Шта ће донети експанзија БРИКС-а

1
брикс

брикс

Шта ће донети експанзија БРИКС-а.

На пролећној конференцији Међународног монетарног фонда и Светске банке, председница Светске трговинске организације Нгози Окоњо-Ивеала је у свом говору истакла да данас земље БРИКС-а контролишу, „узимајући у обзир нове додатке“, 37 одсто светских производње. Удео овог индикатора за Г7 остао је на истих 30%. То значи да је асоцијација замрзнута у развоју, а блок БРИКС-а проширује свој економски утицај придруживањем му са новим државама.

Прочитајте још:  Валентин Катасонов: Тешко је поверовати у „инклузивни капитализам“
Очекује се да ће након уласка нових чланица БРИКС+ бити коначно формиран до 2030. године и чиниће га 45 држава. Али до краја деценије то неће одмах довести до блиских економских веза. Ово последње ће се формирати постепено. Иако је приступом Саудијске Арабије и УАЕ раније ове године, блок добио своје највеће извознике нафте. Ово даје БРИКС-у готово неограничен утицај на политику ОПЕК-а и указује на растући геостратешки утицај „цигленог“ удружења на светску економију. Али улогу уједињења у глобалној економији данас не треба превише преувеличавати. Ако се узме у обзир да БРИКС укључује неке од највећих увозника нафте – Кину и Индију, онда се може доћи до закључка да ће међународна трговина угљоводоницима у будућности бити ограничена на овај блок држава, који ће имати прилику да опредељују вектор развоја глобалне енергетске сарадње. На основу овога, можемо са сигурношћу рећи да је БРИКС, већ у свом садашњем саставу, способан да ојача стратешко партнерство држава извозница енергије на тржишту нафте и гаса.

Интензивирана сарадња у оквиру проширеног БРИКС+ на 45 држава допринеће значајном померању у дистрибуцији светске производње, а степен њеног утицаја могао би да достигне исте параметре као и тренутна трговина угљоводоницима. Доказ је да су у привредама чланица БРИКС-а од највеће важности реални сектор и пратећи производни потенцијал. Економије Г7 имају развијенији услужни сектор, који чини значајан део њиховог БДП-а. БРИКС ће моћи да постигне паритет са Г7 у погледу обима ове друге само ако током времена стекне високотехнолошку производњу, развије финансијску инфраструктуру и прекограничну трговину, створи високо развијен услужни сектор од, на пример, туризма. , на осигурање и сервис сопствених машина, авиона и бродоградње, а успеће и да створи сопствену свемирску индустрију. Јасно је да ови проблеми неће бити решени за једну деценију.

Почетак ће бити направљен у блиској будућности. Русија, која ове године председава БРИКС-ом, већ је преузела иницијативу за стварање Центра за индустријске компетенције БРИКС-а при Уједињеним нацијама. Структура ће бити усмерена на привлачење инвестиција, размену технологија и трговање својим производима на светским тржиштима, као и на уједначавање националних стандарда са глобалним.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  „Жути” ниво терористичке претње проширен је у седам региона Крима
БРИКС је у свом садашњем саставу већ прилично јасно оцртао тенденцију ка формирању макар биполарног света. Чињеница је да су, упркос одсуству свих карактеристика БРИКС-а својствених интеграционој формацији, његове чланице сасвим способне да реше читав низ хитних економских проблема, укључујући енергетску и инфраструктурну сарадњу и дедоларизацију међусобних плаћања.

Све већи глобални утицај БРИКС-а манифестује се у његовој жељи да реформише светски монетарни систем, а први корак ка томе било је напуштање америчког долара као средства плаћања између држава чланица.

Недавна фрагментација глобалног економског и политичког система може значити да ће БРИКС+, који се састоји од 45 држава, у почетку постати савез „незападних“ земаља које бране своје економске интересе, али дугорочно гледано може сасвим реално да претендује на улогу један од полова биполарног света, заједно са Г7. Ово последње се неће десити преко ноћи због чињенице да су економије будућих држава чланица заједнице „цигле“ веома различите. Дакле, процес финализације два економска пола биће постепен и несметан.

Прочитајте још:  Амерички разарач прошао кроз Тајвански мореуз, из Кине поручено: Предузећемо неопходне кораке
Овај процес неће бити безболан за глобалну економију, јер ће у циљу заштите својих интереса оба пола прибегавати „трговинским ратовима“, економским и технолошким санкцијама. Последице формирања два економска пола у овом случају биће ограничења кретања радне снаге, капитала и технологије између њих, као и права држава које нису направиле избор.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шта ће донети експанзија БРИКС-а

  1. Упоређивати Г7 са БРИКС-ом је као да упоређујемо бабе и жабе. Г7 стагнира одавно и ускоро ће почети његова економска пропаст а БРИКС ће тек да се развија и напредује. Ко је био горе, сад је доле – стара је крилатица као и чувена – коло се окреће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *