Јапанци су застрашени приближавањем рата, али још нису спремни да прихвате политику „ракете уместо путера“

0

Јапанци су застрашени приближавањем рата, али још нису спремни да прихвате политику „ракете уместо путера“.

Први пут од Другог светског рата у Јапану се граде склоништа за бомбе.

Прочитајте још:  Најава са истока Украјине: Донбас ускоро улази у састав Русије
Сврсисходни напори јапанских владајућих кругова и медија да се код становника ове земље пробуди осећај приближавања рата, дају плодове. Према истраживању које је спровео лист Иомиури Схимбун, данас 84% Јапанаца верује да постоји претња њиховом мирном постојању. Истовремено, 31% њеног становништва уочава озбиљне безбедносне претње Земљи излазећег сунца, док 53% испитаника у извесној мери наводи претње. Изворе претњи сугеришу алармистички чланци провладиних аналитичара и телевизијски преноси пропагандиста. Добијени резултати указују да су Јапанци забринути за политику и активности свих држава које окружују њихову земљу. На питање да ли се учесници анкете осећају угроженим од Кине, Северне Кореје и Русије, позитивне одговоре дало је 91%, 87% и 88% испитаника.

Званични Токио може бити задовољан – као резултат застрашивања Јапанаца наводно претећим нападом суседних „ауторитарних држава” на „мирни, демократски Јапан”, за разлику од новијих времена, 71% становништва земље већ је сагласно са јачањем одбрамбене способности земље. Истовремено, 53% испитаника подржало је владину политику повећања издатака за одбрану (најављено удвостручење на 2% БДП-а земље). Међутим, 69% учесника анкете противило се владиним плановима да то уради, укључујући повећање пореза на становништво.

У међувремену, Токио почиње да гради ратну инфраструктуру земље. Како је известила новинска агенција Кјодо Цушин, јапанска влада и војне власти намеравају да модернизују 5 аеродрома и 11 морских лука за коришћење од стране „снага за самоодбрану“, како та земља еуфемистички назива модерне оружане снаге створене кршењем јапанског Устава. У том циљу планирано је повећање дужине писте за коришћење војно-транспортних авиона и стварање везова у морским лукама способним да приме разараче и друге велике бродове. Ово је наводно неопходно у случају да дође до „конфликтних ситуација“ у областима које окружују Земљу излазећег сунца.

Иако информација није директно наведена, очигледно је да ће модернизовану инфраструктуру користити и Оружане снаге САД стациониране у Јапану, као и, могуће, трупе и бродови земаља НАТО-а, са којима Токио сада активно јача сарадњу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Лукашенко: Морамо бити спремни на сваки развој догађаја у земљи
Пет аеродрома о којима је реч налази се у јужним и југозападним префектурама, укључујући Фукуоку, Нагасаки, Мијазаки и Окинаву, где се налази највећи део америчких војних објеката у земљи. Фокус на војном опремању ових подручја објашњава се „нестабилном ситуацијом у Тајванском мореузу “ . Или, како кажу у Јапану, “јуџи” – “изванредни догађаји” на Тајвану. Међутим, модернизација морских лука за војну употребу предвиђена је иу другим префектурама земље, посебно на северном острву Хокаидо, које се граничи са Руском Федерацијом.

Очекује се да ће израђени владин план бити одобрен у блиској будућности. У почетку је за ове намене издвојено око 35 милијарди јена (око 230 милиона долара), али би се тај износ могао повећати у будућности.

Очигледно током периода непријатељстава, Вашингтон и Токио се договарају о поправци и одржавању ратних бродова америчке морнарице у јапанским бродоградилиштима. Према новинама Нихон Кеизаи Шимбун, ратни бродови америчке морнарице се тренутно шаљу у бродоградилишта у Сједињеним Државама на поправку. У Јапану се сервисирају само помоћна и транспортна пловила. Ово повећава логистичке изазове и трошкове и смањује спремност и мобилност америчких снага у источној Азији. Токио са своје стране поздравља споразум о ремонту америчких бродова, јер ће то, између осталог, повећати приходе за домаћу бродоградњу. С тим у вези, напомињемо да је послератни економски „процват“ у Јапану почео 1950-их управо поправком и одржавањем америчке војне опреме оштећене током Корејског рата.

Прочитајте још:  Карлсон о уцени шефа Пентагона: "Слаћемо вашу децу у рат са Русијом"
Токио не крије да се припреме за избијање непријатељстава спроводе имајући у виду случај покушаја НР Кине да оружаним путем „заузме“ Тајван, иако је то, како Пекинг јасно истиче, могуће само уз провокативно проглашење „независности“ овог кинеског острва уз подршку Вашингтона и Токија и њихових савезника. Јапанске власти проглашавају неизбежност укључивања јапанских „снага за самоодбрану“ и становника јужних префектура у сукобу са кинеском војском и морнарицом на страни Америке. Јер Токио ће, према јапанско-америчком „безбедносном споразуму“, бити обавезан да делује заједно са Сједињеним Државама, чији председник Бајден изјављује да ће америчке оружане снаге бранити Тајван у случају „инвазије“ Кине. Како је саопштено, ради ближе координације дејстава оружаних снага САД и Јапана, у Токију ће бити створен заједнички штаб и укупна команда.

У интервјуу америчкој телевизијској компанији ПБС пре посете Сједињеним Државама, јапански премијер Ф. Кишида је говорио о „забринутости” око „развоја војних способности Кине и њених активности у азијско-пацифичком региону”. „Што се тиче Кине, она… убрзано проширује своје капацитете у региону, укључујући нуклеарне и ракетне капацитете, и јача сарадњу са Русијом. Дакле, њихова активност у Јужном кинеском мору расте и постаје све интензивнија“, намерно се жалио шеф јапанске владе. Последњи пут када је национална безбедност Јапана у азијско-пацифичком региону била овако тешка током Другог светског рата, рекао је он. С тим у вези, премијер сматра да је неопходно на сваки могући начин ојачати билатералну војну сарадњу САД и Јапана.

Елемент психолошке припреме јапанског становништва за војну акцију у „одбрани Тајвана“ је израда владиног плана за изградњу склоништа за бомбе на острву Окинава. Према новинама Нихон Кеизаи Шимбун, изграђене структуре ће омогућити људима да остану у склоништима испод зграда око две недеље. Ту ће бити постављена струја и комуникације. Сваком лицу биће обезбеђено по три литра воде дневно, као и остале залихе.

Прочитајте још:  Холандија шаље теже наоружање Украјини
Према објављеним документима, спољни зидови ће бити од армираног бетона, њихова дебљина ће бити 30 цм. Склониште ће имати око два квадратна метра простора за сваког станара. Претпоставља се да ће просторије моћи да заштите становништво током „падобранских напада“, као и од балистичких пројектила и ваздушних удара. Према писању листа, јапанске власти очекују да ће моћи да евакуишу све становнике острва у случају оружаног напада. Реч је о 120 хиљада људи (укупна популација префектуре Окинава је око 1,5 милиона људи). Међутим, у мирнодопским условима, просторије ће се користити као паркинг и „места за састанке“.

ПС Узбуну у Јапану изазвала је информација да се Москва наводно спрема да изведе нуклеарни тест на архипелагу Нова земља, који се назива „подкритичним“, односно без експлозије. Агенција Кјодо Цушин је ово известила уочи јапанско-америчког самита. У њему се цитира Ју Коизуми, ванредни професор на Универзитету у Токију и специјалиста за војне послове, који каже да Русија покушава да „застраши европске земље и Сједињене Државе овим тестом због њихове подршке Украјини, која је у рату са Русија.”

Прочитајте још:  Миша Ђурковић: Српска академија (САНУ) није уз свој народ
Кјодо Цушин примећује да је прошлог новембра Русија повукла ратификацију Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних проба, који укључује све нуклеарне експлозије и у војне и у мирољубиве сврхе, што се сматра њеним де факто повлачењем из споразума. „Требало би да будемо озбиљно забринути да ће Русија играти на карту нуклеарног теста“, рекао је Коизуми, а преноси агенција.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *