Русија је подржала ирански напад на Израел: Значај и последице за глобалну безбедност

0
израел

Истраживачи руског програма израелског института Бат Чен Дројан Фелдман и амбасадор Аркадиј Мил-Ман о ставу Русије о иранском ракетном удару на Израел анализирали су реакције и последице на међународном плану.

Ирански напад на Израел довео је до широке осуде многих држава, док је реакција Русије била значајно другачија. Министарство спољних послова Русије издало је саопштење које је позвало на уздржаност, али је истовремено одавало утисак подршке Ирану, наводећи да је напад био легитиман одговор у складу са чланом 51 Повеље Уједињених нација и правом на самоодбрану после напада у Дамаску.

Ово је потегнуло реакцију портпаролке руског министарства која је критиковала израелског амбасадора у Москви због његове изјаве да Израел очекује осуду напада од стране Русије. Она је оштро одговорила подсећајући на изостанак израелских осуда напада кијевског режима на Русију, истакавши честу подршку израелских званичника Украјини.

Дубља сарадња између Русије и Ирана, која се интензивирала после стратешких одлука обе земље, представља знак за Израел, јер ова алијанса постаје све значајнији фактор на светској сцени који може угрозити недодирност Израела.

Анализирајући израелску политику “ходања кроз пукотине”, истиче се да Израел, из перспективе Русије, нарочито после њене инвазије на Украјину, изгледа као део западног блока и као заштићеник САД. Покушаји Израела да остане неутралан у конфликту у Украјини неће помоћи у очувању добрих односа са Западом, нити ће навести Русију да заштити интересе Израела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истраживачи предлажу да израелски доносиоци одлука треба да буду свесни руске политике и да се припреме за могуће погоршање односа између Русије и Израела, као и за могућу руску подршку израелским противницима у будућим конфликтима.

Прочитајте још:  Руски политиколог: Србија одавно не влада суверенитетом, види се ко су нам савезници а ко паразити

Милутин Недељковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *