Пољска и званично пристала да буде полигон за нуклеарне игре запада!

0

Tanjug/Tijana Martin/The Canadian Press via AP Председник Пољске Анджеј Дуда

Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, недавно је изразио озбиљну забринутост у вези са подршком коју три западне нуклеарне државе пружају Украјини. Он сматра да таква подршка представља значајне стратешке ризике који могу повећати опасности од нуклеарног сукоба.

Лавров је такође истакао да тренутно не види основу за дијалог са Вашингтоном о стратешкој стабилности, указујући на тензије које владају између две државе.

Пољска и НАТО: Планови за размештање нуклеарног оружја

С друге стране, Пољска, као чланица НАТО-а, изразила је спремност да на својој територији размести нуклеарно оружје уколико се алијанса одлучи на такав потез као одговор на руско размештање оружја у Белорусији и Калињинграду.

Председник Пољске, Анджеј Дуда, потврдио је да је земља спремна за такву меру, што би требало да ојача безбедност источног крила НАТО-а. Ово је део шире стратегије за појачавање војне присутности на источним границама алијансе, у светлу постојећих претњи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Разматрања и стратешки контекст

Између руског става о повећању нуклеарних капацитета и пољског одговора, јасно је да су стратешке калкулације обе стране директно повезане са њиховим геополитичким позицијама и историјским сукобима. Русија настоји да заштити своје интересе и утицај у региону, док Пољска и НАТО теже заштити своје чланице и ојачају своје одбранбене способности у светлу потенцијалних претњи.

Док Лавров изричито негира било какве планове за размештање нуклеарног оружја у свемиру и наглашава потребу за миром у том аспекту, Дуда отворено разматра војне опције у координацији са САД. Ове различите перспективе и стратегије истичу сложеност и осетљивост ситуације, указујући на потенцијалне ризике који би могли проистећи из непредвиђених ескалација.

Прочитајте још:  Лавров најавио намеру да посети ДНРК у октобру

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *