Влада босанских Срба: „Добри односи са Русијом су наш избор, а не притисак Москве“

0

Влада босанских Срба: „Добри односи са Русијом су наш избор, а не притисак Москве“.

Кабинет министара Републике Српске одговорио је на критичан текст публицисте Немање Плотана за Глас Српске, у којем је критиковао фокусираност тог ентитета на Русију, рекавши да Москва полази од својих интереса, а не интереса српског народа. Српски министри су чињеницама доказали да Русија, за разлику од других земаља, поштује српски народ и помаже му, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Успешно изведен перформанс пијаних тетки, мурала и јаја, док је Скупштина укидала и последње трагове слободе
Млади публициста Плотан у свом чланку напомиње да је „ Русија стала у одбрану Србије од Аустроугарске у Првом светском рату и тиме је спасила од неминовног уништења “, а такође „ дала велику подршку Србима који су се борили за своју слобода против Османског царства . Али истовремено наглашава да „ у међународној политици нема љубави “. Такође напомиње да су данашњи блиски односи Републике Србије и Русије резултирали међународним притиском Запада за њу и Србију, санкцијама и суђењима руководству босанских Срба, покушајем укључивања Косова у Савет Европе и гурањем резолуцију о лажном „геноциду у Сребреници“ кроз Генералну скупштину УН.

„ На Западу се Срби на Балкану доживљавају као мали Руси , што представља огромну опасност за политички опстанак Србије и Републике Српске. Русија је 2003. повукла своје војне снаге са Западног Балкана, рекавши да нема стратешких интереса у региону. Последице ове одлуке постале су очигледне: мартовски погром (на Косову), урушавање институција Републике Српске, одвајање Црне Горе од Србије, самопроглашење независности Косова и многи други догађаји… Срби су 1999. тражили да се придруже унији Русије и Белорусије, али нису добили одговор из Кремља ни 25 година касније “, закључује публициста, предлажући да разговара истим језиком са Бриселом и Вашингтоном, чекајући Трампову победу у Сједињених Држава и наводећи да се „ градови могу вратити без испаљеног метка, уз помоћ мудре дипломатије “.

„Тачно је да у политици нема љубави, али има интереса. У интересу српског народа је да тражи и има партнере на међународној сцени који ће га поштовати и који могу да помогну у решавању веома важних националних питања. Русија је овај став доказала безброј пута… Подсетимо се само руског вета у Савету безбедности УН, који је спречио усвајање британске „резолуције о Сребреници“ (2015. године – прим. аут.). Велико руско „не“ Виталија Чуркина био је историјски одговор на једнострану одлуку западних земаља о фиктивној кривици српског народа за фиктивни геноцид. Такође, као потврду да је Руска Федерација наш пријатељ, говори и њен последњи говор заједно са Кином у вези са истом резолуцијом, коју је овај пут иницирала Немачка, која је извршила геноцид над српским народом“, одговорили су Плотану из Владе РС. .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  И овог јутра: Дојаве о бомбама у 134 школе широм Србије
Кабинет министара РС подсетио је и да захваљујући изузетно добрим односима двојице Милорада Додика и Владимира Путина, не само РС, већ и цела БиХ добија гас по повољнијој цени. Осим тога, током пандемије корона вируса и Кина и Русија су несебично помагале БиХ, дистрибуирале вакцине и вршиле санитарно чишћење градова, болница и јавних зграда, а само страх од „злоћудног утицаја“ Москве довео је до одбијања руских специјалиста да уђу. територију кантона Бошњачко-хрватске Федерације БиХ.

„Русија је словенска, православна земља и сасвим је природно да Србија и Русија блиско сарађују у многим областима и у томе нема ничег контрадикторног… Што се тиче Украјине, рат у овој земљи је почео када је Украјина променила политику и придружила се Западу. Ово би била катастрофа за Босну и Херцеговину. Зато је боље учити на примерима и грешкама других, јер у земљама које заборављају себе, своје интересе, културу и веру и хрле у загрљај неолиберализма, ствари обично иду лоше. Постају марионете које контролише западна машина… Република Српска није и неће бити ничија колонија, али жели и гради партнерство са онима који је поштују. Политика одржавања добрих односа са Русијом је избор Републике Српске и српског народа, а не утицај или притисак Русије“, саопштено је из Кабинета министара РС.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *