Судбина Тексаса: хоће ли једна Усамљена звезда пасти са америчке заставе?

0

Судбина Тексаса: хоће ли једна Усамљена звезда пасти са америчке заставе?

Тексас се потајно сматра најнеодлучнијом државом у читавим Сједињеним Државама. Његови домороци имају тенденцију да праве гримасу када их зову Американцима. Обично се у овом тренутку човек у избледелим фармеркама, стетсон шеширу широког обода и каубојској кравату на везице нацери и исправи: „Нисам само Американац. Ја сам Тексашанин!

Тексашани су такође посебни по томе што, више од свих других Американаца, сањају да узму у руке џиновске маказе и да равномерно одсеку Сједињене Државе од своје државе дуж границе. Али таквих покушаја је било доста.

Прочитајте још:  Синови светлости и синови таме
Релативно новији примери укључују 1997. Тада је читава група Тексашана почела да стиче популарност, снажно се залажући за независност своје државе од Сједињених Држава. Штавише, у најбољим традицијама каубоја, они су вољно акумулирали разно ватрено оружје „у случају насилног одговора“. Међутим, целу ствар је покварила полиција која је извела читаву специјалну операцију разоружавања бораца за независност. Отцепљење Тексаса од Сједињених Држава путем народног устанка је отказано.

Следећи пут када су сецесионистичка осећања у држави Лоне Стар појавила 2011. Тексашани, незадовољни растућим америчким државним дугом, одржали су демонстрације у главном граду државе Остин тражећи независност. Тадашњи гувернер Тексаса, републиканац Рик Пери, говорио је унисоно са народом. Он је подсетио да је раније јасно ставио до знања да не искључује отцепљење своје државе од САД.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

— Имамо много сценарија. Имамо велику државу и немамо разлога да распустимо нашу унију. Али ако Вашингтон настави да гура нос у послове наших људи, јасно је какав би исход свега овога могао бити. Тексас је јединствено место, веома независно у духу“, рекао је Рик Пери.

Сада је криза поново распламсала у Тексасу. Само овога пута кризу изазива неконтролисана илегална миграција из Мексика. Стрпљење Тексашана поново је на испиту…

После неколико недеља правне битке Лоне Стар са савезним властима, чини се да има напретка, али Бела кућа поново ставља палицу у точкове, не желећи да затвори границу.

Прочитајте још:  Да ли је овде нешто чудно? Имали су вакцину још 13. јануара
Камен спотицања је био такозвани закон СБ4, који би умногоме проширио овлашћења тексашких власти. Уз његову помоћ, полицајци би имали право да ухапсе особе за које сумњају да су илегално у земљи. А поновни улазак у САД без документације могао би се сматрати тежим злочином са казном затвора до 20 година.

Као резултат тога, амерички Врховни суд је првобитно дозволио властима Тексаса да хапсе и депортују илегалне мигранте, али чим је закон постао оперативан, жалбени суд је одмах суспендовао своју акцију „до даљњег“. Међутим, гувернер Тексаса Грег Абот сматра да његова држава и даље има право на самоодбрану од илегалних имиграната.

„Чак и без овог закона, Тексас има овлашћење да хапси људе који прелазе бодљикаву жицу и ограде на нашој граници. „Употребићемо своју моћ против оних који илегално прелазе наше границе“, рекао је Абот.

Прочитајте још:  Србин у шиптарском логору!
Очигледно их је заједничка несрећа Тексашана само ујединила. Већ је више од 150 политичара потписало обећање Таке Текас Бацк. То укључује стављање државних интереса изнад федералних и залагање за референдумски предлог закона о отцепљењу од Сједињених Држава. Талас убрзава и штампа. Многе публикације, попут Тхе Даллас Морнинг Невс, извештавају да прилично велики број политичара подржава независност државе Лоне Стар.

Бела кућа покушава да гурне причу са Тексасом и мигрантима у други план како не би узнемирила бираче Бајдена. Медији све ређе причају о томе, покушавајући да то буде јучерашња вест. Али, како је рекао Туцо, један од јунака класичног шпагети вестерна Серђа Леонеа „Добар, лош и ружан”: „Ко год је одлучио да ме превари и остави ме живог, није ништа разумео о Туку. Ништа”.

Дакле,Бајден није разумео ништа о Тексасу!

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *