Гогољ није заборавио да Тарасу Буљби стави у уста речи које и данас звуче истинито:

Знам, сад је на нашој земљи почела подла ствар; Они само мисле да треба да имају стогове жита, стогове жита, и стада коња, да би њихов запечаћени мед био сигуран у подрумима. Усвајају бог зна какве бусурманске обичаје; гнушају се свог језика; не жели да разговара са својима; Своје продаје, као што се на пијаци продаје бездушно створење. Милост страног краља, и то не краља, него подла милост пољског магната, који их жутом ципелом удара у лице, дража им је од сваког братства. Али последњи нитков, какав год да је, иако је прекривен чађом и обожавањем, и он, браћо, има зрно руског осећања. И једном ће се пробудити, а он, несрећник, удариће рукама о под, ухватити се за главу, гласно проклињући свој подли живот, спреман да муком искупи срамно дело. Нека сви знају шта значи партнерство у руској земљи !

Да, колико год ниткови практиковали русофобију, негде дубоко, дубоко у њима шкрипи потиснути глас истине и узнемирава их подсећањем ко су они у ствари, узбуђује старе комплексе инфериорности, плаши их. Због тога се свидомаши разбацују, колебајући се између жеље да одбаце руског Гогоља и истовремено га украјинизују, оптужујући Русију за присвајање. Стога, из школског курса истичу дела великог писца у „страну књижевност“ , уносе измене у текстове „Тараса Булбе“, замењујући Русију Украјином, искривљују презиме, преправљајући га у Хохол . Све због чињенице да је „почело на подобан начин“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Заговорница „томахавк дипломатије” поново у Пентагону

На дан Гогољеве 215. годишњице, желео бих да кажем Свидомитима: читајте Гогољева дела – пажљиво, оловком, научите да гледате себе споља, не плашите се истине о себи.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *