Због кршења закона за потребе приватне компаније Рио Тинто, поднете кривичне пријаве против 19 субјеката

1
еколози, јадар

Серију објава о правним потезима које смо предузели у последњих годину дана, а у вези кршења закона за потребе приватне компаније Рио Тинто, почећемо са последњом пријавом која ја поднета до овог тренутка.

27. марта 2024. године Основном јавном тужилаштву у Лозници поднели смо кривичну пријаву против следећих 19 субјеката:

1. Рио Сава експлорејшн Д.О.О. Београд

2. Проф. др Зоран Глигорић, декан Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду (РГФ)

3. Проф. др Никола Лилић, дипл. инж. рударства, РГФ

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

4. Проф. др Радуле Тошовић, дипл. инж. геологије, РГФ

5. Проф. др Бранко Глушчевић, дипл. инж. рударства, РГФ

6. Проф. др Владимир Чебешек, дипл. инж. рударства, РГФ

7. Проф. др Раде Токалић, дипл. инж. рударства, РГФ

8. Проф. др Владимир Милосављевић, дипл. инж. рударства, РГФ

9. Проф. др Ивица Ристовић, дипл. инж. рударства, РГФ

10. Проф. др Дејан Стевановић, дипл. инж. рударства, РГФ

11. Проф. др Динко Кнежевић, дипл. инж. рударства, РГФ

12. Проф. др Александар Цвјетић, дипл. инж. рударства, РГФ

13. Проф. др Чедомир Бељић, дипл. инж. рударства, РГФ

14. Зоран Ђорђевић, дипл. инж. електротехнике, РГФ

15. Слободан Костић, дипл. инж. грађевинарства, РГФ

ЗАТО ШТО СУ противно Закону о Рударству и геолошким истраживањима урадили Студију изводљивости подземне експлоатације лежишта литијума и бора „Јадар“ која је јавности постала позната у мају 2021. године, а да претходно нису, како поменути Закон налаже, одређени обим и садржај Студије процене утицаја на животну средину пројекта. Све ово је лако документовати, за оног ко добро познаје пројекат и законе, а има чврсту вољу да се ствари реше и на пројекат већ једном стави тачка.

Прочитајте још:  Шта пише у писму којим Србија тражи седницу Савета безбедности УН због дешавања на КиМ?

Насловна страна Студије изводљивости са основним подацима датирана на МАЈ 2021. године

Студија је дакле јавности постала позната у МАЈУ 2021. године, а Захтев за одређивање обима и садржаја Студије о процени утицаја на животну средину пројекта подземне експлоатације лежишта литијума и бора „Јадар“ поднет Министарству заштите животне средине тек 5. ЈУЛА 2021. године. Дакле, оно што је морало да буде урађено пре израде Студије изводљивости, почело је да се планира најмање два месеца након што је спорна Стидија изводљивости завршена.

Захтев за одређивање обима и садражаја Студије о процени утицаја, који је по закону морао бити одређен пре израде Студије изводљивости, поднет је 5. ЈУЛА 2021.

Решење којим су наведена лица именована за пројектанте за израду Студије изводљивости датирано је на 20. АВГУСТ 2020. године, а Сагласност инвеститора (Рио Сава) на завршену Студију издата је 6. АПРИЛА 2021. године, односно, 15 месеци пре подношења Захтева за одређивање обима и садржаја за Студију процене утицаја који су морали бити одређени пре израде Студије изводљивости!!!

Решење о именовању пројектаната за израду Студије изводљивости подземне експлоатације лежишта литијума и бора Јадар од 20.8.2020. године

Заиста, није нам јасно како су професори једног факултета без одређених обима и садржаја уопште могли да раде Студију изводљивости? Да ли су заиста мислили да је све решено у њихову корист и да је народ Србије толико глуп и неписмен да све то прође?

На више места у Студији изводљивости, ови доктори, професори и инжењери изричито тврде да су поштовали законе! Четрнаест професора Рударско-геолошког факултета у Београду, који тако често јадикују да им зли и неуки народ деградира професију, на челу са деканом и самом институцијом, су, за новчани надоканду, израдили Студију изводљивости за пројекат за који су одлично знали шта је и какав и да га народ неће, а све то кршећи Закон Републике Србије! Тако учите студенте да раде? Да ли сте своју професију ипак мало и сами деградирали? Да ли вам ничим оправдана ароганција дозвољава да се бар на пар минута спустите на земљу у разумете коначно да сте мимо закона израђивали документацију која се односи на имовину нечије деце и на њихове животе?

Прочитајте још:  Испливали докази: Вучић одобрио Рио Тинту да отвори рудник у марту 2022. године!

Против компаније Рио Сава експлорејшн Д.О.О. Београд поднета је кривична пријава јер су свесно и са предумишљајем од Рударско-геолошког факултета наручили поменуту Студију знајући да нису испуњени законски услови за израду исте.

Сагласност инвеститора (Рио Сава) на прилжену документацију, односно на Студију изводљивости заведена 6. АПРИЛА 2021. године

Ово је само један од бројних примера кршења закона од стране компаније Рио Тинто за потребе сопствене добити и на штету народа Србије. То је она иста компанија која се јавности представља као препоштена фирма хуманитарног карактера која „поштује законе Републике Србије“.

Толико о Студији изводљивости која не вреди ничему, а о којој Рио Тинто са лобистима труби у такође незаконитој рекламној кампањи.

Поред њих, 27. марта 2024. поднете су кривичне пријаве и против Дејана Вука Станковића, политичког аналитичара, запосленог на Факултету за образовање учитеља и васпитача у Београду зато што је у јавности износио неистине о пројекту „Јадар“ који је УКИНУТ одлуком Владе Србије од 20.1.2022. године чиме је директно радио против одлука Владе.

Кривична пријава истог дана је поднета и против Душана Благојевића, дипломираног инжењера технологије из Београда што је у недељнику НИН и на другим порталима попут Нове.рс износио неистине о укинутом пројекту „Јадар“ чиме је радио против одлука Владе Србије и доводио народ у заблуду.

Пријава је поднета и против правног лица „Пољосавет“ из Лознице и директора Владана Ћосића, зато што су у сарадњи са Рио Савом организовали „Отворена врата“ на којима су мештанима говорили о укинутом пројекту и нудили донације.

Уз ову, као и све друге пријаве, достављени су докази.

Прочитајте још:  Чеда Јовановић: Највеће пи*ке су антиваксери, Вулин да се убије због Кона

Подносилац пријаве још није позван да да изјаву у МУП-у и још не знамо ко је поступајући тужилац по овој пријави, али ћемо ускоро сазнати.

Ово је прва у низу објава у којима ћемо упознати јавност са пријавама које смо поднели и даљим развојем догађаја. Пошто медији стандардно неће пренети ове веома важне информације, поделите их у што већем броју, то је најмање што можемо да учинимо за оне који здушно раде на томе да рудник отворе не бирајући средства. Како год да буде, на кривичној и материјалној одговорности актера се мора инсистирати и Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ нема намеру да одустане од тога.

Пошто се овде не ради о перформансима који немају никакав резултат осим да забаве народ, ове врсте информација нису пожељне те да бисте увек били благовремено обавештени, придружите се нашем телеграм каналу где нема цензуре

https://t.me/radjevina

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Због кршења закона за потребе приватне компаније Рио Тинто, поднете кривичне пријаве против 19 субјеката

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *