Руси упозоравају: Запорошка нуклеарна електрана на ивици нуклеарне катастрофе

0

(Фото: Depositphotos, vencav)

Василиј Небензја, стални представник Русије при УН, изразио је наду да Европа разуме важност ситуације и инстинкт за самоодржањем у светлу потенцијалне нуклеарне опасности.

Према Небензји, напади украјинских оружаних снага на нуклеарку су се интензивирали, што подиже ризик од нуклеарне катастрофе са регионалним и потенцијално глобалним последицама. Руски дипломата тврди да Запад има део одговорности, указујући на саучесништво у нападима и истичући позиве за повлачење војске из региона ради прекида гранатирања.

Русија континуирано информише Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) о ситуацији, а Небензја напомиње да Русија није користила тешко наоружање у пределу нуклеарке нити је вршила нападе са њене територије.

Улога ИАЕА и међународни апели

Рафаел Гроси, генерални директор ИАЕА, потврдио је критичност ситуације наглашавајући да је електрана “опасно близу нуклеарног инцидента”. Гроси је апеловао на поштовање пет основних принципа усмерених на превенцију великих нуклеарних хаварија, укључујући забрану распоређивања тешке војне опреме и војног особља у нуклеарним електранама и забрану напада са и према територији електране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док су сви реактори Запорошке нуклеарне електране тренутно у хладном стању, последице могућих инцидената остају знатне. Недавни напади украјинске војске, укључујући напад дроном на шести енергетски блок, нису проузроковали критична оштећења, али значајно повећавају ризик у региону.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *