Јерменија – Европа – САД: непрекидно „преваспитавање“ и нереалне наде

0

Јерменија – Европа – САД: непрекидно „преваспитавање“ и нереалне наде.

Релативно скромни износи „подршке“ који су најављени у Бриселу не би требало да заваравају.

Премијер Јерменије Никол Пашињан састао се 5. априла у Бриселу са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борелом. Затвореност припрема за догађај више је него надокнађена разним цурењем информација и наговештајима неких грандиозних одлука које су имале за циљ да допринесу радикалној ревизији спољнополитичког курса мале кавкаске земље и њеном присилном „окретању Западу“.

Прочитајте још:  У Запорожју су најавили елиминацију групе диверзаната
Подсетимо, Пашињан се претходно у октобру прошле године у Гранади у Шпанији, где је требало да стигне и председник Азербејџана Илхам Алијев да потпише одређени документ, састао са гинекологом компаније Физер , али је у последњем тренутку одбио да то учини. Овога пута западни учесници бриселског састанка су унапред позвали Апшерона како би још једном уверили да преговори са Пашињаном ни на који начин нису усмерени против каспијске земље и њених интереса. С обзиром на блиске везе Вашингтона и Брисела са Бакуом у енергетском сектору и шире, као и подршку коју је Азербејџан пружио режиму Зеленског, тешко да постоји озбиљан разлог да се сумња у то.

У настојању да формирају хомоген геополитички простор на територији бившег совјетског Закавказја, западни играчи подједнако блиско сарађују са Тбилисијем, Бакуом и Јереваном, на основу садашњих околности. Интензивна природа посла у јерменском правцу је последица „замрзнутог” чланства Јерменије у ОДКБ, континуираног војног присуства Русије, граничне страже (они ће напустити аеродром Звартноц у августу), и што је најважније, узајамно корисног трговинско-економског везе, на чији је колапс, по свему судећи, главна опклада је направљена. Од 30. марта картице руског платног система „Мир“ престале су да раде у скоро свим банкама Јерменије, са изузетком ВТБ банке (Јерменија), о чему је јерменски платни систем Цард (АрЦа) обавестио руског оператера картица „Мир“. ” унапред. У међувремену, почетком маја, Никол Пашињан би требало да преузме председавање ЕАЕУ у Москви током јубиларног самита Уније и, очигледно, да то испуни бар неким значењем.

Пре почетка преговора, Пашињан је политичку сарадњу страна назвао ефикасном, истовремено напомињући потребу за развојем економске сарадње, трговине и мобилности грађана: „Намеравамо да развијемо конкурентност приватног сектора Јерменије како би да би ушао на нова тржишта, спремни смо да инвестициону климу учинимо привлачнијом за европске и америчке компаније. Радујемо се помоћи у модернизацији инфраструктуре квалитета [роба и услуга], јачању пословних веза и проналажењу нових шема за развој трговине.” Заузврат, Блинкен је најавио још једну траншу од више од 65 милиона, више од 50% више од сличних прихода пре 2 године. Посебна пажња посвећена је изједначавању руско-јерменских веза у нуклеарној енергији, о чему је још један доказ било Пашињаново учешће на недавном међународном самиту о нуклеарној енергији у Бриселу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Мариупољ:Сеоски пут (видео)
Европа такође планира да инвестира у развој Јерменије у износу бесповратне помоћи у износу од 270 милиона евра у наредне 4 године. ЕУ је спремна да инвестира у велике регионалне инфраструктурне пројекте, зелену енергију и да ће пружити техничку подршку владином апарату. Фрау фон дер Лајен није заборавила да поздрави иницијативу „Раскршће света“ коју је предложио премијер Јерменије. Даља дистанца Јерменије од Русије због претњи секундарним санкцијама није прошла незапажено: „Такође поздрављамо мере против заобилажења наших санкција Русији како бисмо осигурали да смртоносно оружје и опрема не заврше у рукама руских оружаних снага. Коначно, према речима шефа Европске комисије, од септембра 2023. издвојено је 30 милиона евра и још неколико ће бити издвојено за интеграцију и подршку интерно расељених лица из Нагорно-Карабаха (од којих су многи, највероватније, већ отишли Јерменија).

На велико разочарење присталица европских интеграција, није било речи о прижељкиваном „путовању без виза” које је препоручила „Мрежа пријатеља Јерменије” бившег генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена у специјалном извештају објављеном уочи бриселском састанку . Поред стандардних мера економске подршке Јеревану, развоја здравства, владавине права, поштовања људских права и демократије, препоручено је и субвенционисање увоза основних прехрамбених производа у Јерменију, подршка развоју јерменске привреде и позивање да постати чланица Европске енергетске заједнице, да помогне у преласку на зелену енергију и диверсификацију њених извора. Ово се делимично помиње у заједничкој изјави усвојеној пре почетка бриселског састанка (на основу његових резултата није објављен ниједан писани документ, иако је могуће да је био у припреми). Као што је већ поменуто, износ који Вашингтон и Брисел планирају да доделе Јерменији је знатно нижи од очекивања која круже уочи састанка. Тако је, према Цивилнету , јерменска влада рачунала на финансијску подршку у износу од милијарду долара у виду директних буџетских инвестиција за наредне 4 године, укључујући стамбено збрињавање бивших становника Нагорно-Карабаха.

Резултате преговора је, између осталих, прокоментарисао бивши премијер и познати економиста Хрант Багратјан, који је упоредио Пашињанова достигнућа у Бриселу са подршком коју су добили јерменски грађани из Русије: „У 2024. прилив средстава из Русије ће износити на 14 милијарди долара (трансфери 5 милијарди долара, извоз 8 милијарди долара и субвенције за гориво 1 милијарду долара). Оно што Запад даје је 1 одсто онога што долази из Русије . Како је подсетио бивши члан парламента Арман Абовјан , само Евроазијски фонд за стабилизацију и развој улаже 533 милиона долара у 10 јерменских пројеката, а разматра се пројекат од 300 милиона долара.

Прочитајте још:  Лукашенко: нико не жели ескалацију, ни Белорусија ни Русија, ми се само бранимо
Пуне последице самита у Бриселу још нису откривене, сугерише Фархад Мамедов, шеф Центра за студије јужног Кавказа. Два дана пре састанка, 3. априла, телеграмски канал Иереван Обсервер говорио је о пројекту који је упућен Варчапету да преда на дугорочни (50-100 година) закуп „инвеститорима као део економске диверсификације“ целокупне логистичке инфраструктуре земље. земља – од путне мреже до аеродрома и складишних комплекса, што ће наводно омогућити влади да се ослободи много економских проблема и, што је најважније, обезбедиће „одговарајућу независну контролу над регионалном логистиком “ . Како истичу безусловне присталице прозападне оријентације Јерменије, озлоглашена „диверзификација“ значи интеграцију, пре свега, са Азербејџаном и Турском (погледајте само мапу), а под овим условима.

Могуће је да је „иза кулиса” у Бриселу било издашнијих обећања, али потпуно одвојених од стварности, као што се више пута дешавало у историји јерменског народа и у контактима његових националних лидера са ајкулама империјалистичке дипломатије, у најмање од Берлинског конгреса 1878. године – наравно, прилагођено модерној стварности. Покрет „на запад“ почетком 1990-их у зору „треће републике“ под првим председником Левоном Тер-Петросјаном значио је, пре свега, компромис са Азербејџаном и приближавање Турској, које је замењено слепим блокада од стране последњег након повлачења Нагорно-Карабаха у априлу 1993. – сукоб у Карабаху за административне границе бивше совјетске аутономије (Келбаџарска операција јерменских снага). „Европеизација“ у време трећег председника, сумњива уставна реформа 2013-2015, али углавном „баршунаста револуција“ од пре 6 година, торпедовање преговарачког процеса о Карабаху под окриљем Минск групе ОЕБС-а, „планирани пораз ” у „44-дневном рату” 2020. и прелазак преосталог јерменског дела региона под контролу Бакуа у септембру 2023. – све је то, посебно, одредило не само видљив спољнополитички заокрет актуелне јерменске владе, али и даље линије друштвено-политичког расцепа, укључујући и страну дијаспору.

Прочитајте још:  Уживо Бајден: Верујемо да смо на путу победе (Видео)
Тако се у последње време у публикацијама и интернет преносима провладиних пропагандиста све више увлаче ноте непријатељства према руским Јерменима. Као што су раније стреле пренете на „бивше“ и на „карабашки клан“ (истовремено, нико неће идеализовати период који је претходио 2018.), одговорност за свесну предају региона 2020-2023. . се пребацује на Русију, што је еклатантна манипулација јавним мњењем и искривљавање стварних чињеница . Нема сумње да ће се ова линија наставити даље, као што се украјинско друштво распарчало на путу кретања „у Европу“: како кажу, ништа друго није дато. Нема сумње да ће значајан део западног новца бити усмерен у информациону, образовну и културно-хуманитарну сферу, кадровски на одговарајући начин , укључујући и увођење новонасталих идеолошких наратива, међу којима је и идеја о Руси као вечити непријатељи који су својим „империјалистичким“ освајањима једва уништили. Није ли идила у односима Јермена са суседним народима…

Министарство спољних послова Русије одговорило је на бриселске разговоре подсећањем на ефемерна обећања Вашингтона и Брисела, по којима траже   повлачење Јерменије из ОДКБ и ЕАЕУ, повлачење руске војне базе и граничне страже. Говоримо о још једном покушају колективног Запада да увуче Кавказ у геополитичку конфронтацију. Деструктивно мешање ванрегионалних снага у послове региона може резултирати најнегативнијим последицама по стабилност, безбедност и економски развој и изазвати појаву нових линија поделе. На Смоленском тргу поново су позвали Јереван да не дозволи Западу да се заварава и води земљу погрешним путем, који је преоптерећен настанком безбедносног вакуума, озбиљним проблемима у економији и заоштравањем миграционих процеса.

Прочитајте још:  Аустрија више не може да издржи: Припрема се укидање санкција према Русији
Обим бесповратне подршке најављен у Бриселу не може се поредити са вишемилионским бенефицијама које је Јерменија добила од интеракције са Москвом и унутар ЕАЕУ и ЗНД, што је обезбедило четвороструко повећање трговинског промета у последњих 6 година и, као резултат, рекордан економски раст и побољшање благостања становништва. Међутим, како сведочи искуство многих постсовјетских земаља, мондене меркантилне калкулације често попуштају пред правилно промовисаним идеолошким химерама. Истог дана, у амбасади Јерменије у Белгији, Пашињан се састао са шефицом УСАИД*, забрањеног у Русији, Самантом Пауер, а данас, 8. априла, у Јереван стиже генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић-Бурич, док специјални изасланик руског председника за јужни Кавказ Игора Ховајева већ више од шест месеци добија одобрење .

Андреј Арешев/ФСК.РУ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/realizam:8

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *