Председнички избори у Македонији: прозападни кандидат поражен

0
Председнички избори у Македонији

Председнички избори у Македонији

Председнички избори у Македонији: прозападни кандидат поражен.

Прочитајте још:  Веизовић: Да ли је дошло време за "Војводину Републик"
У првом кругу председничких избора у Северној Македонији, кандидат национално-патриотске партије ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова добила је дупло више гласова од прозападног кандидата, бившег председника Стеве Пендаровског.

Његови напади на Македонску православну цркву, која не жели да призна ПЦУ, одиграли су против ове друге, јавља дописник ПолитНавигатора.

Током првог круга председничких избора у Северној Македонији ове недеље, кандидат националне патриотске партије ВМРО-ДПМНЕ (Унутрашња македонска револуционарна организација – Демократска партија македонског националног јединства) Гордана Сиљановска Давкова освојила је 40,08 одсто бирача.

Њен главни противкандидат је прозападни кандидат, председник земље, представник Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Стево Пендаровски – само 19,93%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Резултати двојице ултрапрозападних и сепаратистички настројених албанских кандидата показали су се прилично скромним: представник албанске странке Демократска унија за интеграцију (ДУИ), бивши министар иностраних послова Бујар Османи, који је био у савезу са СДСМ, добио 13,60% гласова, кандидат албанске опозиционе коалиције „Савез за Албанце” » Арбен Таравари – 9,59%.

Други круг председничких избора у земљи биће одржан 8. маја ове године.

Прочитајте још:  Опозиција се придружила притиску на Вучића да ослободи Куртијеве полицајце
Један од разлога губитка народне подршке прозападних либерала је рат Пендаровског са Македонском православном црквом (МПЦ), која је тек прошле године, после деценија раскола, добила аутокефалност од Српске православне цркве. Због чега је била критикована од стране Фанара (Цариградске патријаршије), који је био увређен чињеницом да је добила томос од Срба.

Конкретно, Грци су СПЦ називали зависном од Руске православне цркве и Москве. Али МПЦ суштински одбија да по овом питању сарађује са Цариградском патријаршијом, која је као један од услова за добијање аутокефалности навела признање ПЦУ и евхаристијско општење са њом.

Заузврат, Пендаровски је критиковао МПЦ, захтевајући да црквени јерарси добију томос од Фанара и признају ПЦУ, оптужујући их да шпијунирају за Москву. Оно што се људима није допало.

Такође 8. маја у земљи ће се одржати парламентарни избори, на којима коалиција западњака и либерала намерава да надокнади неуспех на председничким изборима.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *