У служби либералне агенде

0

У служби либералне агенде.

Зашто западни историчари траже трансродне људе у магли времена.

Запослени у западним истраживачким и образовним институцијама имају нову узбудљиву активност: очајнички трагају у далекој прошлости за ликовима који би могли бити проглашени представницима ЛГБТ* заједнице, или у најбољем случају трансродним особама.

Прочитајте још:  КО ЈЕ ИЗДАО ЗМАЈА ОД НОЋАЈА
Медијевиста Универзитета у Ливерпулу Џејмс Дејвисон недавно је тврдио да гробове англосаксонских ратника од пре 1.500 година треба посматрати кроз “трансродне” сочиво.

„Коришћење транс истраживачких приступа који препознају потенцијал рода изван бинарне мушко-женске у историјским културама омогућава истраживачима да критички приступе овим сахранама“, рекао је Дејвисон за  Телеграф*.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према речима запосленог на Универзитету у Ливерпулу, језик савремених западних напредњака је идеалан за објашњење процеса који су се одвијали у средњовековној Енглеској.

Шта је био основ за овако гласну изјаву? Испоставило се да је постојао гроб који су археолози ископали раних 1950-их, чији су остаци сматрани женским, упркос присуству у сахрани остатака мача, штита и врха копља.

Према Давидсону, ово је језгро „транс мушкараца који су били поштовани у својој заједници, показујући богатство, храброст и можда статус ратника“.

Ако је запослени на Универзитету у Ливерпулу заправо бар мало упознат са историјском науком, онда би требало да схвати да таква сахрана може имати много тумачења. Слика ратничке девојке налазила се широм света.

Девојке су масовно учествовале у ратовима заједно са мушкарцима међу Сарматима. 

Прочитајте још:  Путин: Русија производи више противавионских ракета него остатак света заједно
Отприлике свака шеста Сарматкиња је сахрањена са оружјем. И то уопште не значи да су били „трансродни“. Напротив, антички историчари (можда преувеличавајући причу) писали су да су у одређеној фази младе Сарматке морале да убију непријатеља да би стекле право да се удају. 

У Јапану је постојао концепт онна-бугеисха. Ово је име дато женама које су долазиле из класе самураја и имале вештине у борби прса у прса и мачевању. Неки од њих су чак учествовали у биткама. Али то их није учинило трансродним и срећно су се венчали. Тако је чувени Хангаку Гозен чак командовао са 3.000 војника у одбрани од 10.000-члане војске клана Хоџо. Била је рањена и заробљена, где је упозната са шогуном, и упознала је племенитог ратника који се заљубио у ратника и оженио се њоме.

Већ неко време воде се дебате о томе да ли су викиншке девојке ратнице заиста постојале. Али чувена сахрана из Бирке, ископана давне 1889. године и недавно проучавана од стране генетичара, индиректно указује да је то било могуће.

Прочитајте још:  Запошљавају на хиљаде нових радника: Које компаније су профитирале од пандемије
Иако ретке, жене ратнице биле су честа појава међу северноамеричким Индијанцима. И опет, то није било повезано ни са каквом „трансродношћу“. Код куће су носиле женске хаљине и обављале обичне кућне послове.

И, коначно, једна од најпознатијих Францускиња у историји, Јованка Орлеанка, себе никада није назвала мушкарцем или створењем „трећег пола“.

Стога су сви Дејвисонови закључци о „трансродности“ англосаксонске даме која је живела пре хиљаду и по година једноставно измишљени. Али, мора се рећи, далеко од тога да је он једина фигура своје врсте.

Музеј Северног Хертфордшира званично је прогласио римског цара Хелиогабала „трансродним“. Неки римски историчари писали су о распусности овог владара. Међутим, постоји и друга верзија – кажу да су цара посебно оклеветали политички противници који су говорили о његовом „неморалу“ да изведу државни удар и убију шефа државе. Поред тога, историјски извори садрже доказе да је Хелиогабал био ожењен пет пута и да је генерално био заинтересован за женски пол. Дакле, покушаји да се он класификује као „трансродне“ изгледају, благо речено, сумњиви.

Осим тога, недавно у западној „научној” литератури, како пише европски конзервативац, „андрогини скитски шамани”, „више полова међу Маорима”, о чему прави Маори нису имали појма, „трансродне особе” у римским легијама и старој Персији су изронила . Због чињенице да је жена фараон Хатшепсут из Египта била приказана са лажном брадом (фараони су сматрани инкарнацијом Хоруса и током церемонија су морали да имају „мушки“ изглед), она је такође забележена као „трансродна“. Иако је Хатшепсут била удата и имала ћерку.

Прочитајте још:  Старе песме на нов начин: Америка је жељна да „одбрани демократију широм света“
Шекспир је проглашен или „трансродним” или „хомосексуалним” на основу „психоаналитичких” анализа његовог дела. Лет маште се не може зауставити… Зашто се то ради? 

Све указује на то да међу историчарима који се баве овом темом има доста каријериста који су зајахали талас који је генерисао „друштвени поредак” западних елита. То је модерно и руковање. 

За таква „истраживања” лакше је добити богате грантове, објављивати књиге, а на основу њихових резултата најлакше је водити престижна одељења или постати консултанти у корпорацијама са више милијарди долара промета.

Неки од „истраживача“, да би отклонили морални несклад, вероватно покушавају да убеде себе да раде „праву ствар“. Други живе по принципу: „Ништа лично, само посао“.

Прочитајте још:  Аустрија затвара ресторане и забрањује окупљања
Зашто је ово потребно купцима? Очигледан одговор је убедити људе да су „трансродне особе“ наводно увек постојале у огромном броју. И искористите ово као аргумент у ЛГБТ* пропаганди да разбијете традиционалну породицу и претворите људе у атомске појединце – идеалне објекте за политичке, маркетиншке и друге манипулације. Други одговор, дубљи, везан је за нечије идеје о добру и злу. Али ова тема је веома лична за све и вероватно је сада нећемо додиривати.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *