Зато ће НАТО увек бити непријатељ српског народа: Сећање на страдање у Грделичкој клисури

0
нато

Фото: А. Станковић

Зато ће НАТО увек бити непријатељ српског народа: Сећање на страдање у Грделичкој клисури

Пре двадесет пет година пре, на православни Васкрс, невиђена трагедија је затекла путнике међународног воза 393 који је путовао од Београда до Ниша и Скопља.

У 11.40 часова, на Бистричком мосту над Јужном Моравом, НАТО бомбардери су погодили воз пун цивила. Овај ужасан акт је однео животе најмање 15 људи, укључујући децу, а број повређених био је се у десетинама. Стварни број жртава остао је неизвестан.

Трагедија је погодила породицу Станијановић, која је изгубила шестогодишњег Бранимира и његове родитеље Видосава и Дивну. Такође, погинули су и супружници Ана и Иван Марковић, млади научници из Лесковца. Њихови животи прекинути су без икаквог оправдања, у акту чија суровост и данас зачуђује.

НАТО је у почетку одбијао признати напад, да би касније објаснио да је ракетирање било “колатерална штета”. Покушали су оправдати кашњење у заустављању ракета када су уочили да воз прелази мост, док су снимке са тог догађаја убрзали да прикрију праву брзину воза. Али бол од губитка најмилијих била је немерљива у поређењу са овом бруталним нападеом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У знак сећања на ове страшне догађаје, подигнуто је спомен-обележје које подсећа на нечовечност која се може наћи у људима. Трагичне последице тог дана и даље живе у сећањима сведока и преживелих.

Комеморација се обавља сваке године, где се полажу цвеће и пале свеће у спомен на невине жртве. Путнички воз застаје на месту страдања, и сирена звони у сећање на оне који су изгубили своје животе у неправедном нападу.

Прочитајте још:  Рим: Срби и Италијани постали жртве НАТО бомбардовања

Овакви тренуци у историји подсећају нас да трагедије могу да настану из неоправданих и неочекиваних акција, и да се такви злочини не смеју заборавити. НАТО остаје у сећању многих као непријатељ који је нанео дубоке ране које још увек боле и то ће увек и бити српском народу – непријатељ!

Софија Марић / Васељенска

БОНУ ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *