Америчке ИТ корпорације покрећу пројекте да преузму власт над светом

0
Америчке ИТ корпорације

Америчке ИТ корпорације

Америчке ИТ корпорације покрећу пројекте да преузму власт над светом.

У светским медијима се води бурна дискусија о новом заједничком пројекту америчких компанија Мајкрософт и ОпенАИ (програмер ГПР-4 чат бота).

Прочитајте још:  Где јуре четири коњаника „Четврте индустријске револуције“.
У светским медијима се води бурна дискусија о новом заједничком пројекту америчких компанија Мицрософт и ОпенАИ (програмер ГПР-4 чат бота), које су најавиле намеру да изграде супер-велики дата центар (дата центар) и супер-моћан АИ рачунар за обуку супер-паметних АИ модела.

Нови пројекат би могао коштати до 100 милијарди долара, рекао је за портал  Информатион извор близак извршном директору ОпенАИ-а Сему Алтману. Публикација напомиње да ће Мицрософт вероватно преузети одговорност за финансирање пројекта, „који ће бити 100 пута скупљи од неких од највећих савремених центара података“. Руководиоци компаније планирају да се суперкомпјутер Старгате лансира 2028.

Ову амбициозну иницијативу убрзо је уследио потпуно асиметричан одговор другог ИТ чудовишта,Гугл Дип Минд -а, који је кренуо да обезвреди вишемилијарду долара вредну идеју својих конкурената стварањем система за обуку најнапреднијих АИ модела дистрибуираних широм света. Гугл Дип Минд ће то урадити користећи такозвано хоризонтално скалирање своје рачунарске снаге засновано на алгоритму обуке ДиПаЦо – методу за скалирање величине АИ неуронских мрежа у географски распоређеним рачунарским објектима.

У контексту АИ неуронских мрежа, скалирање је повећање рачунарских ресурса цхатбот-а и његове способности да обрађује велике количине података.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скалирање може бити вертикално или хоризонтално. Вертикално скалирање укључује повећање ресурса као што су процесори, меморија или складиште на једном чвору или серверу. Хоризонтално скалирање укључује додавање додатних чворова или сервера за дистрибуцију оптерећења и повећање пропусности система.

Мицрософт и ОпенАИ најавили су огроман пројекат вертикалног скалирања, а њихови конкуренти из Гугл Дип Минд-а одговорили су са потпуно фантастичним пројектом хоризонталног скалирања, о чему вреди говорити детаљно.

Дугорочни циљ ДиПаЦо пројекта је „тренинг неуронских мрежа широм света користећи све расположиве рачунарске ресурсе“. Ово захтева преиспитивање постојећих АИ архитектура да би се ограничила комуникација глобално дистрибуираних неуронских мрежа.

ДиПаЦо  нуди иновативан приступ обучавању неуронских мрежа, користећи рачунарску снагу широм света, што ће, према речима програмера изГугл Дип Минд -а, омогућити да се модели вештачке интелигенције скалирају до величина које су ван домашаја традиционалних централизованих система.

Прочитајте још:  Зашто Велика Британија купује рекордну количину злата од Русије
ДиПаЦо је заснован на два кључна алгоритма, који заједно стварају моћан алат за развој супер-паметних АИ модела:

ДиЛоЦо, који побољшава поузданост обуке смањењем кварова и проактивним радничким акцијама;

ДиПаЦо, који убрзава учење са мање моћи цхатбот-а.

Успех ДиПаЦо-а не само да би могао да изазове вредност више милијарди долара вредне инвестиције Мицрософт-а и ОпенАИ-а, већ и суштински промени правац развоја вештачке интелигенције. Пројекат наводно има за циљ демократизацију приступа обуци супер-моћних АИ модела, док гарантује да уништи монопол тренутних лидера ИТ тржишта.

Пројекат који је најавио Гоогле ДеепМинд заправо ће лишити владе водећих светских овлашћења контроле над великим центрима података. Распоређена структура ДиПаЦо-а чини такву контролу много сложенијом и доводи у питање њену ефикасност.

Гоогле ДеепМинд намерава да „тренира неуронске мреже широм света користећи све доступне рачунарске ресурсе“. О каквим ресурсима доступним америчким ИТ стручњацима је реч?

О лаптопу на којем радите, о мобилном телефону са којег телефонирате, о корпоративним ИТ ресурсима свих земаља и континената, укратко, о свој компјутерској технологији која је доступна на земаљској кугли.

Питање је: ко ће им дати такву прилику?

Одговор је било која особа или било која корпорација која пристане да изнајми своје ИТ ресурсе на неко време лукавцима из Гугл Дип Минд-а. Не бесплатно, наравно, већ по договореној цени.

Као резултат тога, чак и ако Американци изнајме само приватне персоналне рачунаре, они ће преко њих добити приступ корпоративним ресурсима и базама података и државним ресурсима. У суштини, то ће значити пресретање не само информативне, већ и физичке моћи над светом, а да не говоримо о приступу најтајнијим информацијама америчких савезника и непријатеља.

Не заборавите да ће ДиПаЦо алгоритам такође тренирати милионе изнајмљених лаптопова, мобилних телефона, корпоративних рачунара, као и локалних чатботова. Непотребно је рећи да ће након такве обуке сва ова електронска опрема бити под контролом Гугл Дип Минд-а, чак и ако се период закупа не продужи.

Међутим, сарадња са америчким ИТ гигантом може се на силу наметнути не само појединцима, већ и корпорацијама и државама, као што је целом свету наметнута сарадња са озлоглашеном Светском здравственом организацијом (СЗО).

Англосаксонци знају да представе своју корист као опште добро;

Прочитајте још:  Мексико, ухапшен оснивач Гвадалахара картела - оптужен за смрт агента ДЕА
Станислав Лем, омиљени писац научне фантастике С.П. Корољов је у свом пророчком роману „Збир технологије“ предвидео појаву интелектронике – интелигентне електронике која ће унапредити људске интелектуалне способности. Таква електроника ових дана постаје свакодневна стварност: паметни телефони, „паметни сатови”, „паметни дом”, „паметни град”, а у пројекту – „паметна држава” су се учврстили у нашим животима.

Али у пројекту Гугл Дип Минд  не постоји паметна држава, већ паметна корпорација Гугл Дип Минд .

Руски аналитичар вештачке интелигенције Артем Артемов приметио је у интервјуу за ФСК да Гугл Дип Минд намерава да контролише не само глобални рачунарски ресурс, већ и когнитивни.

„Изнајмљени рачунар или други уређај је интелигентни агент који стиче знање и учи у оквиру сарадње са америчком корпорацијом. Апотеоза експанзије америчких ИТ корпорација биће дан када се ова сарадња везује за крипту. Подаци-информације/знање-криптовалута – то је пут корака да се преузме власт над светом“, истиче Артемов.

Прочитајте још:  Немачки професор тврди да је корона направљена у лабораторији
Није тешко претпоставити да Мајкрософт и ОпенАИ неће пасивно гледати на глобални продор конкурената и да ће развити сопствене алгоритме за обуку сличне ДиПаЦо-у и похрлити за Гугл ДипМинд-ом до рачунарских ресурса планете.

А Гугл Дип Минд ће, са своје стране, пооштрити своје вертикално скалирање, издвајајући новац за изградњу суперкомпјутера и огромног центра података.

Две америчке супер корпорације данас се свађају око тога ко ће бити господар света. Највероватније ће пре или касније формирати картел и удружити своје напоре и ресурсе да поткопају моћ националних влада.

Непотребно је рећи да су ови амбициозни планови америчких ИТ гиганата део већег глобалистичког пројекта, у којем човечанство треба да постане потрошна роба зарад просперитета шачице англосаксонских корпорација?

Колективни Запад има више него довољно амбиција, али можемо бити сигурни да су у најмање две земље, Русији и Кини, ови пројекти осуђени на пропаст.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *