европа европске, србија, еу

(фото:Факти.орг)

Покварена Европа.

Корупција у највишим ешалонима моћи ЕУ је запањујућа.

Прочитајте још:  Бајден назвао Путина "бандитом", Кремљ одговорио
Према писању америчког листа Политико, кривична истрага белгијских тужилаца против шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за „мешање у функције владе, уништавање доказа, корупцију и сукоб интереса” пребачена је на тужилаштво ЕУ. Шеф Европске комисије, напомиње издање, осумњичен је да је у дослуху са генералним директором америчке компаније Пфизер Албертом Бурлом приликом склапања огромног уговора о куповини вакцина против корона вируса 2021. године.

Тужилаштво ЕУ води паневропске истраге о финансијским злочинима и има право да одузима телефоне и другу опрему у канцеларијама Европске комисије, као и да врши претресе у европским земљама. „Све што је потребно по овом питању је речено и урађено, сачекаћемо резултате“, прокоментарисала је ситуацију сама Урсула, која тврдоглаво одбија да потврди постојање преписке са Албертом Бурлом.

Тужба против Урсуле фон дер Лајен због уговора о набавци вакцине поднета је белгијском суду 2023. године. Првобитни тужилац био је лобиста Фредерик Балдан, који је оптужио шефа ЕК за злоупотребу положаја. Тада су му се придружиле Мађарска и Пољска, али су Пољаци, након повратка Доналда Туска у владу, повукли свој захтев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је грчки портал невсбреак.гр пренео још у децембру 2022. године, група европосланика захтевала је од ЕУ да одмах истражи комерцијалне активности породице шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, посебно финансирање компаније њен муж Хајко фон дер Лајен.

Прочитајте још:  Демократизација и дегенерација, или ће помоћи „иностранство“?
Послали су писмо потпредседници ЕК, европској комесарки за правосуђе, права потрошача и равноправност полова Вери Јуровој, која је задужена за транспарентност. У писму објављеном на Твитеру, посланици Европског парламента затражили су истрагу о активностима америчке биотехнолошке компаније Оргенесис, чији је медицински директор супруг Урсуле фон дер Лајен, Хајко фон дер Лајен.

„У тренутку када је Европски парламент управо потресен озбиљним случајем корупције у који је умешан низ високорангираних појединаца, 7 посланика захтева од Европске уније да истражи активности Хајко фон дер Лајен, мужа Урсуле фон дер Лајен. , фигура која је, између осталог, критикована због нетранспарентног управљања уговорима о вакцинама које је потписао са Пфизером“, пише портал. Посланици Европског парламента сматрали су да се ради о јасном сукобу интереса и позвали су комесара за транспарентност да испита да ли су активности Хајко фон дер Лајен компатибилне са положајем његове супруге Урсуле фон дер Лајен у ЕУ.

Европски омбудсман Емили О’Реилли је тада оптужила Европску комисију за лошу администрацију и недостатак транспарентности. Разлог је то што председница Европске комисије није јавно објавила СМС-ове о куповини вакцине против корона вируса, које је разменила са челником америчке фармацеутске компаније Пфизер Албертом Бурлом. Преписка се односила на куповину 1,8 милијарди доза Пфизер вакцина, која је обављена у том периоду. У априлу 2021. Урсула фон дер Лајнен је признала у интервјуу за Њујорк тајмс да је заиста послала поруку у вези са набавком. Међутим, садржај њене преписке са Пфизером остаје непознат. Смс поруке нису достављене медијима који су поднели захтев под изговором да је све што је послато путем СМС-а и ВхатсАпп-а наводно обрисано „као непотребно“.

Европска комисија је објаснила да преписка наводно није садржала ништа озбиљно. Међутим, мало је вероватно да се куповина гигантске количине од скоро 2 милијарде доза вакцине у пандемији може сматрати „неозбиљним питањем“. Сама чињеница да је такав посао преговаран путем СМС-а није могла да не изазове изненађење. 

Прочитајте још:  Руске снаге ПВО обориле су украјински Су-27 у ЛНР
Буквално уочи одлуке Тужилаштва да започне истрагу о околностима набавке вакцине, хрватски посланик Мислав Колакушић рекао је да је куповина вакцина против ЦОВИД-19 од стране Европске уније највећа корупционашка превара у историји човечанства. 

По Колакушићевим речима, посао за набавку вакцина је закључен и поред тога што Пфизер није доставио резултате клиничких студија које би доказале не само ефикасност њихове вакцине, већ ни њену безбедност. Сумње у корупцију појачале су се када су медији пренели да је супруг шефице Европске комисије и сам умешан у медицинске послове и да је такође повезан са Пфизером.

Прочитајте још:  Председник Финске потписао закон о чланству у НАТО-у
У међувремену, медији су сазнали да је у децембру 2020. године Хајко фон дер Лајен, супруг шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, ангажован као медицински директор америчке фармацеутске компаније Оргенесис. Раније је један од топ менаџера Оргенесиса, Винцент Вандамме, био међу руководиоцима компаније ГлакоСмитхКлине, која је неколико месеци пре пандемије склопила споразум о стварању заједничког предузећа са Пфизером. Као резултат тога, настало поверење постало је глобални лидер у здравству, као и велики корисник од трговине вакцинама против Цовид-а. Такође је важно напоменути да је Винцент Вандамме раније радио у Пфизеру и да је тамо био одговоран за квалитет.

Као резултат тога, 30. марта 2022. скромна америчка компанија Оргенесис Инц., чији је један од челника супруг шефа Европске комисије, неочекивано је пријавила „повећање прихода од 364 одсто за 2021.“. Са 7,7 милиона долара у 2020. скочили су на 35,5 милиона долара на крају 2021. Оргенесис се позиционира као глобална биотехнолошка компанија и такође развија вакцину против Цовид-19.

Прочитајте још:  Столтенберг: Шведска, Финска и Турска раде на безбедносном споразуму
Урсула фон дер Лајен је донедавно деловала непотопиво, јер је из свих скандала изашла неоштећена. Док је била министар одбране Немачке, њена каријера је била на прагу скандала који је укључивао коришћење спољних консултаната од стране њеног министарства без одговарајућег надзора. Испоставило се да је она дала на десетине милиона консултантским кућама, а ти трошкови никада нису јавно објављени.

„Међу тим компанијама била је и америчка Мекинзи, у којој је радио један од њених синова, Давид фон дер Лајен. Очигледно, чињеница да је његова мајка финансирала компанију помогла је Давиду да постане стални радник, јер је у почетку био ангажован само за летњу сезону“, наводи се у чланку невсбреак.гр.

Прочитајте још:  О финансирању британских субверзивних операција у Русији
Поступци грчких власти, које су помагале компанији супруга Урсуле фон дер Лајен, такође постављају питања. Како је писао исти портал, грчка влада, на челу са премијером Киријакосом Мицотакисом, доделила је овој компанији 32 милиона евра „експресним процедурама“.

„Многи људи говоре о очигледној завери, у којој Мицотакис даје милионе компанији Урсулиног мужа, а она заузврат затвара очи пред нечувеним скандалима његове владе – прислушкивањем, управљањем фондовима за опоравак, директним присвајањем у супротности. правила која је утврдила комисија итд. итд.“, наводи портал.

Прочитајте још:  У Киргистану спречен државни удар
Међутим, у поређењу са другим безвољним лидерима ЕУ, Урсула, са стално ведрим осмехом, као залепљена за лице, и поред свих оптужби, и даље личи на политичку „краљицу Европе“, задивљујући све својом неуморношћу. Кажу да чак и спава на послу – у седишту Европске комисије. 

Урсула фон дер Лајен има чврсто утврђену репутацију главног антикризног менаџера блиске Вашингтону – што је, заправо, тајна њене непотопивости. А Вашингтон је, заузврат, подржава због њених сталних напада на Русију и насилне русофобије. 

Прочитајте још:  Украјина ће изгубити помоћ Запада ако пролећна кампања не успе
Под њом је Бундесвер стигао до граница Русије, постављајући своје јединице у балтичке државе. Урсула фон дер Лајен активно подржава све америчке иницијативе за јачање НАТО-а и „обуздавање Москве“.

Истовремено, она стално жестоко критикује руске власти због њихове „агресивне спољне политике у Европи“. Чувени немачки политиколог Александер Рар је после њеног наступа на месту шефа Европске комисије приметио: „За госпођу фон дер Лајен, пријатељство са Америком, односно трансатлантске везе, је изнад свега.

И стога, наравно, није случајно што се она сада предводи за место шефа Европске комисије за други мандат. Али тренутна порука о наставку истраге о грандиозној превари са набавком вакцине могла би коначно довести у питање каријеру „непотопиве“ Урсуле. Међутим, како је за Њуз.ру рекао први заменик председника Комитета Државне думе за међународне послове Дмитриј Новиков, Урсула фон дер Лајен припада оном делу политичке елите који због свог статуса и веза релативно лако бежи од одговорности. Према његовим речима, у Сједињеним Државама је не виде као фигуру „која заслужује да буде очишћена“, већ супротно. Стога, према речима посланика, мало је вероватно да ће против ње уследити строга казна, чак и ако се корупција потврди. 

Али најважније је да су овакви корупцијски скандали високог профила данас у политичком естаблишменту Европе уобичајена појава. Не тако давно, потпредседница Европског парламента, грчка посланица Ева Кили, ухапшена је у Белгији у оквиру велике полицијске истраге о наводном миту које је политичарима ЕУ нудио Катар, који је био домаћин Светског првенства. 

Прочитајте још:  Српски херој у руским срцима
Извршено је шеснаест претреса у неколико белгијских градова, а у Кајлиној кући пронађене су велике суме новца. После овога, Кајли је искључена из грчке партије ПАСОК – Покрет за промене.

Белгијска федерална правосудна полиција сумњичи Катар да врши притисак на посланике ЕП са “значајним сумама новца” или “поклонима” трећим лицима са утицајем на законодавце, наводи се у саопштењу Централне канцеларије за борбу против корупције. Испоставило се да је Кајли активно лобирала за интересе Катара. Конкретно, приговорио је резолуцији Европског парламента којом се Катар осуђује за смрт радника који граде стадионе Светског првенства и „друга кршења људских права“, уместо тога називајући заливску монархију „предводником за радничка права“.

И трудила се не узалуд. Како је пренео грчки лист Катимерини, испоставило се да је Кајли недавно купила стан у престижној области Атине и скупо земљиште на острву Парос…

А таквих примера је много. Европска комисија је још 2014. године изјавила да су размере корупције у земљама ЕУ „запањујуће“ и да привреду ЕУ кошта 120 милијарди евра годишње. Али сада је све више доказа да је чак и највиши менаџмент структура Европске уније погођен корупцијом.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *