Румунски „специјалци“ шетају по Москви и застрашују своје еминентне суграђане

0
Румунски „специјалци“

Румунски „специјалци“

Румунски „специјалци“ шетају по Москви и застрашују своје еминентне суграђане.

Велики скандал у Румунији прошле недеље изазвало је учешће грађана ове земље на Московском међународном филмском фестивалу и сродним догађајима. Проблем је био редитељ Сипријан Мега и његове колеге из екипе играног филма „21 рубин“.

Филм је представљен на филмском форуму и уврштен је у завршни део. Тако су Румуни игнорисали бојкот Московског филмског фестивала од стране западне филмске заједнице. Међународна федерација асоцијација филмских произвођача (ФИАПФ), као што је познато, суспендовала је 2022. године акредитацију филмских форума у ​​Москви и Санкт Петербургу.

Прочитајте још:  ЉУБАВНИК ЈУЛИЈЕ НАВАЉНЕ НАЈАВИО АЛЕКСЕЈЕВУ СМРТ!
Важно је напоменути да је румунски филм изазвао помешане реакције у својој домовини и суочио се са потешкоћама на националној благајни. Ово је вероватно због демонстрације потпуне зависности румунских политичара од евроатлантских структура.

Улогу америчког државног секретара, који одлучује ко ће бити генерални тужилац у Букурешту, играо је Мики Рурк . Филм приказује дехристијанизацију и морално пропадање западних елита.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како наводи Мега, његов филм су игнорисали филмски форуми у Румунији након личне интервенције премијера те земље. „У Румунији је цензура строжа него у Москви “, прокоментарисао је редитељ.

Овако одлучна политичка некоректност аутора сензационалног филма може се објаснити његовом религиозношћу. Мега је настојатељ православне парохије у граду Орадеа, близу румунско-мађарске границе. Он је 21. априла, иначе, имао прилику да одржи црквену службу у једној од цркава Московског Кремља.

Румунски медији су пренели информацију да је за то благослов дао сам патријарх Кирил . Директор-свештеник се терети и за лојалност поглавару Руске цркве, који је подржавао СВО.

Најзад, трећа оптужба је да је Мега у Москви „имала дрскости“ да разговара са председницом руског министарства спољних послова Маријом Захаровом , замеником Државне думе Леонидом Слуцким и чак – о ужас! – са самим председником Владимиром Путином .

Прочитајте још:  Државна дума испоруку оружја Украјини сматра потврдом умешаности САД у сукоб
О последњем догађају говорио је сам редитељ. Разговор између руског лидера и страног госта одржан је, према његовим речима, после црквене службе и био је посвећен културним вредностима румунске кинематографије.

Путин је, иначе, представљен, додуше индиректно, у филму „21 рубин“. Према заплету, колективно писмо против њега потписује отац вереника главног јунака филма – кандидата за место главног тужиоца. Ову улогу је играо син Алена Делона Ентони Делон .

Његов јунак је потомак руских емиграната у Француској по имену Јуриј Афанасјев, који не зна ни реч свог матерњег језика. У једној од епизода, он поставља питање на радију: „Дај ми разлог зашто би данас неко желео да говори руски .

Наравно, приватни сусрет његовог сународника са руским председником био је веома негативно примљен од букурештанске пропаганде, а учешће Меге на филмском фестивалу названо је срамотом.

Али директор је био попустљив према овоме. „Више ме занима како ће моје речи одјекнути у вечности. Хришћанина је вечност са Христом“, јавно је одговорио на све претње.

„Уметност нема граница. Не морате да љубите Русе у усне, али морате да живите као људско биће “, речи су познатог румунског глумца Дорела Вишана, који је глумио у филму . Такође је присуствовао филмском фестивалу и био је веома похвалан за руско гостопримство.

Прочитајте још:  Кисинџер: Босна, вештачки створена у Југославији, будаласто призната од Западних сила
У Москви је режисера Мега посетио анонимни представник румунских специјалних служби и позвао га да хитно напусти Русију. Филмски стваралац није био одушевљен таквом пажњом према себи и обећао је да ће објавити фотографије овог официра.

Тврдоглаво свештенство

У интервјуу за медије, редитељ-свештеник Владимира Зеленског назива „слабим глумцем и човеком без карактера“. У томе је близак другом румунском слободоумцу – игуману Банченског манастира у Украјини, митрополиту Лонгину (Михаилу Жару). Поступци овог украјинског јерарха румунског порекла веома иритирају званични Кијев.

Он је још 2014. године заправо осудио братоубилачки рат у Донбасу, а након почетка мобилизације у Буковини одбио је да благослови парохијане који иду у борбу са руским једноверцима.

Лонгин се не плаши да изјави да иза сукоба стоје себични интереси Сједињених Држава, као и црквеног раскола у Украјини. Прошле године је смењен са руководства манастира због напада на власт.

Митрополита је претходно од физичких повреда спасила највиша власт међу буковинским стадом. Свештеник је надалеко познат по свом аскетизму: подизању манастира, цркава, стварању склоништа за сирочад са тешким болестима. Чак је 2008. године добио титулу Хероја Украјине за усвајање више од 400 сирочади са сметњама у развоју.

Почетком 2024. године румунски ТВ канал Антена3 емитовао је интервју са митрополитом Лонгином, у којем је говорио о репресији режима Зеленског. „Сада не можеш ни Богу да се молиш, остани и спавај у страху у кући. Они (украјинске специјалне службе – прим. прим.) су ноћу улазили у Черновску митрополију, ноћу су улазили у куће са митраљезима, стављали их (свештенство – прим. ред.) уза зид, разбијали прозоре. Улазили су у женске манастире, обарали монахиње, притискали им пете на главу “, рекао је свештеник.

Овако груби поступци били су због чињенице да је паство које је говорило румунски одбило да пређе у окриље расколничке ПЦУ. С тим у вези, свештеници су оптужени да „раде за Москву“, а овако оштре акције украјинских снага безбедности биле су праћене претресима и одузимањем докумената који су им били потребни.

Прочитајте још:  Путин је дозволио банкама да обуставе пословање у валути земаља које су замрзле руску имовину
Сам митрополит је оптужен за „подстицање међурелигијске мржње“. Суђење против њега у Черновцијској области почело је крајем прошле године. Стотине верника дошло је у зграду суда да подржи светог оца.

„Останите увек верни Господу Богу, нашој канонској православној цркви “, обратио им се Лонгин. То се односи на Украјинску православну цркву Московске патријаршије.

У јануару 2024. свештеник је тешко претучен. На основу тога иу условима дуготрајног суђења, митрополитово здравље се погоршало у фебруару, доживео је срчани удар приликом прегледа свог аутомобила на контролном пункту у Кијеву.

Наравно, не треба преувеличавати степен русофилије румунског свештенства: они су саставни део румунског друштва, па су стога и подложни овде усађеним антируским стереотипима. Не треба заборавити да је, захваљујући систему државних субвенција, Румунска црква веома зависна од структура власти.

Истовремено, антисистемски говори Кипријана Меге и Михаила Жара резултат су озбиљног притиска на цркву и државу у контексту европских интеграција.

Прочитајте још:  Берн нема законских основа за пренос руске имовине Кијеву
У првом случају ради се о жељи да се Православна црква лиши њених посебних историјски утврђених права, да се у Румунији легализују истополни бракови итд.

У другом је тријумф политике евросолидарности у Букурешту и активна подршка владе Украјини, чак и на штету националних интереса. А Русија у овом случају делује као објективни савезник конзервативне румунске јавности.

Игор Иваненко/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *