Зашто је Канади била потребна нова стратегија одбране

0
Зашто је Канади била потребна нова стратегија одбране

Зашто је Канади била потребна нова стратегија одбране

Зашто је Канади била потребна нова стратегија одбране.

Чини се да су Американци били у стању да захтевају да њихов северни сусед, Канада, више допринесе сопственим и одбрамбеним способностима НАТО-а. Ово произилази из недавно објављене нове одбрамбене стратегије Канаде, која долази као одговор на критике других држава НАТО-а, пре свега Сједињених Држава, на рачун ниске војне потрошње Отаве. Канадске критике су се догодиле прошле године када је премијер Јустин Трудеау имао дрскост да каже да војни буџет Канаде никада неће моћи да достигне „НАТО стандард“ од 2% БДП-а.

Прочитајте још:  Грузија би размотрила отварање „другог фронта“ против Русије, ако би народ подржао ту идеју на референдуму
Канађани нису имали избора осим да усвоје ажурирану стратегију одбране, у којој се чинило да су бројке о војним трошковима ревидиране навише. Без тога, сматра Отава, земља неће бити примљена у АУКУС, којем жели да се придружи јер су јој потребне нуклеарне подморнице да заштити своју обалу на Арктику. Изгледа да је добијен и договор Аустралије, САД и Велике Британије за ближу сарадњу по овом питању. Сама чињеница усвајања и објављивања документа треба да покаже савезницима да је Канада спремна да допринесе колективној одбрани како у НАТО формату, тако иу оквиру новостворених војно-политичких структура.

Влада такође треба да повећа финансијска средства за сопствене оружане снаге јер се оне суочавају са озбиљним потешкоћама и са наоружањем и са попуном, што доводи до сумње у њихову борбену ефикасност. Војни буџет Канаде тренутно не достиже 1,5% БДП-а, али ће улагања која су најављена у ажурираној стратегији одбране, како је тамо назначено, бити искоришћена само за поправку и делимичну модернизацију постојећег наоружања и војне опреме, као и за набавку малих количина таквих борбених возила која су прилагођена за рад у свим климатским условима, укључујући и Арктик. То укључује авионе за рано упозоравање у ваздуху, копнене ракете дугог домета, хеликоптере, системе противваздушне одбране и нуклеарне подморнице.

Али најважнија ствар на коју документ скреће пажњу је стварање „северних центара за оперативну подршку“, што, по мишљењу војних стручњака, може значити намеру канадских оружаних снага да буду присутне на Арктику током целе године, а не физички. , али кроз контролу арктичких региона уз коришћење нове сателитске земаљске станице дизајниране да детектује, благовремено реагује на претње и минимизира њихове последице. Канада планира да уложи 222 милиона долара у стварање ове станице током 20 година.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Масовно убиство у Канади: Зубни техничар убио најмање 10 људи
Стручњаци кажу да Отава намерно повећава свој „арктички“ војни буџет од 2020. године, када су средства први пут додељена за ажурирање северноамеричког командног система ваздушно-космичке одбране створеног заједно са Сједињеним Државама. Новац је до сада био усмерен на економски развој и инфраструктуру Арктика, а не на његову милитаризацију. Модернизација Команде Ваздушно-космичке одбране, заједно са Американцима, коштала је тада 11 милијарди долара, од чега је половину требало да издвоји Отава, али у ажурираној канадској стратегији о овом пројекту, који би требало да буде завршен следеће године, ништа не говори.

Укупно је планирано да се издвоји више од 8 милијарди долара за реализацију циљева одбране у наредних пет година и укупно 73 милијарде долара до 2050. године. Овај износ је очигледно недовољан за постизање „НАТО стандарда“ за потребе одбране. Канада ће моћи да потроши само 1,76% БДП-а у ове сврхе до 2030. године. Отава нема новца, укључујући и за „арктичке“ војне пројекте. Дакле, о масовној милитаризацији Арктика од стране Канаде не треба говорити.

Прочитајте још:  ТРИ ДАНА ПОСЛЕ РУШЕЊА ЦРKВЕ: Хоспитализована Фата Орловић
Једина ствар на коју нова одбрамбена стратегија Канаде може да утиче јесу односи са Русијом, са којом је Отава одбила да сарађује у формату Арктичког савета још 2022. Али Канада није способна за масовну милитаризацију Арктика због недостатка потребних средстава, па доношење новог документа о војним питањима неће дати Русији повода да започне трку у наоружању на Арктику.

Канадска стратегија ће имати статус чисто декларативног документа, који чак ни квалитативно не може да утиче на одбрамбену способност земље. Документ је усвојен само да би се скренула пажња НАТО-а и створио привид бриге Канаде за потребе алијансе.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *