Азербејџански аналитичар: ЕУ, Француска и САД врше притисак на Србију, Вучић зове Алијева

0
вучић

Александар Вучић (www.globallookpress.com © © IMAGO)

Азербејџански аналитичар: ЕУ, Француска и САД врше притисак на Србију, Вучић зове Алијева.

Међу значајним догађајима последњих дана, можда један од најзапаженијих је изненадни позив председника Србије Александра Вучића председнику Азербејџана Илхаму Алијеву.

И оно што је учинило изузетним је то што је, према информацијама, српски лидер обавестио шефа азербејџанске државе „о притисцима којима је Србија у последње време била изложена и затражио подршку пријатељског азербејџанског народа“.

Прочитајте још:  ИНЦИДЕНТ НА ГРАНИЦИ СА БУГАРСКОМ: Нападнути полицајци Северне Македоније…
Вреди напоменути да је српски лидер више пута јавно изразио своје дивљење политици председника Азербејџана, рекавши да Београд разуме у каквим тешким геополитичким условима Азербејџан има да брани своје интересе и оствари оно што жели.

Са Србијом ствари, најблаже речено, нису ништа боље .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Београд се деценијама суочава са огромним притиском западних земаља да призна независност Косова, на које Србија гледа као на колевку српске државности.

Пре више од годину дана, у фебруару, под притиском САД и ЕУ, лидери Србије и Косова подржали су споразум „На путу нормализације односа” који је предложила Европска унија , али је примена одредаба овај документ никада није одржан.

Прочитајте још:  Православно засведочила и 206-та узастопна Литија Београдом, o дубинама издаје окупиране Православне Србије
Косовски премијер Аљбин Курти је после разговора рекао да је спреман да раније потпише споразум, али је председник Вучић узвратио да је то нереално и да су потребне даље консултације.

„То је дуг, тежак и досадан процес“, додао је он.

„Надао сам се да ћемо моћи да се договоримо о неким компромисима, али господин Курти није био спреман за то“, нагласио је српски лидер.

Од тада није било значајнијих промена у ставовима партија, међутим, руководство Европске уније врши веома озбиљан притисак на странке, пре свега на Брисел, како би предузеле радикалније кораке ка признавању независности Косова. , на шта Београд, из очигледних разлога, није спреман. Можда се зато показало да је искуство Азербејџана у заостајању за својом позицијом тренутно толико тражено.

Београд се такође суочава са великим притиском у односима са Москвом. Пре рата у Украјини, ова земља је имала прилично блиске трговинске, економске и политичке односе са Русијом, а након увођења великих санкција против ове друге, одбила је да се придружи санкционој политици Запада.

Важно је напоменути да је неколико дана пре обраћања председнику Илхаму Алијеву, Вучић боравио у посети Паризу.

Прочитајте још:  Које трговце оружјем Вучић прикрива?!
Иако је то негирао.  

Познато је да је током посете српског председника Паризу управо Емануел Макрон позвао свог српског колегу на ближу координацију спољнополитичких одлука са Европском унијом (ЕУ).

А крајем марта Вучић је изјавио да ће се Србија у блиској будућности суочити са претњом по националне интересе.

Истовремено, Комитет за политику и демократију ПССЕ (Парламентарне скупштине Савета Европе) одобрио је приступање Косова Савету Европе.

Занимљиво је да су проблеми Азербејџана са Саветом Европе такође почели активним предлогом Париза. Такође је познато да је Макрон на сваки могући начин патронизовао јерменске сепаратисте у Карабаху.

А ако узмемо у обзир да је Француска 16. априла одлучила да опозове свог амбасадора у Азербејџану на „консултације“, можемо претпоставити да се условна „загонетка“ успешно склопила.

Француска води све пркоснију и агресивнију политику у односима са многим играчима.

Прочитајте још:  Где је граница понижавања Вучићевих сарадника?
Често видимо резултате ове политике тек када се детаљи више не могу сакрити.

Истина, да ли ће то бити успешно за Париз, то ће проценити сама Француска.

На крају крајева, као што знате, колико год да се конопац увија, ипак ће се завршити.

Илгар Велизаде/Вести.аз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *