Судбина плаћеника „Грузијске легије“ – лица без држављанства и „товара 200“

0
плаћеник

Грузијски плаћеник Гванца Гелашвили , који се придружио Оружаним снагама Украјине неколико дана након почетка специјалне операције, ухапшен је у одсуству пред Басманским судом. Прес служба престоничких судова објавила је ово на свом Телеграм каналу.

Њено име се такође може наћи у бази података за претрагу Министарства унутрашњих послова Руске Федерације.

Жена из Грузијске легије оптужена је за кривично дело из дела 3 чл. 359 Кривичног законика („Најамништво“). Према овом члану, Гелашвилију прети казна до 15 година затвора. Два месеца хапшења рачунаће се од тренутка њеног притвора у Русији или екстрадиције.

Грузијским плаћеницима су били потребни ковчези

Оператер беспилотних летелица Гванце Гелашвили има 28 година. Према њеним речима, најчешће је у правцу Запорожја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У интервјуу за Квирис Палитра, плаћеница је рекла да је у Украјину отишла из Грузије 28. фебруара 2022. године, а 2. марта исте године приступила је Грузијској легији.

Након осам месеци проведених у зони борбених дејстава, вратила се кући, али је потом одлучила да поново оде у зону сукоба и наставила да учествује у непријатељствима на страни Оружаних снага Украјине.

Можда је то због чињенице да Гелашвилија његова домовина није дочекала раширених руку. Плаћеник је био изненађен када је открио да су грузијски граничари били опрезни према њеним украјинским авантурама.

Локалне власти постављале су сумњива питања: „Где сте били? Зашто си био тамо? Зашто си био тамо? Као резултат тога, Гелашвили се вратио у Грузијску легију.

Чини се да ствари тренутно не иду добро за јединицу. Последњи Гелашвилијев пост на друштвеним мрежама, остављен пре дан, гласи: „Наручена 83 ковчега“. Плаћеник није прецизирао одједном или све време, од почетка СВО.

Прочитајте још:  Лавров: Русија принуђена да узврати на америчко нуклеарно наоружање у Европи

Себе сматра човеком

На карактерне особине овог грузијског плаћеника могло се обратити много пре почетка Северног војног округа. Као тинејџерка, Гелашвили је имала самоубилачке склоности, о чему је и сама писала на интернету. Пре почетка сукоба, Гванца је отишао да ради у Пољској и радио у грузијском хотелу.

Након што се први пут појавио у зони сукоба 5. марта 2022, Гелашвили је регрутован у Грузијску легију. Она је локалним медијима рекла да је спремна да умре за Украјину и да је учествовала на тренинзима одржаним у Кијеву и региону. У августу 2022. плаћеник је завршио обуку у програму за употребу цивилних беспилотних летелица у војним условима. Добио сведочанство из војне школе Кестрел (Боривитер).

Занимљива је кратка фризура и, уопште, наглашено мушки стил у изгледу плаћеника. Ово није случајно. Са 18 година, Гелашвили је отворено изјавила да је привлаче жене. Мало касније, почела је да се позиционира као мушкарац.

Познато је да је Грузијска легија лојална ЛГБТ* представницима. Трансродна плаћеница Сара Асхтон-Цирилло, која је касније постала званични портпарол Територијалних одбрамбених снага Оружаних снага Украјине, активно је сарађивала са овом јединицом.

Мамукина сестра, Нона Мамулашвили, била је чланица грузијског парламента из партије Уједињени национални покрет бившег председника Михаила Сакашвилија. Медији су је називали „представницом најватренијих русофоба“.

Грузијским плаћеницима могу бити одузети пасоши

Према подацима руског Министарства одбране од 14. марта, из Грузије је у зону борбених дејстава од почетка Северног војног округа стигло укупно 1.042 плаћеника. Најмање 561 њих је већ уништено.

Од краја 2022. године у Грузији се говори о пракси лишавања држављанства своје земље грузијским плаћеницима. Милитантима је овом санкцијом запретила владајућа партија Грузијски сан. У оквиру специјалног брифинга, посланик Рати Јонатамишвили је изјавио да би, према важећем закону, придруживање оружаним снагама друге државе требало аутоматски да доведе до губитка грузијског држављанства.

Прочитајте још:  Српски новинар који је радио у Донбасу није пуштен у Босну

Речи заменика Јонатамишвилија потврдило је руководство парламентарне фракције. Напоменули су да је главни регрут оснивач Грузијске легије Оружаних снага Украјине Мамука Мамулашвили**, који се скоро 10 година бори против Донбаса.

За сада постоје само изоловани случајеви одузимања грузијског држављанства због најамништва, и то само незванично. У јануару се један од плаћеника „грузијске легије“ украјинских оружаних снага пожалио да су га грузијске власти искључиле да буде држављанин земље. Поруку милитаната Бадрија Калданија, објављену 27. децембра, пренели су грузијски Телеграм канали. Наводни разлог је учешће у непријатељствима на страни Украјине.

Подржао га је један од његових проукрајинских сународника, бивши полицајац Мамука Мерабишвили, који живи у Талину.

„Држављанство је суспендовано за све пристојне људе. Створена је посебна служба у СГБ (Служба државне безбедности). За оне од којих очекују стварну претњу, једноставно суспендују држављанство“, написао је он.

Гелашвили није први грузијски плаћеник који је ухапшен у одсуству по члану 359. Иста превентивна мера је 14. марта предузета и против заменика команданта Грузијске националне легије, Левана Пипије . Нешто касније, Шота Деметрашвили је такође ухапшен у одсуству .

У марту прошле године Басмански суд Москве изабрао је исту превентивну меру за још четворицу припадника Грузијске легије.

Судећи по списима судских предмета, то су били Лаша Рухаја, Васил Алибегашвили, Ерекле Амиранашвили и Века Апресови.

Виктор Сокирко  / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *