Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

0
шпанија

Шпанија

Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе, односно да ће бити против.

“Што се тиче Комитета министара, где је изнета позиција Шпаније, оно што можемо да кажемо јесте да Шпанија остаје при свом ставу о Косову”, каже се у одговору за приштинске медије, у којем уз Косово стоји фуснота.

Наводи се да Шпанија, такође, не види други начин за решавање спорова између тзв. Косова и Србије, осим дијалога, због чега Мадрид подржава дијалог којем посредује високи представник Европске уније.

Италијанска и мађарска траже формирање ЗСО као услов

Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) поднели су данас амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ) којим се тражи да чланство тзв. Косова буде условљено формирањем Заједнице српских општина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Скупштина сматра да је оснивање Заједнице општина са српском већином неопходан корак ка нормализацији односа Приштине и Београда, међународна обавеза преузета у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, а пре свега начин да се унапреди демократско учешће и оснаживање косовских Срба и обезбеђивање заштите њихових права. Скупштина, стога, очекује да ће Влада Косова предузети значајне и опипљиве кораке у циљу што скоријег оснивања ЗСО. Скупштина сматра да би оснивање Заједнице требало да буде истакнуто у будућем разматрању захтева Косова за приступање Савету Европе од стране Комитета министара”, наводи се у амандману под редним бројем 13 у који је Танјуг имао увид.

Прочитајте још:  Слободан Тешић: Од кондуктера до Вучићевог трговца оружјем

Тај амандман подржало је седам чланова италијанске и један члан мађарске делегације.

У амандману под редним бројем 14, који су подржали исти чланови италијанске и мађарске делегације, наводи се да тзв. Косово треба добије позив за чланство у Савету Европе тек након што “буду спроведени сви чланови Бриселског и Охридског споразума, укључујући и оснивање Заједнице општина са српском већином”.

Парламентарна скупштина Савета Европе сутра ће гласати о чланству тзв. Косова, а Одбор за правна питања и људска права ПС СЕ данас је подржао Нацрт мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе.

Ипак, на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе, српска делегација поднела је 10 амандмана, а међу њима и један којим се тражи одлагање одлуке о захтеву за чланством Косова.

рт

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *