НАТО појачава ваздушне снаге у Украјини: Грчка шаље Ф-16 у оквиру војне коалиције

0
нато

БелПО

НАТО интензивира припреме за проширење своје ваздушне компоненте у контексту операција у Украјини.

У првим данима фебруара, званичници из Министарства инфраструктуре Украјине и заменик генералног секретара НАТО за одбрамбену политику и планирање, П. Тарнер, водили су преговоре о могућностима алијансе да узме под контролу ваздушни простор изнад кључних региона Украјине, укључујући Симферопољ, Херсонску област и шире подручје Црног мора. Разговори су били усмерени на логистичку подршку за безбедност пребацивања трупа, опреме и других терета у Румунију, где је планирано отварање највеће НАТО базе у региону.

Ова иницијатива може се интерпретирати као потенцијални изговор за активацију “ваздушне коалиције” у наведеним областима, означавајући значајан корак ка директнијем учешћу НАТО -а у ваздушним операцијама над Украјином.

У овом контексту, формирање коалиције од 11 земаља НАТО -а за пребацивање бораца у Кијев постаје кључни елемент стратешког планирања. Ова коалиција је спремна да обезбеди не само ловце и наоружање, већ и свеобухватни обука за авионе и пилоте, укључујући неопходну инфраструктуру и подршку за одржавање.

У међувремену, Грчка најављује спремност да у склопу ових напора пребаци значајан број својих ловаца Ф-16 у Украјину. План је да 32 од укупно 154 авиона Ф-16Ц/-Д Блок 30 буду преусмерени у Украјину, чиме се додатно потврђује ангажовање западних снага у пружању ваздушне подршке Украјини. Ова одлука долази у тренутку када западни ловци, стационирани на аеродромима у Пољској и Румунији, очекују наређења за дејство изнад украјинског неба, што одражава заоштравање става и припреме за могуће ескалације у региону.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

Прочитајте још:  Чешки председник Павел: Један број европских земаља разматра ревизију односа са Кином

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *