Нови талас сукоба у Етиопији: Устанак милиције Амхара стиже у престоницу

0
милиција

(Фото: Рибар)

У последњим недељама, ескалација сукоба у Етиопији добија нове димензије са ширењем устанка милиције Амхара Фано на само срце земље, у престоницу Адис Абебу. Овај устанак, који се разбуктао крајем фебруара, има корене у дубљем незадовољству народа Амхара због политике савезне владе коју води премијер Оромеија Абиј Ахмед.

На периферији престонице, код конгресног центра Милленниум Хал, 12. априла дошло је до жестоког сукоба између присталица побуњеника и снага етиопске владе. Сукоб је резултирао са два мртва борца и једним приведеним, а извештаји наговештавају да су планирали терористички напад. Следећег дана, у градској области Котебе, поново су се чули звуци пуцњаве, али детаљи инцидента остају нејасни.

Од августа прошле године, када су побуњеници одбили да се придруже савезним оружаним снагама, Фано милиција води рат против централне владе. Њихови захтеви укључују прекид премијерове политике зближавања са Вашингтоном и Лондоном, коју виде као угњетавање православног народа Амхаре.

Иако побуњеници тренутно немају снагу за озбиљнији сукоб са владиним трупама, ови напади представљају покушај да се створи јавни одјек и привуку пажња на угњетавање народа Амхаре.

У недостатку значајнијих војних и политичких ресурса, могуће је да ће Фано милиција у наредном периоду предузети још радикалније акције у покушају да издејствује промене у политици владе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Софија Марић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *