Песков потврдио почетак повлачења руских мировњака из Карабаха

0

Песков потврдио почетак повлачења руских мировњака из Карабаха.

Кремљ је потврдио почетак повлачења руских мировних снага из Карабаха.

„Да, заиста је тако“, рекао је у среду секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков.

Тако је, на захтев представника медија, прокоментарисао информације азербејџанских медија о почетку повлачења и одговорио на питање да ли је то заиста тако.

Прочитајте још:  "Нови фашисти на Србији испробавали рат будућности"
Шеф Комитета Савета Федерације за међународне послове Григориј Карасин напоменуо је да је повлачење руских мировних снага из Нагорно-Карабаха логична последица признања ове територије као дела Азербејџана од стране јерменског премијера Никола Пашињана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Мислим да је то апсолутно логична последица признања Нагорно-Карабаха као дела Азербејџана од стране лидера Јерменије“, рекао је Карасин Интерфаксу у среду.

Према његовим речима, у овом случају „нећеш бити фин на силу“.

„Чињеница је да је након решавања питања Карабаха кроз уста Никола Пашињана, који је рекао да је ово територија Азербејџана, питање присуства наших мировњака решено у директном контакту са руководством Азербејџана донета је одлука да се они одатле постепено повлаче“, рекао је он.

Прочитајте још:  Пашињан: Јереван није очекивао војну интервенцију ОДКБ у сукобу са Бакуом
Прошлог октобра у Бишкеку, руски председник Владимир Путин рекао је да би руски мировњаци требало да формално остану у Карабаху до новембра 2025. године . Он је, међутим, тада навео да ће због промене ситуације током преговора са партнерима бити неопходно утврдити шта да се ради у блиској будућности.

Борбе у зони сукоба у Карабаху почеле су 27. септембра 2020. године. Русија, Азербејџан и Јерменија су у ноћи 10. новембра усвојиле трилатералну декларацију о прекиду ватре у Нагорно-Карабаху и распоређивању руских мировних снага у региону, као и о преносу низа области у региону под контролу Азербејџан. Последње војне акције у Карабаху догодиле су се у јесен 2023. године: Азербејџан је 19-20. септембра извео војну операцију у Нагорно-Карабаху. Од 24. септембра становници Нагорно-Карабаха почели су да напуштају регион. Више од 100 хиљада становника Нагорно-Карабаха ушло је на територију Јерменије. Према званичним подацима, у Нагорно-Карабаху је живело око 120 хиљада Јермена. 1. јануара 2024. године Република Нагорно-Карабах је престала да постоји.

В.Т./Васељенска/Интерфакс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *