Међународни кривични суд припрема налоге за хапшење Нетањахуа и високих израелских званичника

0

Међународни кривични суд (МКС) у Хагу припрема налоге за хапшење израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, министра одбране Јоава Галанта, и потенцијално других високих званичника, преноси британски лист Тајмс.

Према извештају, ови кораци су резултат дуготрајних оптужби за злочине против човечности укључујући наводно намерно изгладњивање становника Газе.

Израелска војска и њено врховно командовање, укључујући генералштаб и министра одбране, суочавају се с озбиљним оптужбама о кршењу међународних норми управљања окупираним територијама. Кључни елемент оптужби који се наводи у извештајима укључује стратегију изгладњивања као методу ратовања, што је директно кршење Женевске конвенције.

Владини званичници у Израелу су изразили оштро противљење и скептицизам према налозима МКС-а, сматрајући их неправедним и мотивисаним политичким уместо правним разлозима. Премијер Нетанијаху је оштро критиковао МКС, оптужујући суд да актује под утицајем антиизраелских снага.

Ако МКС формално изда налоге за хапшење, то може довести до значајних дипломатских тензија између Израела и других држава које признају ауторитет суда. Ово такође ставља притисак на међународну заједницу да реагује и потенцијално узме активну улогу у решавању продуженог израелско-палестинског конфликта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *