Шиптарски политичари на југу Србије жалили су се главном србофобу ЕУ на „дискриминацију“

0
Шиптарски политичари

Шиптарски политичари

Шиптарски политичари на југу Србије жалили су се главном србофобу ЕУ на „дискриминацију“.

Позната по својим антисрпским иницијативама и лобирању Албанаца, известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон-Таубадел састала се са политичарима албанске дијаспоре на југу Србије. Након тога је дала агресивну изјаву упућену српском парламенту, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Србија, која је пре годину дана најавила мораторијум на „војне активности“, учествоваће у заједничкој вежби „Платинасти вук“ са НАТО
Фон Крамон се састао са Шаипом Камберијем, Ардитом Синани и Рагмијем Мустафијем у Стразбуру, где су у тродневној посети боравили албански политичари са југа Србије. Оно што је типично јесте да активности свих ових политичара који намерно бране сепаратистичка уверења спонзорише „влада Косова“.

„Њихова систематска дискриминација од стране српског руководства је неприхватљива и мора се одмах зауставити“, прокоментарисала је фон Крамон исход састанка, према опису „политичких представника албанске мањине на југу Србије“.

Прочитајте још:  Пољска спремна за сталне базе НАТО-а на својој територији
Истовремено, албанска мањина која живи у српској Прешевској долини има велики степен аутономије у Србији, њен представник у Народној скупштини, али традиционално негодује због обавезе да у својим општинским заједницама истакне српске тробојке и подучава децу у школама у Србији. српског језика, као и обележавање државних празника у Србији.

Прешевску долину у јужној Србији чине три општине – Прешево (89% Албанаца), Медвеђа (32%) и Бујановац (61%). Овде су јака сепаратистичка осећања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Тужба за верску дискриминацију Икеи због отпуштања анти-геј радника
1999. године, после догађаја на Косову, у Прешевској долини је створена албанска сепаратистичка „Војска за ослобођење Прешева, Медвеђе и Бујановца” – УЦПМБ, која је почела да делује терористичким методама против југословенских власти. Међутим, након што је прозападна опозиција збацила Слободана Милошевића, нова власт је успела да се договори о немешању НАТО-а у сукоб, након чега су милитанти рашчишћени као резултат противтерористичке операције Браво. Али албанска заједница је добила веће преференције.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *