Домовински покрет би да укине српски недељник “Новости”

0

Домовински покрет би да укине српски недељник “Новости”.

Најава Домовинског покрета да ће, ако дође на власт, укинути финансирање недељеника “Новости” који издаје Српско народно веће, представља незапамћени удар на аутономију и права националних мањина у Хрватској, оценили су чланови Хрватског новинарског друштва.

Прочитајте још:  После Цеце Бојковић и Секе Сабљић и Петар Божовић позвао народ на устанак против Рио Тинта: Сви у Пионирски парк 11. септембра
Председник ове новинарске организације Хрвоје Зовко рекао је да су претње Домовинског покрета овом и другим “неподобним” медијима застрашујуће и да због тога тражи реакцију опозиције и уставних стручњака.

“Без икаквог околишања, Демократски покрет у маниру “Црвених кмера” отворено прети, не само колегама из “Новости”, него и другим медијима, и то кроз најаву увођења хрватства по њиховој мери” – рекао је Зовко на конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  Нови протест 10. фебруара - за нижу цену ђубрива, регресиран дизел и веће субвенције по хектару
Он је нагласио је да су претње упућене “Новостима”, као и ХРТ-у и Хини, класични облик застрашивања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зовко је упитао уставне стручњаке, који су донедавно, како је рекао, били забринути за функционисање државе, гдје су сада када се отворено гази хрватски Устав?

Он је поручио да застрашујуће претње не смеју проћи непримећено, те најавио да је Хрватско новинарско друштво по потреби спремно и на организацију протеста.

Прочитајте још:  Брнабићка даје 3 милиона евра за избеглице из Украјине
Хрвоје Шимичевић, новинар “Новости” и председник Новинарског већа части Хрватског новинарског друштва, рекао је да је ово представља незапамћени удар на аутономију и права националних мањина, као и ретко забележени насртај на новинарске слободе.

Шимичевић је рекао да Домовински покрет жели да угаси недељних “Новости” првенствено зато што је антисрпска политика један од темељних идеолошких погона њихове странке.

“Управо зато српској мањини желе одузети права загарантована Уставним законом. Свесно или несвесно, Домовински покрет тиме планира удар на све мањине у Хрватској и најављује рушење независности у раду Савета за националне мањине, државне институције која преко редовних годишњих конкурса финансира “Новости” и стотине других пројеката осталих мањинских заједница” – рекао је Шимчевић.

РТРС

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *