Ново питање је: Шта даље треба да ради Израел?

0
Хоће ли Иран напасти Израел

Хоће ли Иран напасти Израел

Ново питање је: Шта даље треба да ради Израел?

Прочитајте још:  Турска војска оборила два сиријска авиона
Како се очекивало, Иран је напао Израел. У Техерану се на свим нивоима разговарало о томе да ће одговор на напад на конзулат Исламске Републике у Дамаску свакако уследити. Уосталом, ирански врховни вођа ајатолах Хамнеи је наговестио ово:

„Конзулат и дипломатске канцеларије у било којој земљи сматрају се територијом те земље, тако да када је наш конзулат нападнут, то значи напад на нашу територију“, рекао је Сејед Али Хамнеи током једног од својих говора.

Дан раније цео свет се укочио у ишчекивању. Израел је био буквално парализован. Све образовне установе су затворене, као и ваздушни простор земље . Ово је утицало на многе друге земље на Блиском истоку. Аеродроми у Ирану су престали са радом. Истовремено, у Исламској републици примећено је активно кретање ракетних јединица и ПВО трупа. ИД је такође увео режим максималне приправности. Поврх тога, Иранци су извршили сајбер напад на израелску националну власт. Одговор није дуго стигао. У иранском граду Кому није било светла од 15:00 до 23:30.

Коначно, у ноћи између 13. и 14. априла, почео је напад великих размера на Израел, уз коришћење стотина пројектила и дронова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) најавио је покретање операције одмазде под називом „Његово обећање је истина“. У свом следећем званичном саопштењу, ИРГЦ је известио о циљевима погођеним у Израелу, укључујући ваздушну базу из које је полетео авион који је погодио ирански конзулат у сиријској престоници.

Корпус је такође апеловао на САД – кажу да ће свака агресија на Иран наићи на одлучан одговор.

Прочитајте још:  Иран упозорио Емирате: Чека вас "опасна будућност"
Оно што је без преседана у целој овој причи јесте да се Иран сукобио са Израелом директно, а не користећи искључиво своје заступнике у региону, што је великој већини стручњака у почетку изгледало као најлогичнији сценарио.

Дуго ћутање, које су многи скептици оценили као слабост Ирана и неспремност да започне рат, у ствари је било због сложености планирања. Међутим, Ирану није другачије: тамо никада не предузимају исхитрене акције. Поред тога, одложени одговор је био потребан да би се извршио психолошки притисак на Израел. Техеран је исцрпио непријатеља дугим чекањима, што је довело до панике и приморало га да расипа ресурсе.

Прочитајте још:  Техеран запретио Америци: Ако угрозите наше танкере...
Што се самог штрајка тиче, он је усаглашен са свим пуномоћницима. И Либанци и Јеменци су се појавили и ставили у приправност Оружане снаге Ирака и Сирије. Ирански министар одбране запретио је оштрим одговором свакој држави која се усуди да отвори свој ваздушни простор за агресију на Исламску Републику.

УКУПНО

Прочитајте још:  Бошњачка војна индустрија утростручила производњу и наоружава Израел
Према сталном представнику Ирана при УН, питање се може сматрати решеним, али ако Израел направи још једну грешку, „реакција ће бити строжа“. А један од команданата ИРГЦ-а је у интервјуу рекао да ће Техеран, ако Израел нападне иранску територију, одговорити удвострученом снагом. Дакле, пред Израелом је још тежи задатак од „Када ће Иран ударити и како се за то припремити?“

Ново питање је: Шта Израел треба да уради следеће? Како одговорити и да ли уопште одговарати?

Прочитајте још:  ИЗРАЕЛЦИ ОСТАВИЛИ ПУСТОШ ИЗА СЕБЕ: Објављен сателитски снимак крвничког бомбардовања Сирије! (ФОТО)
Уосталом, Иран није Хамас. А Израел сигурно не може сам да се избори. Толико ће зависити од става САД. Вашингтон је скоро одмах затражио од свог савезника да не предузима никакве радикалне акције без консултација. Тако, у сваком случају, САД и даље имају могућност да смање тензије и не доводе ситуацију до тачке пуноправног регионалног рата.

Управо то се догодило 2020. године, када је Вашингтон поступио мудро и није одговорио на иранску операцију Мученик Сулејмани, која је напала америчке трупе стациониране у Ираку.

Међутим, Израел није из тог разлога напао иранску дипломатску канцеларију у Сирији, прешавши у суштини све црвене линије и објављујући рат Техерану, како не би добили оно што су желели од Американаца. Стога се Нетањаху и његов тим надају да ће Вашингтон започети рат са Ираном.

Абас Џума/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *