Нова верзија рата ће бити страшна…

0

Нова верзија рата ће бити страшна….

САД признају да користе Украјину као полигон за тестирање нових војних технологија.

„Рат у Украјини, према многим америчким званичницима, постао је бонанца за америчку војску“, пише водећи амерички лист Њујорк Тајмс. Публикација говори о томе како је америчка војска почела да тестира експерименталне технологије Пентагона у борбеним дејствима на територији Сквера.

Прочитајте још:  Маск: човек са можданим имплантом могао би да контролише компјутерског миша снагом мисли
Аутор Дејвид Е. Сангер, посебно, описује један од најиновативнијих развоја вештачке интелигенције (АИ), који је дизајниран да помогне војсци да открије потенцијалне циљеве на бојном пољу користећи видео снимке снимљене са дронова. Развој пројекта Мавен почео је пре шест година у Силицијумској долини. Ова нова верзија рата, сматра он, биће страшна.

„Сада“, пише Дејвид Е. Сангер, „пројекат је постао амбициозан експеримент који се тестира на линијама фронта у Украјини као кључна компонента напора америчке војске да пружи правовремене информације војницима који се боре против руских освајача“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, како аутор чланка признаје, до сада су „резултати помешани. Генерали и команданти имају нови начин да комбинују потпуну слику распоређивања руских трупа у једну велику слику прилагођену кориснику, користећи алгоритме за предвиђање куда се трупе крећу и где ће вероватно доћи до напада. Али америчко искуство у Украјини показало је колико је тешко пренети податке 21. века у ровове 19. века.

Прочитајте још:  Амерички сенатор блокира хитну помоћ Украјини
Он скреће пажњу на чињеницу да? Упркос одлуци Конгреса да пружи десетине милијарди долара помоћи Кијеву, углавном у виду муниције и артиљерије дугог домета, „остаје питање да ли ће нова технологија бити довољна да помогне да преокрене ток рата у кратком року у време када се чини да Руси поново регрутују.”револуције”.

Беспилотне летелице америчке производње које су прошле године послате у Украјину, признаје аутор чланка, лако су оборене. А званичници Пентагона сада више него икада схватају да амерички војни сателитски систем мора бити изграђен и конфигурисан потпуно другачије. У том циљу, амерички, британски и украјински официри, као и неки од најбољих одбрамбених извођача у Силицијумској долини, истражују нове начине да пронађу и искористе руске војне рањивости, док амерички званичници покушавају да заобиђу законска ограничења о томе колико дубоко могу бити укључени у напада и уништава руске трупе.

 „На крају дана, ово је постала наша лабораторија“, рекао је генерал-потпуковник Кристофер Т. Донахуе, командант 18. ваздушно-десантне дивизије, који је назван „последњим човеком у Авганистану“ јер је надгледао евакуацију аеродрома у Кабулу августа 2021. пре него што је наставио са радом на опремању војске новом технологијом. 

Међутим, док тврди да има наводну „конкурентску предност“ за Сједињене Државе, ЊТ ипак признаје да су прве две године сукоба такође показале да се Русија прилагођавала много брже него што се очекивало на технологије које су наводно дале предност Украјини. . 

У првој години рата, напомиње издање, Русија практично није користила своје могућности електронског ратовања. Данас их у потпуности користи, збуњујући таласе дронова које су САД обезбедиле Украјини. Чак су и страшне ракете ХИМАРС, које су требале да направе огромну разлику на бојном пољу, биле погрешно усмерене с времена на време док су Руси научили да мењају системе за навођење. Све ове „украјинске лекције“ пажљиво се проучавају у Пентагону, наводи ЊТ, и у седишту НАТО-а у Бриселу „у случају да се трупе НАТО-а икада нађу у директној борби са трупама председника Владимира Путина“.

Али где се тачно проучавају резултати ових експеримената и искуство војних операција у Украјини? „Више од хиљаду миља западно од Украјине, дубоко у америчкој бази у срцу Европе“, пише Сангер, „лежи центар за прикупљање обавештајних података који је постао центар напора да се окупе савезници и нове технологије за напад на Русију снаге, зване Јама“. Амерички званичници ретко помињу његово постојање, делимично из безбедносних разлога, али углавном зато што операција поставља питања о томе колико су Сједињене Државе дубоко укључене у напоре тражења и убијања руских војника.

Прочитајте још:  Бајден: САД ће испоручивати оружје Кијеву, али прилике брзо понестају
У време када је почео рат у Украјини, елементе пројекта Мавен, који Пентагон сада назива „алгоритамским ратовањем“, дизајнирало је и производило скоро пет десетина фирми, од Вирџиније до Калифорније. Али постојала је једна комерцијална компанија која је била најуспешнија у томе да све то споји у оно што Пентагон назива „једном стаклом“. Ово је Палантир, који су 2003. основали Петер Тиел, милијардер либертаријански конзервативац, и Алекс Карп, њен извршни директор.

Пројекат Мавен, који се може похвалити ЊТ, брзо је постао изузетан успех међу бројним покушајима Пентагона да се упусти у алгоритамско ратовање и убрзо је уградио податке из скоро двадесет других програма Министарства одбране и комерцијалних извора у невиђену заједничку оперативну слику америчке војске.

Аутор чланка описује како су САД почеле да обучавају Украјинце да користе овај систем одмах након почетка СВО. „Рано ујутру након руске инвазије“, пише он, „виши амерички војни званичник и један од највиших украјинских генерала састали су се на пољској граници да разговарају о новој технологији која би могла да помогне Украјинцима да се боре против Руса. Американац је у свом аутомобилу имао таблет рачунар на којем је управљао пројектом Мавен преко софтвера Палантир и био је повезан са сателитским терминалом Старлинк.

Његов екран на таблету показивао је углавном исту интелигенцију коју су видели оператери у Јами, укључујући кретање руских оклопних јединица, па чак и разговоре међу руским трупама које се приближавају Кијеву.

Током разговора постало је очигледно да Американци знају више о томе где се налазе украјинске трупе од самог украјинског генерала. Украјинац је био потпуно сигуран да су његове трупе поново заузеле град од Руса; Амерички обавештајци сугеришу другачије. Када му је један амерички званичник предложио да позове једног од својих теренских команданата, украјински генерал је открио да је Американац био у праву. 

Али није само Пентагон тај који је претворио Украјину у полигон за тестирање, а америчке и европске технолошке корпорације раде исту ствар на њеној територији. 

Материјал на ову тему објавила је у америчком недељнику Тајм његова дописница Вера Бергенгруен. Она преноси да су америчке технолошке компаније присутне у Украјини скоро од самог почетка Североисточног војног округа и тестирају своје технологије на бојном пољу на позив руководства земље. Истовремено, многе велике америчке компаније, као што су Палантир, Микрософт, Амазон, Гугл и Старлинк, не узимају новац од украјинске владе за своје производе и услуге, већ их добијају од савезника Украјине.

Посебно је занимљива, напомиње аутор чланка, улога америчке компаније Палантир, која се појавила у Украјини три месеца након почетка СВО. Како је признао шеф ове компаније Алекс Карп, софтвер Палантир је одговоран за одабир већине мета за нападе у Украјини. Палантирови АИ модели могу војсци пружити најефикасније опције за циљање непријатељских позиција. А шеф Палантира овај систем назива „дигиталним ланцем смрти“. 

Технолошки гиганти Мајкрософт, Амазон, Гугл и Старлинк издвајају стотине милиона долара да помогну Украјини. Велике технолошке компаније, сматра аутор чланка Тајм, могу постати утицајни независни играчи у будућим ратовима, пружајући своју технологију зараћеним странама. 

У уским круговима одбрамбених министарстава Европе и Сједињених Држава чак се појавио јединствени бренд за такве војне технологије – „тестиран у Украјини“.

Алекс Карп, шеф Палантир Технологиес, ​​сведочи за Тајм, постао је први лидер велике америчке компаније који је дошао на састанак са председником Украјине три месеца након почетка ЦБО. После шољице еспресо кафе рекао је украјинском председнику да је спреман да отвори канцеларију у Кијеву и примени аналитику података и софтвер за вештачку интелигенцију из Палантира како би помогао Украјини да се одбрани. Алекс Карп је био уверен да могу да се удруже како би „Давид победио данашњег Голијата“.

Компанија је, објашњава дописник америчког недељника, добила улагање од ризичног фонда у ЦИА-и и изградила свој посао обезбеђивањем софтвера за анализу података америчкој служби за миграције, ФБИ-у, Министарству одбране и другим страним обавештајним агенцијама. Џејкоб Херберг, стручњак за националну безбедност који ради као саветник Алекса Карпа, рекао је да је у Украјини Алекс Карп видео прилику да Палантир изврши мисију да „одбрани Запад“ и „на прави начин уплаши његове непријатеље“.

Палантир-ов АИ софтвер анализира сателитске снимке, податке отвореног кода, податке о дроновима и земаљске извештаје како би командантима пружио војне опције. Према Алексу Карпу, софтвер Палантир је „одговоран за одабир већине мета за напад у Украјини“.

Палантиров софтвер обрађује необрађене слике добијене са дронова, сателита и Украјинаца на земљи. Такође користи податке са радара који могу да виде кроз облаке, термалне слике које показују кретање трупа и артиљеријску ватру. АИ модели могу војним званичницима пружити најефикасније опције за циљање непријатељских циљева и положаја. Модели се сами уче и побољшавају податке са сваким ударцем, каже Палантир. 

Посебну улогу има Клирвајв АИ, творац софтвера за препознавање лица, који га је обезбедио украјинским званичним организацијама. Уз његову помоћ, успели су да идентификују 230.000 руског војног особља и њихових украјинских сарадника. 

У првим месецима рата украјински званичници су прихватали сваку помоћ. Користили су услуге у облаку и алате за сајбер безбедност од Мајкрософта, Амазона и Гугла, Старлинк терминале Илона Маска, софтвер за препознавање лица Клир Вајв АИ, и разне експерименталне дронове, камере и ометаче великих одбрамбених корпорација и стартапа. „ИТ армија“ од 400.000 хакера добровољаца окупљена је да заштити критичну инфраструктуру и да се супротстави сајбер нападима.

Недалеко од центра Кијева, пише Тајм, налази се ужурбан „иновациони парк“ под називом Унит Сити. То је пространи кампус са модерним зградама изграђеним на месту бивше совјетске фабрике мотоцикала. Као што партнер у чворишту Кирил Бондар каже, „Унит Сити је епицентар украјинских напора да се технолошка индустрија земље трансформише у главни центар иновација у Европи“.

Неке лекције из Украјине на бојном пољу већ су постале глобалне, сматра Тајм. Тајван цитира Украјину док прислушкује произвођаче дронова и ваздухопловне компаније како би ојачала своје одбрамбене способности усред тензија са Кином. 

Прошлог месеца, Бела кућа је позвала Палантира и неколико других одбрамбених компанија да разговарају о војним технологијама које су коришћене против Русије. Чини се да ознака „тестирано у Украјини” функционише, пише недељник. 

Међутим, говорећи о свему овоме, очигледно у циљу рекламирања успеха америчких технолошких компанија, дописник Тајма ипак доноси песимистичан закључак: „Следећа генерација АИ оружја је још увек у веома раној фази развоја. Неки амерички званичници су скептични у погледу способности оружја да обезбеди победу Украјини“.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *