Срби су само под заштитом полиције могли да одају почаст погинулим војницима у Сарајеву

0
Срби у Сарајеву

Срби у Сарајеву

Срби су само под заштитом полиције могли да одају почаст погинулим војницима у Сарајеву.

Прочитајте још:  Протест против миграната: Захтевамо извињење ТВ Н1
Представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила положили су цвеће на месту масакра осам бораца Југословенске народне армије (ЈНА) у Сарајеву 1992. године од стране исламистичких сепаратиста. То су могли да ураде само у пратњи конвоја полицијских аутомобила, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Страшно је да Срби, да би одали почаст погинулима у Сарајеву, морају да иду под пратњом специјалаца. Ово није мултиетничко Сарајево какво га сарајевске власти замишљају. Срби у Сарајеву нису слободни”, прокоментарисао је ситуацију Горан Тимотиа, заменик председника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

У Великом сарајевском парку 22. априла 1992. убијени су борци ЈНА Миливоје Лаловић, Ђорђе Бјелица, Зоран Марковић, Драгомир Ђерић, Стеван Ђокановић, Влајко Голубовић, Недељко Вујичић и Миладин Вукмановић. Према неким извештајима, њихова тела су бачена у реку Милатску, а дан касније ухваћени, поливени бензином и спаљени.

 

Прочитајте још:  Рама: Отворени Балкан испунио своју мисију
Неки од посмртних остатака Марковића и Вујичића накнадно су пронађени на градској депонији, а потрага за остацима преосталих шест жртава још траје. Због тога се 22. април званично обележава као Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милитанти Драган Викић, Јусуф Пушина, Нермин Узуновић и Младен Човчић оптужени су да су убили осморицу ових резервиста. После суђења које је трајало пет година, ослобођени су и пуштени. Сазнавши за ово, сестра двадесетогодишњег резервисте Влајка Голубовића, Јела Лаловић, изјавила је да „Суд БиХ треба укинути“, јер је „од свог оснивања бранио кривце за злочине против српски народ.” Дан раније је потврдио да годинама касније нису променили мишљење.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *