Савет безбедности УН одржаће састанак на захтев Руске Федерације о ситуацији у Босни и Херцеговини

0
савет безбедности УН

савет безбедности УН

Савет безбедности УН одржаће састанак на захтев Руске Федерације о ситуацији у Босни и Херцеговини.

Савет безбедности УН-а (СБ) ће 30. априла бити домаћин састанка који је затражила Русија о ситуацији у Босни и Херцеговини. Заменик сталног представника Русије у организацији Дмитриј Пољански је то известио на свом Телеграм каналу.

Прочитајте још:  Украјина је променила систем ратовања и он ће од сада изгледати овако!
Према речима Пољанског, Москва је одговорила на писмо српске чланице Председништва БиХ Жељке Цвијановић у којој „описује хаос који се дешава у њеној земљи“. Због деловања Запада, земља се, кршећи Дејтонске споразуме и „жељом да се поткопа положај босанских Срба, приближила оружаној конфронтацији“.

„Утакмица се одржава у рукама садашњег сталног представника Босне при УН (Бошњака), који је, без потребног одобрења у земљи, требао да промовише изузетно штетан и провокативан нацрт резолуције Генералне скупштине УН о догађаји у Сребреници 1995.“, написао је руски стални представник.

Русија намерава да у свом говору оно што се дешава „неласка“ оцени за своје западне колеге. Састанак ће се одржати у 16:00 по њујоршком времену (23:00 по московском).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прочитајте још:  Хиљаде Украјинаца се враћају на ослобођену територију
Стални представник Русије при УН Василиј Небензија је у интервјуу српским медијима раније прокоментарисао најављену дебату о резолуцији о Сребреници, заказану за 2. мај у Генералној скупштини УН. Он је лобирање за резолуцију назвао још једним примером покушаја Запада да искористи тешку прошлост и осећања босанских Муслимана за притисак и потчињавање босанских Срба. Русија сматра ову иницијативу деструктивном и способном да „изазове експлозију“ на Балкану, нагласио је он.

Небензја је такође критиковао позицију Немачке као једног од коспонзора резолуције и активности немачког високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који „имплементира немачке интересе у земљи“.

Прочитајте још:  Рокенрол је мртав. Потпуно мртав? Не. А где је он жив?
У јулу 1995. у Сребреници је за неколико дана убијено више од 8.000 Муслимана. Снаге босанских Срба су сматране одговорним за ово. Међународни суд правде у Хагу је догађаје у Сребреници оквалификовао као геноцид. Русија је 2015. године ставила вето на нацрт резолуције Савета безбедности УН која је убијање босанских муслимана признала као геноцид. Претходно је републичко руководство затражило од Руске Федерације да блокира резолуцију.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *