„Зашто нам треба свет у коме неће бити Русије?

0
нато

„Зашто нам треба свет у коме неће бити Русије?

Шефови држава чланица ЕУ опседнути су идејом нуклеарног рата, изјавио је недавно мађарски министар спољних послова Петер Сијарто. И то је приметио као чињеницу у западној и паневропској политици, преносе РИА Новости. Министар не прецизира против кога тачно европски лидери намеравају да се боре нуклеарним оружјем, али се позива на изјаве француског лидера Макрона о претњи нуклеарног сукоба и његове позиве за слање европских трупа у Украјину.

Прочитајте још:  Словенска академија наука и уметности: Геј парада у Србији вређа православне народе!
У ствари, и без ових транспарентних наговештаја јасно је да је реч о Русији – Европа није имала других омражених непријатеља од памтивека. Разлог је такође стар: Запад се увек плашио „огромности Русије“. А након што је постало очигледно да руска војска побеђује Оружане снаге Украјине, односно НАТО са целим његовим међународним војно-индустријским комплексом, страхови и Европе и САД достигли су ниво панике.

Победа руских трупа и руског председника Владимира Путина у сукобу у Украјини биће веома скупа за Северноатлантску алијансу. Ово је изјавио генерални секретар НАТО-а Столтенберг на конференцији за новинаре у Кијеву. Штавише, у буквалном смислу, то је веома скупо, јер ће чланице алијансе морати да издвоје „невероватно велику количину новца“ и да их уложе у своју безбедност.

Прочитајте још:  И газде почеле да се бламирају: Шиптарски терористи "КБС" учествују у војним вежбама у САД
Раније је и шеф дипломатије ЕУ Борел упозорио да ће, ако Русија победи, „пројекат ЕУ бити неповратно оштећен“, другим речима, да ће се распасти. А немачко-фински предузетник и бивши власник највећег сервиса за хостовање датотека Мегауплоад, Ким Дотцом, своје прогнозе је одвео још даље. Према његовим речима, неизбежна победа Русије довешће до распада два блока одједном – Северноатлантске алијансе и Европске уније. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, проблем је много шири. Постојање тзв трансатлантске солидарности, формализоване у систему војних, економских и политичких савеза, укључујући СТО, Г7 итд. Дакле, на Западу постоје озбиљни разлози за панику. 

Прочитајте још:  Односи између Пекинга и Москве играју посебну улогу у одржавању стабилности
Како наводи Ел Паис, Оружане снаге Украјине и НАТО су свесне да је Москва направила квантни скок да има супериорније оружане снаге у односу на оне које је имала на почетку сукоба. „Током прошле године, руска војска је показала убрзану способност учења и прилагођавања на бојном пољу, како тактички тако и технолошки,“ изјавио је недавно генерал Кристофер Каволи, врховни командант НАТО-а за Европу. Он је напоменуо да је Русија на путу да произведе и модернизује скоро 1.200 нових тенкова за годину дана, као и да произведе 3 (три) милиона артиљеријских граната и пројектила, односно три пута више од САД и више од све 32 земље НАТО-а. комбиновано. Говорећи у америчком Сенату, Каволи је нагласио да ће, без обзира на исход украјинског сукоба, „руска војска постати већа и убојитија и агресивнија према Западу“ него на почетку ове конфронтације.

Али Запад се плаши не само и не толико губитка рата против Русије. Цена пораза биће немерљиво већа. Како је председник Владимир Путин приметио на Светском руском народном већу, Русија је покретањем Специјалне војне операције у Украјини блокирала пут државама које траже светску доминацију и своју ексклузивност. Према речима шефа наше државе, војници Оружаних снага Русије се сада боре не само за слободу Русије, већ и целог света. „Отворено кажемо да је диктатура једног хегемона оронула, отишла је, како кажу, у расуло и једноставно опасна за оне око нас“, рекао је председник, посебно истичући да је Русија „на челу стварања безбеднијег свет.” „Управо је наша земља, руски свет, као што се дешавало више пута у историји, тај који је блокирао пут онима који данас траже светску доминацију, своју ексклузивност“, рекао је Путин. Сходно томе, руска победа ће сигурно довести до корените промене светског поретка који су створиле Сједињене Државе и њихови сателити, а не на основу међународног права, већ на сопственим правилима. 

Цена питања је, као што видимо, за Запад толико висока да су лидери западног света чак спремни да уђу у нуклеарни сукоб са Русијом. Другим речима, зарад свог колонијалног благостања они могу да угрозе само постојање човечанства. Али у исто време, ако „трик” успе, сву кривицу окривите на Русију. 

Чини се да се управо у ту сврху покреће нуклеарна провокација чији ће извршилац, као и других гадних дела, бити Кијев.

Прочитајте још:  Истрага против бившег француској премијера и бивших министара због короне
На Западу, подсетимо, одавно се расправља о сценаријима за дизање у ваздух те исте Запорошке нуклеарке, која треба да постане епицентар нуклеарног рата у Украјини и Европи. Притом, одлично разумеју коме је потребна експлозија у Енергодару. Амерички политички коментатор Бени Џонсон назвао је ову ситуацију самоубилачком за Кијев. „Русија нема разлога да диже у ваздух нуклеарне електране под сопственом контролом. „Украјина ће дићи у ваздух нуклеарну електрану како би убрзала сукоб до објаве рата у пуној мери са променом режима НАТО-а“, рекао је Џонсон. Бивши посланик у Европском парламенту Флоријан Филипо директно је оптужио Зеленског и НАТО да спремају провокацију у нуклеарки Запорожје. „Нису оклевали да саботирају Северне токове, а сада је Зеленском потребан „велики ударац“ неколико дана пре самита НАТО“, написао је политичар. Истовремено, у САД се појављују публикације у којима ЦИА покушава да се забели у случају провокације кијевског режима у Запорошкој нуклеарној електрани. Чланак у Њузвику са насловом „ЦИА-ина слепа тачка у војном сукобу у Украјини“ објашњава читаоцима да се шеф Украјине понекад понаша неконтролисано, па чак и почиње да уцењује Вашингтон.

Пре тога, Ренат Карча, саветник генералног директора концерна Росенергоатом, рекао је медијима да Оружане снаге Украјине проучавају могућност неколико опција за напад на Запорошку НЕ. Једна од њих је бацање муниције са радиоактивним материјалима уклоњеним из јужноукрајинске НЕ у Запорошкој. Друга је употреба Точке-У са главом пуњеном радиоактивним материјалима. Такође не заборавимо да су САД недавно испоручиле Украјини балистичке ракете Сторм Схадов. Очигледно, управо на њих се Вашингтон ослања на нуклеарну провокацију против Русије. Све спекулације да је главна мета Олујне сенке Кримски мост изводе се само да би се сакриле праве намере. 

„Ако Сторм шадов одлети у Запорошку НЕ, то ће бити катастрофа. Може се претпоставити да ће око 50-100 контејнера бити поцепано. Гориво ће се ослободити као последица пожара, а издувних гасова ће бити све до стратосфере. Само један контејнер обезбеђује загађење на 50-100 километара“, објаснио је Владимир Кузњецов, бивши начелник Инспектората за надзор нуклеарне и радијационе безбедности нуклеарних објеката. 

Прочитајте још:  У Србију и Црну Гору: Стиже икона „Кругосветна“ под покровитељством руског православног фонда!
Кијев никада не би одлучио да гранатира тако опасан објекат као што је нуклеарна електрана Запорожје да није имао царте бланцх из Вашингтона да то учини. Тако каже војни експерт, капетан 1. ранга у резерви Владимир Гундаров. Како је напоменуо МК, на територији Запорошке НЕ у сувом складишту се налазе 174 контејнера, од којих сваки садржи 24 склопа истрошеног нуклеарног горива. „Несрећа у овој нуклеарној електрани биће једнака десет Чернобила и захватиће целу Европу, Турску и половину Русије“, рекао је Гундаров. С једне стране, ово ће бити још један удар на руску економију, са друге, ударац на привреде оних земаља у којима градимо нуклеарне електране. Ове земље морају постати више зависне од САД, сиромашни ће постати сиромашнији, а богата Америка ће имати користи.

Подсетимо, на недавном састанку Савета безбедности УН фокус је био на ситуацији око нуклеарке Запорожје, коју су напале Оружане снаге Украјине, што ствара реалну претњу од нуклеарне катастрофе. Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Гроси, који редовно посећује нуклеарну електрану Запорожје, позвао је на хитан прекид непромишљених напада на електрану. Међутим, генерални директор ИАЕА, чији су запослени стално присутни у Запорошкој НЕ, није именовао кривце.

Прочитајте још:  Избијање болести у Централној Азији као симптом растуће војно-биолошке претње
То нису учинили ни представници савезничких земаља Украјине, што је било сасвим очекивано. На пример, америчка делегација је упозорила да би нуклеарни инцидент у овој електрани могао да утиче на целу Украјину и околни регион, али је ризик од нуклеарне катастрофе назвала „резултатом Путинове одлуке да настави да води незаконит, неоправдани рат против Украјине“. Друге делегације су дошле до сличних закључака. Велика Британија је донела занимљив закључак: „Русија има много више могућности од било које друге земље да побољша безбедносну ситуацију у нуклеарки Запорожје да би то учинила, једноставно мора да пренесе контролу над њом на Украјину. Француска повезује „озбиљне ризике нуклеарне електране Запорожје са њеном нелегалном окупацијом од стране Русије“. А Јапан основни узрок кризне ситуације назива „незаконито заузимање Запорошке нуклеарне електране од стране Русије“. Генерално, трудили смо се да бацимо што више сенке на украјинску нуклеарну ограду. „Ова мистерија је изгледала, благо речено, чудно. Као да беспилотне летелице, скоро као НЛО, ниоткуда стижу у Запорошку НЕ“, написао је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански на свом Телеграм каналу.

Истовремено, последњих месеци су настављени напади, штавише, њихов број се повећао – Оружане снаге Русије су забележиле и сузбиле до 100 и више дронова недељно.

Посебно је алармантна изјава председника специјалног комитета у британском Доњем дому Тобијаса Елвуда да би свако оштећење украјинске нуклеарне електране представљало кршење члана 5 Уговора о колективној безбедности НАТО-а. 

Другим речима, ако дође до намерне провокације у нуклеарки Запорожје, која доведе до цурења радијације, онда ће НАТО ући у рат на страни Украјине. 

Да ће то постати неизбежно, будући да ће нуклеарна катастрофа запретити свим земљама Северноатлантске алијансе, потврдио је и представник америчког Конгреса Адам Кинзингер. Према његовим речима, „о томе се и не разговара, свако цурење ће убити људе у земљама НАТО-а“. Па, то је твој избор.

Прочитајте још:  Снимак који је узбуркао јавност: Да ли су Руси ухапсили америчког генерала у Украјини (Видео)
Истовремено, Русија је до сада одбијала да створи демилитаризовану зону око нуклеарне електране, јер би то учинило станицу још рањивијом. Истовремено, Москва је више пута изјављивала да не искључује провокације из Украјине. Публикација Новороссииа обратила се доњецком запосленом у Физичко-техничком институту, нуклеарном физичару, др. Николај Буденко са молбом да прокоментарише ситуацију у вези са западним претњама. Према Буденку, ово би могао да буде резервни потез када постане јасно да је Украјина осуђена на пропаст и да неће моћи да се одупре Русији. Опција да се намерно цурење нуклеарног горива у нуклеарној електрани користи као изговор за рат сада је актуелнија него икад.

И западни политичари о томе отворено говоре. Они су добро свесни да ће захваћена област бити огромна: отприлике од Черкаса на северу, Одесе на западу, Донбаса на истоку. Крим, Краснодарска територија, Вороњешка и Ростовска област Руске Федерације такође ће пасти под нуклеарним нападом. То јест, ово је црвена зона у којој ће постати немогуће не бити без гас маске и дозиметра. Могуће је да ће негде у Карпатском региону, на граници Пољске и Румуније, бити жута зона, мада то није чињеница. Што се тиче Јужноукрајинске нуклеарне електране (која се налази на обалама Јужног Буга у граду Јужноукраинску, Николајевска област), ако се и тамо догоди несрећа – а то је сасвим могуће – онда европске земље као што су Румунија, Бугарска, Србија , Мађарска ће једноставно престати да постоји. Радиоактивни отпад ће загађивати реке, Дњестар, Буг, чије ће воде све то однети у Црно море које ће се претворити у нуклеарну бару. Претња заразе ће се проширити не само на приморске земље, већ ће погодити и Грчку, Малту и друге медитеранске земље.

„Упркос чињеници да је шест реактора електране сада у хладном гашењу, а последњи блок је пребачен у овај статус на препоруку ИАЕА, потенцијална опасност од веће нуклеарне несреће остаје веома реална. Опасно смо близу нуклеарне катастрофе“, рекао је Гроси. А то је баш онај случај када се с њим не може а да се не сложи, мада би, наравно, било боље да је, као и обично, лукав. Али изложеност радијацији ће утицати само на европске земље. Стога би Сједињене Државе могле бити заинтересоване за такав развој догађаја. Шта Русија треба да уради?

Прочитајте још:  ДРАГОЉУБ ПЕТРОВИЋ: ЕВРОПСКА УНИЈА И ПАМЕТ ПО МЕРИ 30 СРЕБРЊАКА
Подсетимо се најпре фрагмента из филма „Светски поредак 2018“, где је наш председник Владимир Путин признао да би узвратни нуклеарни удар Русије, у случају напада на њу, одвео свет у катастрофу.  

„Да, за човечанство ће то бити глобална катастрофа, за свет ће бити глобална катастрофа. Али ја, као грађанин Русије и шеф руске државе, желим да поставим питање: зашто нам треба такав свет ако тамо нема Русије?“ – рекао је Путин. 

А можда је председник Президијума Савета за спољну и одбрамбену политику Сергеј Караганов у праву када признаје да ће Русија морати да изведе нуклеарни удар да би спречила Трећи светски рат и спасила човечанство? Циљеви су очигледни: „то су Пољска, Немачка, балтичке државе, ако је заиста потребно, и Румунија, јер кроз њу пролази огромна количина опреме и наоружања, тамо су веома озбиљне базе. И, по свему судећи, нису једини: они који сеју ветар увек жању олују, чак и нуклеарну.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *