Кинески лидер посетиће Србију на годишњицу НАТО бомбардовања

0
Си Ђипинг

Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Кинески лидер посетиће Србију на годишњицу НАТО бомбардовања.

Прочитајте још:  Ко би могао да буде Путин после Путина
Си Ђинпинг ће посетити Београд у мају како би се поклопило са годишњицом НАТО бомбардовања кинеске амбасаде 1999. године.

Кинески председник Си Ђинпинг кренуће у Европу први пут после пет година – у мају ће кинески лидер посетити Београд и Будимпешту. Како преноси Блумберг, Сијева посета српској престоници поклапа се са 25. годишњицом НАТО бомбардовања.

Прочитајте још:  Грађани се жале: Платили смо бројило 100.000, зашто да уступимо ЕПС Дистрибуцији
1999. године, снаге алијансе су бомбардовале Београд. У штрајку је уништена кинеска амбасада у граду. Током НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, амерички пројектили су убили три кинеска новинара. Бела кућа је касније штрајк назвала грешком због мапа лошег квалитета. Међутим, инцидент је изазвао озбиљан дипломатски сукоб у односима Пекинга и Вашингтона.

Посета поводом јубилеја ће привући значајну пажњу на догађај који је изазвао антиамеричке протесте у Србији и Кини и допринео растућем неповерењу Пекинга у НАТО. Кинески лидер ће се зауставити у балканској земљи око 7. маја, напомиње издање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Си је последњи пут посетио Европу 2019. године, годину дана пре почетка пандемије коронавируса. У то време Европска унија је тешко могла да замисли предстојећу кризу у односима са НР Кином, као и рат пуног размера између Русије и Украјине.

Прочитајте још:  ИЗМИШЉАЊЕ АЛБАНСКОГ ПИТАЊА: бечки рецепт, или ко је господар Космета?
Током државне посете Си Ђинпинга Србији 2016. године, његова прва станица била је кинеска амбасада, где је одао почаст жртвама. Кинеска државна новинска агенција Синхуа писала је у време „варварских ракетних напада на кинеску амбасаду у Југославији током дрске кампање НАТО бомбардовања Југославије на Југославију под вођством САД“. Очекује се да овога пута НР Кина намерава да употреби сличан тон и критикује НАТО и САД.

Кина је за сада опрезна, пише Политико. Што се тиче настојања Украјине да се придружи алијанси, Пекинг се уздржава од помињања НАТО-а, уз напомену да треба узети у обзир интересе свих страна, укључујући и Русију. Међутим, недостатак поверења у одбрамбени савез је превише очигледан.

Пекинг окривљује операцију НАТО-а за бомбардовање Југославије без резолуције Савета безбедности УН и осуђује све веће везе НАТО-а са четири земље у азијско-пацифичком региону, укључујући Јапан и Филипине.

Прочитајте још:  Стефановић: Чиста лаж Генералштаба Украјине, Србија не регрутује борце за допуну руских снага
Пекинг каже да земље алијансе „пруже руку“ како би досегле Кину и подстакле сукобе у Јужном кинеском мору. Очекује се да ће Си Ђинпинг након посете Београду отпутовати у Будимпешту, где ће се састати са премијером Виктором Орбаном.

Једна од тема разговора је 20-годишње финансирање Кине железничког пројекта Будимпешта-Београд у вредности од 1,9 милијарди долара.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *