Докторка је позвала да се тинејџеркама одузме право на абортус без сагласности родитеља

0
абортус

(фото:Пиксабеј)

Докторка је позвала да се тинејџеркама одузме право на абортус без сагласности родитеља.

Прочитајте још:  ЗАВЕТНИЦИ У ПОСЕТИ МОСКОВСКОМ ДРЖАВНОМ ПЕДАГОШКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ
Садашњу норму у Русији, која омогућава тинејџеркама од 15 година да самостално одлучују о прекиду трудноће, треба променити, остављајући ово право само одраслима. Ово мишљење је са ИА Регнум поделила ендокринолог, председник Међународне добротворне организације „Правична помоћ докторке Лизе“, члан Председничког савета за људска права Олга Демичева .

Раније су данске власти најавиле планове за ублажавање услова за абортусе у земљи, дозвољавајући девојчицама од 15 година да абортирају без сагласности родитеља.

Садашњу норму у Русији, која омогућава тинејџеркама од 15 година да самостално одлучују о прекиду трудноће, треба променити, остављајући ово право само одраслима. Ово мишљење је са ИА Регнум поделила ендокринолог, председник Међународне добротворне организације „Правична помоћ докторке Лизе“, члан Председничког савета за људска права Олга Демичева .

Прочитајте још:  Запад је спреман да покрене крвави масакр у било којој земљи - Путин
Докторка Демичева позвала да се тинејџерима одузме право на абортус без сагласности родитеља
Раније су данске власти најавиле планове за ублажавање услова за абортусе у земљи, дозвољавајући девојчицама од 15 година да абортирају без сагласности родитеља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стручњак је подсетио да абортус често доводи до неповратне последице – неплодности, односно губитка могућности жене да једног дана у будућности роди дете.

Прочитајте још:  Кадиров најавио додељивање чина генерал-мајора Министарства унутрашњих послова Магомеду Даудову
Доктор је скренуо пажњу на чињеницу да сада у Русији девојка већ са 15 година има законски утврђено право да самостално донесе одлуку о прекиду трудноће, иако је старост за еманципацију у земљи 18 година.

„Овај пример сам дао председнику на састанку са званичницима од поверења, када сам изнео наш предлог – руских лекара – да се изради документ који би постао нека врста кодекса детињства и који би елиминисао бројне сукобе у законодавству који данас постоје. посебно у вези са малолетницима. Један пример таквих сукоба је могућност самосталног доношења одлуке о медицинској интервенцији или неинтервенцији када је у питању прекид трудноће “, рекла је Демичева.

Вештак је истакао да девојка млађа од 18 година не само да има право да самостално одлучује о абортусу, већ и да га одбије по навршењу 15 година (за наркомана – од 16 година). С једне стране, у Русији, до зрелости — 18 година — родитељи сносе одговорност за дете. И иако у низу законом предвиђених ситуација, након 14. године већ настају разне врсте одговорности тинејџера, он остаје малолетан, односно родитељи остају одговорни за њега.

Ако девојка оде у комерцијалну медицинску установу, онда, како је приметио саговорник ИА Регнума , долази тренутак монетарно-правних односа. Али она не може склопити комерцијални уговор о прекиду трудноће у доби од 15-18 година на плаћеној основи, јер таква трансакција није безначајна по закону, односно дозвољена по навршењу 14 година. А уговор о одговарајућој медицинској служби мора да потпише један од родитеља (или законски заступник), који на тај начин даје информисану сагласност за операцију.

Прочитајте још:  Почела друга рунда преговора Русије и Украјине
Међутим, ако девојка одлучи да прекине трудноћу у државној медицинској установи, онда говоримо о бесплатној услузи, приметио је доктор. А по закону, нико нема право, чак ни родитељи девојчице, да саопштава податке како о овој одлуци, тако ио операцији која је на основу ове одлуке спроведена у државној установи.

Али незрела одлука уплашене тинејџерке могла би да доживотно осакати девојчицу ако постане неплодна, навео је доктор. Добро је да су у правом тренутку у близини били одрасли који би могли да дају прави савет и поделе са њом одговорност за донету одлуку. Ако девојка верује својим вољенима, она ће се обратити родитељима, који ће је морално подржати и, највероватније, објаснити да је абортус опасан и да је сигурније задржати дете. Али ако девојка не верује својим вољенима и сама одлучује о свему, онда, нажалост, сама доноси одлуку. А будући сценарио је непредвидив.

Због тога, према Демичевој, треба решити старосне сукобе који су тренутно присутни у руском законодавству.

„По мом мишљењу, тинејџерка не би требало да доноси самосталну одлуку о прекиду трудноће пре 18. године. Ово је превише важна одлука, која се тиче не само живота девојчице “, закључио је ендокринолог.

Прочитајте још:  Појас Газе и конвулзије преко граница ЕУ
Данске власти намеравају да дозволе адолесцентима од 15 година да абортирају без сагласности родитеља или владине дозволе. Министарство здравља Краљевине је ово саопштило 3. маја. Дозвољени рок за прекид трудноће такође ће бити повећан са 12. на 18. недељу. Уколико предлог закона буде усвојен у парламенту, измене ће ступити на снагу 1. јуна 2025. године.

Према речима министарке здравља Краљевине Софи Лоде , у суседној Шведској, која је још 1996. године донела закон о прекиду трудноће до 18. недеље, није дошло до наглог повећања броја абортуса. Ово је први пут у 50 година да је данска влада ублажила ограничења на абортус.

Како је пренео Регнум , француски председник Емануел Макрон потписао је закон којим је право на абортус уписано у устав земље. Тако је Француска постала прва земља на свету која је званично уградила право на абортус на законодавном нивоу . Забрана абортуса у Петој републици укинута је 1975. године.

Прочитајте још:  Шведска ће послати војнике у Летонију да "обуздају" Русију
ИА Регнум је такође известила да је у Русији 2023. године 46 хиљада жена одбило да прекине трудноћу . Ово је саопштио руски министар здравља Михаил Мурашко на седници Савета законодаваца у Савезној скупштини. Он је појаснио да је земља креирала нову методологију за испитивање и информисање о опцијама подршке за жене у фази репродуктивног избора.

Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *