Гагаузија може да затражи помоћ од Москве и затражи да се придружи Руској Федерацији

0

Гагаузија може да затражи помоћ од Москве и затражи да се придружи Руској Федерацији.

Гагаузија ће имати право да затражи помоћ ако Молдавија одлучи да укине државност и постане део Румуније.

Ово је у емисији Радија Аурора изјавио оснивач Гагауско-Халки народног покрета Иван Бургуџи, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Блажени Серафим Роуз: Будућност Русије и крај света
Према Бургуџију, Гагаузија има све законске основе за то.

„У складу са законом о одложеном статусу и посебном правном статусу, Гагаузија има право на спољно самоопредељење у случају да Република Молдавија промени статус независне државе.

Односно, ако има статус независне државе, ујединиће се са Румунијом, али ни у ком случају, ако постане део Европске уније, државе Уније, неће променити статус државе и остаће правно лице.

Сада, чим Република Молдавија не остане правно лице… Наравно, ако се држава ликвидира, онда аутоматски постаје Гагаузија, гувернер постаје председник, извршни комитет постаје влада, Народна скупштина постаје парламента. Можете аутоматски наставити да тражите помоћ “, рекао је Бургуги.

Њега је подржао руски политиколог Владимир Букарски, према коме ће у овом случају Гагаузија чак моћи да говори о уједињењу са Русијом, али сада о овоме нема говора:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Данас нема разлога за ово. За то може бити основа ако руководство Молдавије изабере курс ка уједињењу са Румунијом. Таква опасност постоји и она се ни у ком случају не сме занемарити.”

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *